Javnomnenjska anketa: Če bi bile volitve v nedeljo, bi zmagala SDS, kar polovica volivcev je neopredeljenih

Foto: STA

Predsedniške volitve so za nami, vroče politično dogajanje pa se bo nadaljevalo do parlamentarnih volitev čez pol leta. Te bodo veliko pomembnejše, saj bo od njih odvisna usoda Slovenije v številnih vidikih. Po podatkih agencije Parsifal bi na volitvah zmagala stranka SDS s 15,8 odstotka, za njo pa je z večjim zaostankom kot pretekli mesec stranka SD z 11,2 odstotka podpore. Analitiki skok socialistov pripisujejo Pahorjevi podpori na predsedniških volitvah, predvsem v prvem krogu, nato pa jim je podpora začela padati. Ta bi znala še dodatno pasti, saj novo stranko napoveduje poraženec predsedniških volitev Marjan Šarec. Na vprašanje, ali bi volili njegovo stranko v primeru ustanovitve, je 24,3 odstotka anketirancev odgovorilo pritrdilno.

Kot so pokazali rezultati ankete, ki jo je za Nova24TV opravila agencija Parsifal, bi na predčasnih volitvah v Državni zbor, ki bi bile to nedeljo, večina volivcev svojo podporo namenila stranki SDS (15,8 odstotka), sledita SD (11,2 odstotka) in SMC (4,9 odstotka), polovica (50 odstotkov) volivcev je neopredeljenih.

 

V primeru predčasnih volitev v Državni zbor to nedeljo, če gledamo le opredeljene volivce, bi večina svojo podporo namenila stranki SDS (31,7 odstotka), sledita SD (22,4 odstotka) in SMC (9,9 odstotka) s podporo nad 5 odstotki.

Nihanje podpore strankam v enoletnem obdobju
Nihanje podpore strankam v enoletnem obdobju je pokazalo, da SDS drži vodilni položaj, sledi ji SD, ki ji rahlo upada podpora v primerjavi z merjenjem prejšnji mesec. Podpora DeSUS in NSI izjemno pada, v vzponu je podpora SMC in Levice.

Šarec na parlamentarnih volitvah
Nov ali star obraz, Šarec bi lahko kljub nedeljskemu porazu zmešal štrene na parlamentarnih volitvah naslednje leto. Na vprašanje v anketi je kar četrtina (24,3 %) odgovorila pritrdilno. 39,5 % vprašanih te strake ne bi volilo, 36,1 % vprašanih pa je še neodločenih.

 

Telefonsko anketo je za Nova24TV opravila agencija Parsifal, in sicer med 6. 11. in 8. 11. 2017. V raziskavo je bilo zajetih 792 anketirancev. Povprečna starost je bila 48,7 leta, največ anketirancev pa je z dokončano poklicno šolo (29,7 odstotka). Sledijo tisti z dokončano srednjo šolo (29,3 odstotka), 26,3 odstotka anketirancev ima dokončano osnovno šolo ali manj, 14,6 odstotka volivcev v vzorcu ima dokončano višjo, visoko šolo ali več. V anketo so bili zajeti le volivci, ki so se zagotovo ali morda udeležili drugega kroga predsedniških volitev. Volilci, ki se niso nameravali udeležiti drugega kroga predsedniških volitev, v rezultatih niso upoštevani.

Podpora vladi še vedno nizka
Sedanjo vlado Mira Cerarja podpira 34,7 odstotka vprašanih, 55,1 odstotka vprašanih ne izkazuje podpore vladi, 10,2 odstotka pa je neodločenih. V primerjavi z merjenjem priljubljenosti oktobra je podpora vladi nižja (34,7 odstotka), kot je bila ob prejšnjem merjenju (36,7 odstotka).

C. Š.

 • dule5

  vsaki navija za svoje. Na delovi anketi močno vodi SD bez še enega S.
  jeeeahhhh.

  • janez zorman

   Delo živi in crkava samo še na račun SD brez enega S. Poglej naklado, ki gre proti 0.

   • rrrrr

    Delo je kot nekdanja Delavska enotnost: vsi ga plačujemo, nihče ne čita!

  • lukamiha

   Delo in Dnevnik vzdržujeta 25000 izvodov naklade le še z obvezno naročnino šefov v javnem sektorju, kolikor je šefov, toliko je plačanih izvodov tam, pomisli kakšna bi bila naklada brez teh obveznih izvodov!

 • Krtača 20

  15% za zmago heh, sam v janševi butasti glavi.

  • lukamiha

   Butast si ti, dokazljivo po tvojih izjavah!

 • Erik Nebenhaver

  Tudi če SDS zmaga, ne bo mogla sestaviti večinske koalicije. Ker so pač z vsemi skregani.
  Levica pa si že po tej (prirejeni) napovedi lahko obeta 50% parlamenta.

 • Roman Benedik

  Koga vi farbate??SDS ima okoli 20% in nič več!Primc in SLS sta pred NSI??? Halo.Saj smo videli na preds.volitvah.Nehajte s temi ponarejenimi anketami ,ki niso vredne počenega groša.Sprijaznite se,da s Kanglerjem in Princem nikoli nič ne bo!

  • lukamiha

   Ti pa mešaš razne volitve med seboj???

 • moat

  Ponovno so zmagali neopredeljeni! Politika, tako leva kot desna, je na najnižji točki po osamosvojitvi. In tako je tudi prav. Naj vedo! Volivke in volivci niso več tako butasti, da ne vidijo, da levi in desni politični mrhovinarji delajo samo zase, za ljudi in državo pa jim je malo mar!

  • tohuvabohu

   Za veliko število neopredeljenih ste zaslužni tudi vsegliharji, ki ne zamudite nobene priložnosti udrihati po celotni politiki brez razlike. In ker zaradi tega politika postaja osovražena, ni čudno, da v politiko ne marajo vstopati sposobni in pošteni ljudje, ampak luzerji, ki tam iščejo lasten interes. Na ta način politika samo še bolj izgublja ugled. To je spirala brez konca in kraja.

   • moat

    Menim, da bi moral za takšno stanje pokazati zlasti na leve in desne politike, saj je večina tisti, ki so neopredeljeni, izgubila zaupanje v politiko.

 • tarantela

  Če! Če čebula ne bi imela če, bi bila bula…

 • janez zorman

  “Bojo strici povedali” uni z kapitalom v davčnih oazah, kdo bo in zakaj bo. Milan pa bo potrdil.

 • dr Janez Sveti

  Analketa.
  Dr Janez Sveti VOK d.o.o.

 • MEFISTO

  Pod to temo znova ne bo prostora za pametno in resno besedo, ker je mož tisočerih nickov že prevzel totalno pobudo.

  Sicer pa, naj levica dokonča začeto delo in do konca razgradi in uniči Slovenijo in slovenski živelj.

  • tohuvabohu

   Slovenijo je treba reciklirati, resetiranje ni dovolj.

 • bubamara

  Dokaj realni prikaz volilnega telesa. Če vstopi Šarac v ta prostor, potem SMC več ne obstaja, SD in DESUS sta pa meji vstopa v državni zbor. Končni rezultat: Šarac+SD+DESUS bodo novi vladarji. Ni treba bit vrhunski strokovnjak za politični prostor, da kaj takšnega ugotoviš. Dokler bo Janša živ, so liberalci na varnem.

  • tohuvabohu

   Kdo so liberalci in kaj pomeni “na varnem”?
   Če bo Šarec izrinil Cmerarja, to ne pomeni nič. En moralnoetični demagog bi zamenjal drugega in bi pobral glasove istega volilnega trupla.

  • lukamiha

   Liberalci vladajo zaradi “plačanih medijev”, ki so dejansko lastniško njihovi!

 • matjazr7

  Tudi če se tale scenarij uresniči, ne vidim niti žarka upanja. Za večino v parlamentu in sestavo vlade rabiš vse, ki malo dišijo po desnici (pa še vprašanje, če bi želeli iti v koalicijo s SDS), pa še Erjavca. Kar pomeni, četudi bi SDS pokazala kakršno koli željo po reformah (pa tudi dvomim), bi jo drugi takoj povozili. Edina rešitev so neopredeljeni, ki pa ne bodo volili Janše (pa ne me sedaj takoj napasti, da sem proti JJ, pač 25 let pranja možganov, je naredilo svoje, pogosto slišim “volim vsakogar, samo da ni Janša”). V glavnem, čeprav sebe uvrščam med nacionaliste, ne vidim druge rešitve, kot da nas kakšna sosednja država anektira. Ker bo pa vstopil Šarec, se bo slika precej spremenila. Ni mi jasno, kako SDS ne zmore formirat kakšne stranke z “novimi obrazi”, vedno bolj imam občutek, da sploh niso resni in da jim trenutno stanje čisto ustreza. Sta si pač Janša in Kučan razdelila Slovenijo. Eden se masti direktno z mize, drugi pa je zadovoljen z drobtinicami …

  • matjazr7

   Bom še samo napisal kar predvidevam za volitve drugo leto, če bo SDS nadaljevala z dosedanjo politiko. Združena Levica, SD, Stranka Marjana Šarca (in če bo res potreba še DESUS) bodo formirali vlado, tako da se bodo lahko socialistični eksperimenti nadaljevali še v večjem obsegu.

   • test

    Se popolnoma strinjam s tabo. SDS bo morala spremeniti strategijo, ker tole ne vodi nikamor vec. Naslrdnji mandat s Srpetinskom, bo slo dokoncno poslal med franze. Tega stojicnega nosenja SDS pocasi ne prenasa nihce vec. Potrebno bo zacet ubirat levicarsko tsktiko podlosti, ker 50% folka v slo je pac zabitega in se na neko stojicno drzo ne odzivajo

    • AlternativaZaSlovenijo

     Se bojim, da SDS ne bo menjal strategije, ker imajo dosmrtnega predsednika, ki je sesul desnico. V originalu pa je SDS bila najprej social demokratska, torej leva stranka.

     • lukamiha

      Desnico sesuvata NSI in SLS in to že vrsto let s španovijami s komunisti! Predsednik je tisti, ki je izvoljen, torej ima podporo članov! SDS je še vedno tudi socialna , bolj kot komunisti, ne more pa biti v njihovi totalitarni družbi! Razumeš?

     • AlternativaZaSlovenijo

      Itaq.

 • Duhec

  Čudovito… Janša je uničil SDS in celotno desnico.

  • AlternativaZaSlovenijo

   Na žalost.

  • Korenjak

   Levi dušebrižniki ste po svoje fascinantni: za vas je demokracijo to, da bi imeli “žlahtno opozicijo”. Neverjetna je ta vaša “ljubeča” skrb za desnico in kako vas “globoko gane” Janez Janša. Da je to svetlobna leta od demokracije, svobodnega združevanja tudi v politične stranke, se vam seveda niti bliska ne.
   Jaz bi se raje na vašem mestu zamislil: ne glede na vložen trud režimskih medijev, več kot 150 lažnih kazenskih postopkov (montiran politični proces Patria je samo vrh ledene gore), številne afere, sprožene govorice in obrekovanja, del volilnega telesa še vedno ohranja trezno presojo in lastno pamet.
   Kar pa gre (individualnost namreč in razmišljanje s svojo glavo) vsakemu kolektivizmu/totalitarizmu krepko na živce.
   Torej: hvala sicer za skrb, ampak: ne hvala.

   • Franc Šink

    Kljub vsemu trudu jim Janše še ni uspelo uničiti.Čudno res.

    • Korenjak

     …ker so snovalci takšnih in drugačnih kampanj pozabili na naravno zakonitost: “bolj nas jebete, več nas je”.

     Ko so Janšo nezakonito zaprli pred volitvami, se je članstvo SDS povečalo, ne zmanjšalo. Ne samo jaz, še moji prav tako apolitični kolegi smo natanko dan po krivični obsodbi vstopili v SDS. Iskreno: do takrat mi na misel ni prišlo, da bi se včlanil ali simpatiziral s kakšno politično stranko.

     Kar sem storil, sem storil v znak protesta zoper krivosodje, zoper krivičen in skorumpiran režim. Stopil sem v obramvo resnice in pravičnosti.

     Ponavljam: “bolj nas jebete, več nas je”.

    • JohnDoe

     Eh, SDS in levica sta v popolni simbiozi. Kaj bi Kučan brez JJ in kaj bi JJ brez Kučana. Dokler bo SDS se levakom ni za bati in bodo mirno kradli.

   • JohnDoe

    Ma brez zamere, ampak resnično mi dol visi za JJ. Škoda mi pa je, da desnica in vrednote, ki bi jih v ekonomskem smislu lahko prinesla močna desnica, ne bo z njim nikoli zaživela. Brez njega pa bi imela vsaj šanso.

    Mislim, da vam nikoli ne bo jasno, kako velik odstotek neopredeljenih je, ki bi si želelo desne ekonomske usmeritve, a se jim preveč gabi to pogrevanje polpretekle zgodovine in ideologije, da bi kadarkoli glasovala za tako stranko.
    Halo, komunizma ni več, večina akterjev je ali že v grobu ali pa v planice s**je.

    • Korenjak

     Res je, da je precej zločinskih akterjev nekdanjega komunizma že v grobu, ampak še zdaleč ne vsi. Kar precej jih še aktivno miga. Osebe, ki so bile do leta 1991 v naprimer SDV, so še danes aktivne v sodstvu (tožilec Ferlinc naprimer) in gospodarstvu (Zemljarič). Da ne govorimo o tem, da so otroci starokomunistov kot po fevdalni liniji podedovali položaje, zveze in kapital.

     Če ti je res iskreno škoda za desnico, ti nihče ne brani, da so somišljeniki ustanoviš desno stranko in kandidiraš na volitvah.

     To, kar pa počneš ti, pa je zelo podobno, kot če bi ti jaz solil pamet, kako smeš porabljati denar svojega gospodinjstva. Tvoje gospodinjstvo, tvoj poligon, tvoje odločitve.

     Enako velja za stranke: SDS bo že po statutu izvolila svojega predsednika in program stranke ne glede na tvoje zlagano levičarsko dušebrižje. Mimogrede: temu se reče demokracija, toliko da veš.

     • JohnDoe

      Pa dobro, tudi po te, o komer ti govoriš, bo prej ali slej prišla matilda. Tako kot bo po “bele”, “črne”, bo tudi po “rdeče”, kolikor jih je še ostalo.

      Če do sedaj niste zgruntali, da na način pogrevanja zgodovine, ki jo milenijci in mlajši sploh ne poznamo, in ti vsako leto predstavljamo večji del volilne baze teh ljudi ne boste “upokojili” potem res ne vem kaj je to, če ne definicija norosti.
      Glede na to, da v SDS v zgodovini niste imeli enega resnega izzivalca JJ-ju, se nebi hvalil o stopnji demokracije v stranki.

     • tohuvabohu

      Pojem “demokracija v stranki” je neumnost. To ne obstaja in ni merljivo. Demokracija je osnovni postulat demokratične države in pomeni svobodno politično združevanje in enakopravno nastopanje na volitvah. Nič drugega. Koliko “izzivalcev” imata pa Cmero in Erjavec v svojih strankah?

     • JohnDoe

      Zanimivo dejstvo: tudi v KZ so imeli volitve. In precej enako statično vodstvo so imeli, kot ga ima SDS zadnjih 30 let. Ve se zakaj, čeprav ti bodo “levaki”, (med katere me, ne vem zakaj sodiš, saj o njih nisem niti nič lepega tukaj napisal, niti volil jih v življenju nisem), rekli da so imeli volitve…in je bil pač Kučan najsposobnejši :)
      Še enkrat: nikol nisem rekel kaj dobrega za katerokoli drugo, danes živečo stranko, tako da ne vem zakaj me z raznimi Erjavci in podobnimi poistovetiš.

     • tohuvabohu

      Užaljen? Saj nisem tebe “istovetil” z Erjavcem.
      Res je, tudi v ZK so imeli volitve. Ampak, kot rečeno, demokracija pomeni nekaj drugega. Nanaša se na politični sistem države. In je jasno, da pod vladavino ZK demokracije ni bilo.
      V tem smislu je čudna trditev Ljudmile Novak, da je na desnici “premalo demokracije”. Sploh ker je njena stranka tista, ki meče ven člane.

     • JohnDoe

      Veš kdaj bi me prepričali da se v SDS dogajajo demokratični procesi? Takrat ko bi bilo navzven videti trenja, ko so kreganja, ko so izzivalci ipd. Demokracija je je v svoji osnovni obliki zelo neučinkovit in “messy” sistem. Ampak najboljši kot ga poznamo. Ko nekdo jasno reče: JJ je sicer marsikaj naredil za državo, a po 30 letih čas je za menjavo generacije. Rabimo nekoga ki v Kučanu vidi to kar je: starčka ki mora ponoči 3x na wc in je verjetno že precej dementen (pa zelo spoštujem starejše, za katere moramo kot družba dobro poskrbeti), ne pa nekega rivala. Ne mi reči da ni nikogar ki tako misli…vprašanje je samo, ali si to upa to reči naglas, brez da bi takoj letel iz stranke, podobno kot boste sedaj mene tule popljuvali.
      V SDS ste za moje videnje čisto preveč poenoteni in bolj delujete kot vojska ali verski kult, kot pa demokratična stranka.
      Lahko pa se tudi motim in se na vaših internih sejah precej klešejo mnenja, a dvomim da tega javnost nebi vedela.

      Skratka, podobno kot je že moat rekel: dokler je stara struja v stranki, sam kljub temu, da se v marsičim iz programa lahko poenotim, zanjo nebi glasoval.

     • tohuvabohu

      Nehaj s tem sranjem. V kateri stranki pa je več “demokracije”? Z besedo na dan.
      Še vedno ne razumeš, da demokracija nima zveze z življenjem stranke, ampak je stvar državne ureditve.

     • JohnDoe

      Ti, demokracija se pojavlja povsod. V državi v skupnostih, podjetjih, strankah, družinah. Stopnja demokratičnosti je merljiva in ne neka binarna kot si prej omenjal. Če ne verjameš, si oglej na netu, na kerem mestu smo. Tudi stil vodenja je lahko bolj ali manj demokratičen. Vsaj tako poučuje teorija klasičnega managementa.
      Trenutno je verjeno več demokracije v karetikoli drugi stranki. Saj, če greš na katerikoli levi portal in rečeš kaj proti raznim Pahorjem, Židanom, se ti ne bo 10 jastrebov proti tebi obrnilo in te pogrizlo kot da si v neki verski sekti kjer bognedaj da kaj čez velikega vodjo rečeš. Še več, večina se bo strinjala da so na levi vodje ene riti, ki že čisto predolgo vladajo. Tega tu ne opazim. Na celem forumi ali mediju enega čez JJ. Tip je svetnik, res. To ni demokracija, to je diktatura. Tudi čez Kima nihče nič ne reče, vsaj v javnosti ne.

     • tohuvabohu

      Eh, nehaj no, zdaj pa že pošteno nakladaš. Mešaš pojme. Če bi bila demokracija merljiva (in ne binarna, kva pa je to?), se zdajle ne bi prepirali o tem, katera stranka je bolj “demokratična”, karkoli že to pomeni. Demokracija pomeni politično svobodo združevanja in enakopravnega nastopanja na volitvah in pri upravljanju države. Kje si našel v podjetju ali družini svobodo združevanja, ne lomi ga. Ne moreš nategniti poljubnega pojma na Prokrustovo posteljo. Ko je vladala edinozveličavna Zveza komunistov, nas ni zanimalo, kaj imajo oni znotraj med sabo, ampak kakšen je njihov odnos do svobode, človekovih pravic itd. A ti še narišem, ker ne verjamem, da ti bo vžgalo?
      Ko pa že omenjaš leve portale: nešteto komentarjev so mi brisali na MMC, Dnevniku in Delu in velikokrat so me blokirali. Tako da prosim ne serji o tem.

     • JohnDoe

      Tole je slovenski link (upam da me ne brišejo zaradi postanja linkov): https://siol.net/novice/slovenija/slovenija-z-najnizjo-stopnjo-demokraticnosti-v-zadnjih-desetih-letih-infografika-435121
      Tule je tuje za telebane: https://en.wikipedia.org/wiki/Democracy_Index
      Lahko raziščeš, u bistvu je kar nekaj metodologij meritev stopnje demokracije.
      Če verjameš ali ne, poglej listo, še S.koreja ima določeno stopnjo demokratičnosti.
      Okoli vodenja: https://en.wikipedia.org/wiki/Management_style#Democratic
      Skratka, vsak dan se kaj naučimo kajne.
      PS: binarno pomeni 0 in 1, si ali nisi. Tako si ti demokratičnost tako opisoval.

     • JohnDoe

      Sem ti dal linke pa so brisali. Poguglaj “Democracy Index” pa bo vse jasno.

     • lukamiha

      Daj, ne blesari, volitve so vedno v SDS demokratične, kandidatno prijavo da vsak, kdor želi! Je pa res , da je Janša najsposobnejši in je izvoljen! Ti to ne razumeš in potem nakladaš svoje travme, ki ti jih očividno povzroča!

     • moat

      Vedno sem govoril, da bi bilo za ljudi in državo dobro, če bi levi in desni politični mrhovinarji počasi odšli na smetišče zgodovine. Pa saj bi bil že čas! Milenijcem dejansko “dol visi” kaj je bilo, pač gledajo v sedanjost in prihodnost. In tako je tudi prav! Ne rečem, da zgodovina ni pomembna, toda naj jo že enkrat popravijo in napišejo na novo! Za SDS pa sem enako mnenja, da dokler ga vodi Janša in njegovo ožje vodstvo, ne bo napredka za stranko. Morebiti bi SDS celo kdaj volil, zdaj pa mi to še na misel ne pride, res.

  • JohnDoe

   Jp, saj jim ne moreš dopovedat, da čeprav je zaslužen za stranko, je v zadnjih letih njen grobar. Dober vodja vedno ve, kdaj je čas da se umakne.

 • karpelec

  Narobe je kar puško v koruzo vrečt. Gibanje volilnega telesa je osveženo, treba je na desnici ustvariti moč telesa in ga obrniti v pravo smer. prava stretegija v pravem času. Parcialni učinki se morajo sumirat in z malo več truda. Pa ni hudič, da nas vodijo s svojimi novimi obrazi žejne čez vodo.

 • MEFISTO

  Urednik ali karkoli ste že, nehajte z obvestili “Ta komentar čaka na moderiranje.”

  Če bi bilo vaše moderiranje kaj vredno, ne bi bil portal zasičen s komentarji, ki niso proizvod sivih celic, temveč prebavnih organov.

  In ne bi objavili toliko mastnih izpljunkov moža tisočerih nickov, za katerega se vsiljuje vtis, da je večinski lastnik NOVE.

  • Duhec

   Spet cmeraš… tko kt vsi v SDSu.

   • MEFISTO

    Moja intervencija je veljala tudi za tvoje intelektualne presežke.

    • Duhec

     Se mi zdi škoda časa za pisanje kvalitetnih komentarjev na Novi… v SDSu tko nič neb razumeli.

     • Franc Šink

      Na drugih portalih te verjetno redno brišejo.

     • Duhec

      Dej ne laži…. sam na Novi komentiram, ko se mi pač lub.

     • MEFISTO

      Kolikokrat se bo tvoj nick pojavil med komentatorji, ni odvisno od tebe.

      Tvoj stvarnik, mož tisočerih nickov, odloča o tem, kako se bo podpisal pod svoje pljunke.

     • Korenjak

      … piši kao što govoriš. Ti si torej ljubljanska driska: volivec spolnega iztirjenca, ljubitelj moških anusov in najbrž sediš v državni službi, na metelkovi ali v Mirovnem inštitutu.

    • Franc Šink

     Duhci so nespolna bitja.

   • tohuvabohu

    Ampak on vsaj kaj duhovitega pove, ti pa samo serješ.

 • soc

  Kontinuiteta 55%… Še premalo zajebavate ta voljni narod in mu kradete, rdeči baroni. Ovce meketajo, karavana gre dalje.

 • JohnDoe

  Po eni strani transparentno izvedena anketa, po drugi pa zelo zelo pristransko izveden vzorec anketirancev. Že povprečna starost in izobrazbena struktura pove vse. Pa kam ste to klicali da je blo polovica raznih šlosarjev. Je pa znano, da ima desnica prevlado nad neizobraženimi in starejšimi volivci. Samo takih je vedno manj. Je pa za SDS vseeno ali dobi 10 ali 40 odstotkov glasov, dokler imate tako toksičnega precednika na vrhu, vlade ne boste mogli več sestaviti.

  Čas bi bil, ali da se SDS temeljito reformira ali pa da nastane ena popolnoma nova in z zgodovino neobremenjena desno-sredinska stranka.

  • MEFISTO

   Kaj imaš proti šloserjem?

   Tudi zločinec Tito naj bi bil šloser, pa vidiš, kaj je naredil iz gnile Jugoslavije.

   Ječo narodov!

   • Korenjak

    Ma to so tisti kreteni, ki dobijo diplomo za prilagojenost in ideološko pravilnost na FF ali FDV, potem pa si domišjajo, da so nekaj več, kot ostali. Klasičen agitprop, kot ga sta ga izvajala Stalin ali Hitler.
    Slovenska komunistična svojat še vedno živi v prepričanju, da je edina zdrava opozicija tista, ki jo nastavijo oni. Od tod izvira ta skrb levičarjev za temeljito reformo SDS in odstavitev njenega predsednika.
    Niti pomislijo na ne na to, da je edina prava pot ta, da se včlanijo v SDS, oblikujejo program stranke in z njim kandidirajo na strankarskih volitvah. Ta pot ne samo da je zanje pretežka, nedoumljiva jim je tako kot gluhemu glasba.

    • JohnDoe

     Že tvoja absolutistična retorika “edina prava pot”, pove da imaš več skupnega z totalitarnimi sistemi, kot si boš kadarkoli upal priznati.

     • Korenjak

      Pojma nimam, kaj bi rad s tem zmedenim stavkom povedal, ampak (brez trganja iz konteksta): edina prava pot naprimer za menjavo predsednika društva ali stranke, je pravna pot – ob upoštevanju statuta subjekta. Torej ponavljam: včlani se v SDS in kandidiraj.
      Problem leftardov, kamo spadaš, pa je, da poznate samo zakon ulice in so vam volitve tuje. Vlado menjavate z nasilnimi demonstracijami z granitnimi kockami, katanami in palicami, volitve dobivate s prevaro pod okriljem dominantnih režimskih medijev, ki vam “s tradicijo” perejo možgane že od leta 1945.
      S tega stališča mi je popolnoma razumljivo, da je zate “edina prava pot” nasilna zamenjava legitimno izvoljenega predsednika stranke, ne pa volitve.
      Tvoja pot je totalitarna, moja je demokratična.

     • JohnDoe

      Pa še to: ne vem če si seznanjen: Tito je že prek 35 let mrtev, in edini, ki še ohranjate njegov duh pri življenju ste prav ti in tebi podobni. Tiste 3 pasje procesije na leto, ki jih organizirajo ortodoksni levaki, ne škodijo nikomur. Tudi po njih bo kmalu matilda prišla.

     • Korenjak

      Niti omenjal nisem Tita. Kaj tebi se prikazujejo rdeče miške v tvojem ideološkem deliriju? Pojdi raje na jutranji pelinkovec in tam modruj, kako je financiranje raznoraznih gerontoloških procesij oboroženih leftardov iz Zveze norcev neškodljivo. Pa plačaj to svinjarijo iz svojega žepa, ne posegaj v mojega.

     • JohnDoe

      Eh, te je en popravil…so pa bili tvoji zapisi polni drugih simbolov zgodovine iz istega obdobja, ki mene, za razliko od tebe res prav nič ne zanimajo, tako da ne vem, kake rane si celiš, da se toliko obemenjuješ z njimi.
      Tako od partizanov, komunistov, udbašev, kot domobrancev, belogradistov ipd…si več nimamo kaj pomagat, zato bi bilo veliko bolje da jih pustimo tam kjer sodijo…v učbenikih, pa naj se tisti ki hoče skuša iz njih kaj naučiti.
      Še nemci se več ne obremenjujejo z svojo zgodovino tako kot se mi, pa imajo bolj bolečo.

     • tohuvabohu

      Pozabil si, brihtnež, da se Nemci niso klali med sabo tako kot mi. Dokler rane niso zaceljene, je iluzorno pričakovati, da bo ta tema izginila iz javnosti. In dokler si bo vsak s komunistično ideologijo našopani smrkavec jemal pravico demokrate zmerjati z izdajalci, kolaboranti, klerofašisti, neoliberalci in podobno, se ni treba čuditi, da je naše javno življenje do konca skaženo s starimi razprtijami.

     • JohnDoe

      Pa ja, zgodovino mora nekdo držati pri življenju, sicer se pozabi, rane pa zacelijo. Karkoli so delali tako komunisti, partizani, domobranci, izdajalci…večinoma so mrtvi, in mrtvim naj bo oproščeno, zemlja naj jim bo pa, kar se mene tiče, mehka.
      Jaz se jugoslavije spomnim samo toliko, ko sem kot mali pokavec hodil s starši v Avstrijo “po banane”. Ostalega se ne spomnim in me ne zanima. Grehov svojih prednikov nam pa res ni treba nosit.

      Me pa zanima o česa bodo živeli naši zananci…od teh razprtij zagotovo ne.

      Drugo leto gredo na volišča volivci ki so se rodili 10 let po razpadu jugoslavije in cca 55let po koncu 2. svetovne. A res mislite da jih zanimajo prejšnji režimi in krivice ki so se takrat godile.

      Krvice se godijo danes in pred našimi očmi in nimajo nobene veze s tem o čemer se tako zelo želite prepirati.

     • JohnDoe

      Mislim, tohuvabohu, da ne veš o čem govoriš, saj ti je nemška zgodovina očitno tuja. Prva žrtev nacizma je bila ravno Nemčija in to zgodovinarji dostikrat pozabijo.

     • tohuvabohu

      Dej, ne serji. Dobro vemo, koliko gorja so doživeli Nemci pod Hitlerjevim režimom in še veliko več v vojni. Vendar se niso sovražili in klali med sabo v takšnem obsegu kot mi.

     • Korenjak

      Učbeniki so namenjeni indoktrinaciji, ne pa izobraževanju. Zlagana zgodovina nas je ravno pripeljala do sem, kjer smo.
      Da pa so partizani in komusti stvar zgodovine, pa na laž postavljajo razno razni Zemljariči, Kučani in podobno… da o njihovem ideološkem podmladku sploh ne govorim.
      Tvoje vseglihastvo ima samo en namen: medijsko bildanje “novih obrazov”, ki jih že od leta 1945 vodi in nadzororuje ista mafija: komunistična.

    • MEFISTO

     Hitlerja zamenjaj s Titom.

     Tito nam je namreč naredil več škode kot Hitler.

   • JohnDoe

    Jao, pa sta inteligenčna hrusta. Prav nič nimam prot šlosarjem, tut sam jih dostkat rabm, še večkat pa mehankarja ki šraufa mojo 15 let staro koreto. Še manj proti frizerkam, med katerimi je tudi moja sestrica. Suho robo tut rabm pr bajt…
    Govoril sem izključno o dejstvu, da je anketa vsebovala nereprezetativen vzorec z namenom da zavaja z rezultati. Tudi zavzetemu SDS-u ni v interesu, da misli kako udobno večino ima in mu ni treba storiti nič, nato pa se na volitvah pokaže prava slika.
    Za mojo diplomo se pa ne sekirajta, ni ne iz FF niti iz FDV-ja. Nanjo se pa kljub temu ne zanašam preveč, se je pa ne sramujem, saj sem zanjo garal.

  • test

   Se zmeraj boljese slosar, ki razmislja z zdravo kmecko pametjo, kot en kup pravnikov in fdv-jevcev sicer z diplomo v roki (roko na srce, neke hude inteligence tako za en kot drug studij ne potrebujes… samo da pamptis), ki so v vecini indoktrinirani in zaposljivi samo v slo. nekaterim pa uspe celo do Bruslja, ker pa spet zingajo med sabo. Zato jih niti tujina ne more zdravit. Na sreco se imamo inzenirje ter ostale naravislovce, sicer v manjsini ampak vsaj z moznostjo zaposlovanja v tujini. In nekdo, ki je vsaj 5 let delal v tujini med malo bolj inzorazenimi in visje razmisljajocimi, bo ugotovil, kaksna smrdljiva SOCIALISTICNA LUKNJA je Slovenija in to z vsaj 50% ljudmi, ki so zabiti, ko mone.

  • Korenjak

   “Po eni strani transparentno izvedena anketa, po drugi pa zelo zelo pristransko izveden vzorec anketirancev.”

   Vir, iz katerega podjetje za raziskovanje javnega mnenja črpa vzorec anketiranih, je Telefonski imenik R Slovenije. V TIS pa ni podatka o izobrazbi ali starosti, torej tvoja teorija o pristranskem vzorcu glede na izobrazbo ali starost anketirancev ne vzdrži realne presoje.

   • JohnDoe

    Žeže, samo če ti kakorkoli do točnih rezultatov, moraš imeti reprezetativen vzorec. Statistični urad ima javno objavlene podatke o starosti in izobrazbi, lahko si ga ogledaš.
    Ne vem če se zavedaš, ampak te službe kličejo samo na stacionarne številke, za katere se točno ve, kdo jih še ima, pa tudi imajo že lepo izdelan svoj bazen anketirancev, opremljenim z vsemi podatki. Tudi geografsko se ve, kam klica za kateri glas. Če hočeš od SD, pač pokličeš na primosko…

    • Korenjak

     Neresnično. Parsifal d.o.o. iz TISa vzame procentualno natanko toliko stacionarnih in mobilnih, kot je to razmerje po statistiki AKOS.
     Na SURS pa sicer res dobiš agregirane in anonimizirane podatke o starosti in izobrazbi prebivalcev Slovenije, ampak nikjer nimaš ključa, po katerim bi lahko te anonimne podatke povezal z javnimi (Telefonski imenik). To je preprosto nemogoče.

     Te ne želim žaliti, ampak glede na povedano, ti manjka osnovnega znanja in tudi zdrave pameti. Dolga leta že pomagam klicnim centrom glede anketiranja (in pri tem ne delam razlike, pomagam tako Parsifal d.o.o., kot Delo d.o.o., oboji namreč plačajo enako), zato res vem iz prve roke, kako se anketiranje izvaja.

     • JohnDoe

      Velika večina mobilnih številk NI objavljenih v TIS, saj si večina ne želi tovrstnih klicev in to pri sklenitvi naročniškega razmerju odkljukajo. Tudi predplačniškh številk, ki jih je ogromno ni v TIS-u. Tako da ne vem zakaj se sprenevedaš.
      Nisem pa niti rekel, da so druge ankete kakorkoli kakovostnejše.

     • Korenjak

      …seveda velika večina številk sploh ni objavljenih v TIS. Konkretno, s številkami: TIS premore v bazi okoli 0,5 mio številk (od česar jih ima dobršen del oznako “ne kliči”, torej se je naročnik odločil, da ne bo dovolil klicanja v raziskovalne in komercialne namene), medtem ko je aktivnih stacionarnih in mobilnih številk po evidenci AKOSa nekaj čez 2 mio.
      Parsifal, ki zajema podatke iz TIS, torej ne kliče in ne more klicati predplačniških ali drugih neobjavljenih številk.
      Naključni generator številk, ki so ga agencije uporabljale desetletje nazaj, pa je pri vseh operaterjih prepovedan… zakaj? Ker povzroča podoben promet na VoIP kot DDOS napadi in jim vsak operater takoj zablokira SIP_TRUNK.
      Tvoji očitki, da se sprenevedam, so nesmiselni. Zelo dobro vem, kaj govorim, ker poznam problematiko.
      Ti je očitno ne in se samo greš igrico, “komu dalje nese”. Leftard pač.

     • JohnDoe

      Offtopic: še sedaj ne razumem, po čem sklepaš mojo politično usmerjenost…lahko ti namignem…edino kar me zanima je ekonomska politika, ki je, evropsko gledano nekje med desno in desno-sredinsko (za slovenske razmere je to skrajno že radikalno desno). Vsiljevanj ideološke, predvsem pa polpretekle zgodovine pa ne prenašam niti z leve niti z desne, saj to ne koristi ne sedanjosti in zavira kakršnkoli napredek. Mimogrede, jugoslavije se ne spomnim, nisem tok star.
      Sicer po veroizpovedi sem agnostik.
      Dovoli, da ti dam nasvet: ne rabijo biti vsi ki se z SDS-ovo ideološko strujo ne strinjajo oz. jih ne zanima, sovražniki.

  • lukamiha

   Važno je, da ostanejo z zgodovino obremenjene leve stranke in desne brez še edinega borca proti komunistom in tajkunom, a ne? Ti si res brihten, gotovo si iz Murgel ali javnega sektorja!

 • Janez

  MENI SE ZDI,
  DA
  BO TREBA UKINITI – DOLOČENE ODDELKE NA – ” F D V ”
  IN
  OBNOVITI – EN TAK PREVZGOJNI DOM ZA BIVŠE KOMUNISTE – NOV “GOLI OTOK”
  VČERAJ
  JIH
  JE TEH ” SD ” JEV BILO ŠE KAR NEKAJ VIDETI NA ” PAHOR USTOLIČENJU”
  SE
  PA ZDI, DA SO TISTI ” SD ” OSEBEKI IZ CANKARJEVEGA DOMA VČERAJ – VSE !
  KAR
  OD LJUDI – “SD” SPLOH ŠE PREMORE:
  večina “članstva SD JE – SE ZDI ?

  – NA BRITOFIH OZ.
  – V DOMOVIH ZA STARE !

  Tako!
  MINEVA, SE RAZKRAJA NEKDAJ “SLAVNA” – KP, ZK !
  Seveda?
  “SLAVNA KP, ZK” PO NESODNIH POLIT ZLOČINIH, PO POLIT FABRIKAH ITD. L.R. J. KOMENDA

  • JohnDoe

   Dj nehi že to šmarnco pit k a ne vidš da ti škoduje :).

   • Janez

    Lep pozdrav !
    V TVOJE
    “DRUŠTVO MRTVIH PESNIKOV – PARDON” V TVOJE ” EX KP, ZK, SD MRLIČEV -DRUŠTVO”
    NA
    KATEREM BRITOFU SE PA SHAJATE ?
    Trenutno
    PIJEM
    RAVNOKAR DOMA ZMIXAN SOK: korenček, jabolko, banana. OK JE !
    Jaz
    SEM IZ KOMENDE: šmarnice pri nas so rožce – za tvojo “šmarnico” ne vem ! L.r. J. KOMENDA
    P.s.
    PRI TEBI NA BRITOFU MORA
    BITI ZDAJLE RES ZOPRNO – MOKRO, HLADNO.

  • Borut Stari

   Imaš pa problem s pravilom gdaj uporabiti velike ćrke. Vklopiš CAPS LOCK, pa se ti dozdeva, da si napisal imenitni post.Ko sem videl kako je napisan ga tudi bral nisem.

   • Korenjak

    Kdaj namesto “gdaj”, ćrke pa so črke…. tako da sta oba “glih”… :-)

    • Borut Stari

     Ja seveda, pri meni že disleksija pri njemu pa žolč.

 • Sašo

  To so brezpredmetne raziskave, ker ko pri de do volitev ostane SDS na teh 13 % ali malo več, levica se pa združi in večinoma glasujejo za stranko ki bi lahko premagala SDS in potem je vedno isti rezultat, zmaga levice . Če bi SDS želela zmagati bi kandidrati mogla brez JJ, dokler bo stranko vodil JJ bo tako kot je , levica na vladi, upam samo da ni to stvar kakšnega tihega dogovora, pa da nas nimajo vseh za norca, mi se kregamo levi desni, oni pa kradejo skupaj.

  • lukamiha

   Ti pa si politični analitik!

 • PLavi-mil

  Samo zanima me, katera anketa je bolj relevantna, na režimskem mediju Delo vodi stranka SD in to z “naskokom”, a spet zavajajo rajo, tako kot s Šarcem?

 • Balkica

  Tega pa ne razumem! Zakaj ni na predsedniških volitvah kandidatka SDS gospa Romana Tomc dobila več glasov? Očitno je niti člani SDS-a niso volili. In za moje pojme je zelo sposobna političarka, z izkušnjami v politiki-

  • Sašo

   In za moje pojme je zelo sposobna političarka, z izkušnjami v politiki…morda je ravno zaradi tega niso volilio tudi člani SDS – ja, ker bi v prihodnje lahko ogrozila JJ.

   • lukamiha

    A, dej no!

  • domovina mili dom

   1.Nekdo je zapisal: volitve dobi tisti, ki jih prešteva.
   2.Tako dejstvo to potrjuje. Šarec iz nič puhne na dan, po enem tednu pa ga anketa postavi na drugo mesto.
   3.Torej je kučan zaukazal kakšni morajo biti rezultati.

 • Vlado77

  Žal relativna zmaga SDS ne zadostuje. Kot vidimo so ostale neleve stranke daleč zadaj. Problem je prav v teh strankah in ne SDS. SDS ne more dobiti 50% ali več. Tega ni zmožna nobena stranka. Rešitev je le nek dogovor desnih strank , da se gre koordinirano v skupni boj , da se končno skinejo levičarji. To , da se ravsajo med Nsi in SDS koristi le levim in plavookemu. Ne razumem Novakove , da tega ne vidi. NSI nikdar ne bo presegla 10% s tako politiko – s pljuvanjem po Janši in rokovanje s Kučanom. Naš osnovi cilj mora biti premagati leve stranke in sestaviti ponovno desno vlado , brez DESUS ! Neke mešane vlade ne bodo imele nobene koristi. Zdaj jasno vidimo . Neodvisni “pokončni” odločni Cerar je pojedel besedo glede prodaje NLB – kdo temu verjame?

  • Korenjak

   Novakova in NSi so peta kolona desnice. To je kučanova “žlahtna desnica” po meri mafije. Desni so natanko toliko, kot je bil desni Lojze Peterle, mafijski izbranec samo zato, ker je določen del populacije asociiral na župnika. Nalepka “krščanski demokrat” pa je samo nalepka.
   Edina realna opozicija, ki jo Slovenija v tem trenutku premore, je SDS. Zato pa tudi je tarča napadov režimskih medijev, neutemeljenih kazenskih pregonov, intenzivnih govoric in obrekovanj (prosto po UDBA: “specialan rat”), medtem ko je NSi leftardom zelo blizu in zelo zaželjena, neproblematična stranka.
   NSi zaudarja po levem polu do neba in jim pri tem nobena preobleka ne pomaga več.

  • domovina mili dom

   Žal se je pod parolo strpnosti, ki jo vsiljuje večni predsednik, kontaminirala Nsi. Sicer je kučan strateško sprl SDS-NSI. Kjer se prepirata dva tretji dobiček ima.
   Nepopravljiva škoda je Toninova “kurvinska” podpora predsedniške plače upokojencu in podpora zaprtju komunističnih arhivov. Bajuk se obrača v grobu.

   • Mojca pokraculja

    Zato se pa peterletu smeje, lepo si je postlal farizej ! pa za celo svojo familijo je poskrbel.

    • RATATA

     Same vesele na orglice špila.

     • Mojca pokraculja

      Na orglce ne morš špilat, če se smeješ.

     • RATATA

      Limono jem. Se še smejiš?

     • Mojca pokraculja

      Ne, kr jst tud limonco jem:))

 • France

  Vsak ima svoje merilo http://www.delo.si/novice/politika/sd-v-veliki-prednosti.html zato se ne veselite preveč, ker imajo leftardarji v rokah državno volilno komisijo. In že Stalin je rekel, na volitvah zmaga tisti, ki šteje glasove.

  • Janez

   ++++
   Bravo. Tudi meni se zdi tako.
   SMO ŠE DALEČ OD NEMČIJE IN JAPONSKE,
   KI IMATA “ORNK” SKRINJICE IN “ORNK” KLJUČAVNICE . Morda jih dočakamo?
   Jaz ?
   IMAM TAKE PVC POSODE KOT SE V R. SLO UPORABLJAJO ZA VOLILNE SKRINJICE
   – IZ CENENE PLASTIKE – PRI MENI DOMA?
   – ZA UMAZANE CUNJE – PRED PRANJEM.
   Uporaba cenenih PVC glasovalnih škatel
   – se zdi
   – kaže na to,
   kako malo ” sistemčiki” v državnem aparatu – “CENIJO” naše glasove !? L.r. J. KOMENDA

   • France

    Skrinjice so lahko kakršne koli, samo pri štetju na osnovnem nivoju mora biti prisotna tako leva kot desna opcija, potem pa se prepiše izid na lokalnem nivoju v tri različne podatkovne baze in pred objavo rezultatov morajo biti vsi glasovi v vseh bazah ENAKI. Ne pa da na roke napisane listke nosijo z glasovnicami vred na UE, od tam pa na sedež DVK, torej časa za korekcije je dovolj.

    • Janez

     Ja!
     Se strinjam !
     Bi bil za zahtevati revizijo.
     Tudi meni – nekaj ” smrdi”.
     Udeležba je prehitro poskočila s 30% na 40 %.
     SDS !
     Naj zahteva v Parlamentu – revizijo včerajšnjega postopka voljenja.
     In ?
     podpise volilcev in postopek – z glasovalnimi lističi. L.r. Janez K. KOMENDA

 • BananaNjam

  Smo na robu brezna.
  Zdaj bomo naredili korak naprej.

  • Zgornji

   Ja, Točno Tko !!! ! !!! Amennn !!! Žal.

  • lokec

   Proim če lahko prevedeš.

   • BananaNjam

    Stavek je samo za razgledane desne, ne tiste s plašnicami!

 • domovina mili dom

  Ko se bodo sesuli kučanovi mediji, bo stvar splavala normalno. A je kdo opazil, kako so kučanovi mediji s prvo anketo zastavili, torej zaukazali, rezultat volitev, tako je tudi bilo.

  • lokec

   Kako se bodo sesuli . Saj obstajajo že 70 let.

   • domovina mili dom

    Nisi opazil panike pri levakih zaradi prodaje Pro plusa. Na hanzi tv je razsulo, seveda ne za javnost. Malo še je potrebno potrpeti, ko se bodo začele afere podobno kot na UKC,.

    • janez cepec

     ma jebe se lavakom za Pro plus pa Hanzi, sej imajo preko tajkuna Petriča, člana Kučkotovga foruma večinski delež u Nova 24. glede na to, kašn podn je Nova, se jest s tem ne bi glih hvalu, sam vseen, očitno so vas levaki tud tle zjebal. večni luzerji ste

     • domovina mili dom

      Res čudno, da si Novo postavil na podenj, kljub temu, da so levaki lastniki.

     • janez cepec

      na “podn” so se postavl sami, s poflom od novinarjev in njih bednimi prispevki in z glavnim urednikom na čelu. 5 – ek je biu dobr novinar, dokler ni šu u politko, zdej pa tko vid sam eno in edino resnivo, resnivo velikega vodje. škoda

     • domovina mili dom

      No po tvoji novici sedaj bomo lahko rekli, da je Nova kučanov medij, ne pa madžarski ali Janšev. Lepo, da si nas obvestil s to dobro novico.
      Sedaj pa pridno klikajmo na tem portalu, da bomo dali zaslužiti levakom.

     • janez cepec

      ja tko devate že 70 let, sej pravem, de ste luzerji. jebejo vas levaki, pa jim še kr nastavlate. očitno vam paše

     • domovina mili dom

      Ja prou fletnu je. V 70 letnem jebu ti pač pride v navado, kot droga.

     • lukamiha

      Kdo pa je zate dober novinar? Me zanima?

 • Viktorh

  Od tovrstnih ugotovitev imamo bore malo, če ne znamo angažirati volilnega telesa.

 • xtc

  Te ankete so žal slaba tolažba,kajti volilno telo Slovenije je zacementirano,večino predstavljajo,javnosektoraši,uslužbenci državnih firm in upokojenci,ter sociala torej tisti ,ki so vezani na državni proračun ti pa bodo vedno volili proti desnici,kajti če pride prava desnica bodo spremembe ,za njih neugodne zato bodo vedno volili za status Q,vae dotlej dokler se ne bo ponovila zgodba Yuge,ko tujina nebo več posodila niti centa nato bo zadeva razpadla,kot je Yuga ,vse ostalo je povsem naivno in pričakovati spremembe pres tem je slaboumno.
  Vsi ,ki so vezani na proračun pa bolj ali manj volijo levico.

  • opazovalec

   Čuj ti analitk, trenutno nič ne kaže, da bi tujina zaprla pipce, obveznice se izdajajo po obrestni meri precej pod 1%. Torej boste morali še silno dolgo čakati na preobrat. Nič ne pomaga, zamenjati volilno telo, če ne bo Veliki sin slovenskega naroda prej v penzionu kot ponovno na oblasti!

   • Korenjak

    Tebi res ni jasno, kam pelje zadolževanje. Očitno si iz legla, ki živi na tuj račun in zadolžuje še naše vnuke.

    Glede posojanja denarja, tako delujejo vsi oderuhi: posojajo denar na videz ugodno, dokler ni dolžnik tako zadolžen (ker živi lagodno od posojil in pozablja na to, da mora denara nekje ustvarjati), da mora prodati vse in ostane na cesti.

    Ta logika lokalnih oderuhov, ki jih najdeš pod sloganom “ugodni krediti” v malih oglasih, je enaka tudi na večji magnitudi.

    Slovenijo so mafijci zadožili za tri generacije, ki tega dolga ne bodo spodobne odplačevati. Rezultat je, da bomo Slovenci de facto ostali brez premoženja.

    • JohnDoe

     Fiskalna politika je sicer zelo pomembna za suverenost države ni pa tako enostavno, kot govoriš. Ta trenutek je tako, da na celem svetu ne obstaja toliko denarja kot je kumulativnega dolga. Že za dolar je tako, da za vsak izdan dolar nastaneta 2 dolarja dolga. Euro se v tem ne razlikuje dosti. Torej, matematično ni mogoče da se bomo, brez nekega dogovora kadarkoli razdolžili.
     Bolj pomembno je, kolikšen del predstavljajo realne obresti dolga v BDP. V fiskalni politiki med trenutnimi strankami ne vidim realnih razlik, razen v govorjenju.

     Ne pozabiti: NLB je imela prva Janševa vlada priložnost prodati KBC-ju, kot jim je bilo obljubljeno s strani predhodne vlade, pa tega ni storila (je že res da jim je DeSUS polena pod noge metal, ampak saj oni ga vsaki koaliciji).
     Tudi zunanji dolg je v tistem obdobju zelo narastel, kar je v krizi zelo povečalo javni dolg (alternativa bi bila, pustiti da crknejo banke in gospodarstvo ter povzročiti socialno katastrofo). Grda resnica, ki jo nočete razumet in vam jo vsak ekonomist lahko dopove (z magisterijem iz ekonomije tudi sebe med njih štejem).

     • Korenjak

      No, da imaš magisterij iz ekonomije pa čisto vse pove – med drugim tudi pojasni tvoje razumevanje dolga: itak ga ne nameravamo vrniti, ker to ni mogoče (izgovor o inflatorni naravi monetarnega sistema je samo izgovor). Že več tisočletij pa imenujemo tiste, ki sposojenega ne morejo vrniti, zelo preprosto: goljufi in prevaranti. Le v komunizmu to imenujete ekonomisti.

     • JohnDoe

      Saj pravim, ne razumeš osnovnih ekonomskih principov, ki pa res nimajo vedno zdrave pameti (oz. večinoma jo sploh nimajo, ampak v takem svetu živimo). Ali misliš, da se je Nemčija ali še boljši primer, ZDA zmožna kadarkoli vrniti svoj dolg, brez resnih družbenih posledic. A so oni tudi komunisti? Kaj pa Japonska, ki se utaplja v dolgu že 20+ let. Nalašč sem dal te tri primere ker navzven predstavljajo podobno sliko, ko pa vzameš v zakup njihovo ekonomijo kot celoto pa vidiš, da ima vsaka popolnoma drugačen problem.
      Edini ki lahko in tudi moramo svoj dolg odplačati smo mali ljudje, pa še te ne velja vedno in za vse. Tvoja banalna razlaga, ki jo ponujaš, je sicer všečna, žal pa, od kar je vrednost denarja stvar percepcije, ne pije več vode.

      Nihče ti pa ne oporeka da ni prav da kdorkoli živi na tuj račun.

      Lahko zopet tumpaš o neki politiki (in beseda komunizem, ki ga, kot pravim niti doživel nisem, mora biti prisotna v vsakem tvojem postu, vidim), samo tu se ti matematika ne izide. Tudi dr. Bajuk se je tega še kako zavedal (malo si oglej njegova dela).

     • xtc

      Nehaj opletati s prodajo NLB in ,da je JJ ni želel vemo ,kdo v tisti koaliciji tega ni želel-zagotovo pa to ni bil JJ,

     • JohnDoe

      Lahko se sedaj sprenevedaš, če bi takrat JJ zares hotel prodati NLB bi jo, z Karlom ali brez njega. Samo potem se nebi dalo prevzemati raznih Merkurjev, Pivovarne Laško ter Istrabenza itd. Malo si poglej, kdaj se je to dogajalo…

   • xtc

    Ti si precej butaste sorte,zaplet okrog NLB lahko hitro pokaže precej drugo sliko.

 • Caetano

  Treba bo nekako angažirati neopredeljene volivce, da bo zmaga zagotovljena pri tem pa močno zaviralno deluje Kučanov medijski aparat…

  • Zgornji

   Ja, ampak, tudi ti Neopredeljeni Neodločneži imajo po svoje Prav, kajti Vsi kandidati So Žal Zanič !!! ! !!! Pravih Kandidatov Žal še Ni bilo na vidiku v Slovenistanu !!! ! !!!

 • Zgornji

  SAAAAAAAME BEDASTE IN NEUMNE STRANKE !!! ! !!! A JE RES ZDRAVA PAMET ŽE DAVNO ODŠLA IZ SLOVENISTANA ??? !!! ??? OČITNO DA RES !!! :-(

 • Peter

  Naslednjo vlado bo sestavljal marjan šarec, vam to še ni jasno, no?

  • Sašo

   Hvala Bogu , boljše kot da bi bil predsednik.

   • Duhec

    Res je…. za okras naj bo Pahor.

   • lukamiha

    Aja? Ta je pa močna!

  • PLavi-mil

   Še en igralec, a nam ni zadosti škode naredil že moralni ustavni pravnik.

 • Zzzzzz

  Moj “desničarski” glas dobi stranka, ki se bo kot prvo zavzemala za Slovence, in drugo postavila se po robu izsiljevanju iz Bruslja in ustavila to migrantsko norijo..SDSovci so že meli svojo šanso naredili pa čisto nič! Na naslednje volitve ne grem, ker mi nima nihče nič za ponudit nažalost

  • lukamiha

   Kaj pa lahko naredi, če je v opoziciji, vlaga amandmaje, ki jih pozicija ne osvoji!?

   • Zzzzzz

    Kaj pa so naredili ko so bili na vrhu??? in to dvakrat!! Spisan ni bil niti en nov protikorupcijski zakon, niti en lopov v zaporu, paktiranje strinjanje z Merklovo v zvezi z migranti itd. itd…Slovenska desnica več ne obstaja! Vsa Slovenska politika je podkupljena s strani liberalnega Bruslja in določenih vladarjev iz sence ala Soros in podobni

    • Korenjak

     Zakaj pa torej nekaj ne narediš ZA bolje (npr.: ustanoviš desno stranko), zakaj moraš vedno destruktivno biti PROTI nečemu?

     Ali ni dosti bolj duševno zdravo narediti nekaj pozitivnega, ZA spremembe, kot pa se brezplodno boriti PROTI obstoječemu?

     • Zzzzzz

      Zakaj vi ne spremenite imena in zamenjate komplet vodstvo, ker da smo po dveh vaših mandatih še vedno v *** očitno tukaj nekaj ne špila

     • Korenjak

      Preprosto: tega ne naredimo zato, ker razmišljamo s svojo glavo in volimo predsedstvo stranke na volitvah.

      Zakaj bi morala stranka poslušati idiotska navodila od zunaj in na ukaz leftardov zamenjati komplet vodstvo, pa veš samo ti. Kot sem že večkrat zapisal: leftardom manjka osnove demokracije, kamor tudi spada svobodno združevanje (ne parole in ukazi iz murgel).

     • JohnDoe

      Jp, vsak normaln vodja, bi po neuspehu iz volitev dostojanstveno odstopil. To so bili sposobni narediti še kekci tipa Lukšič in podobni.

    • lukamiha

     dosti so naredili, niso pa mogli vsega, ker je pač vedno nekdo bil v koaliciji, ki je miniral predloge zakonov(DESUS ali NSi ali SLS)! V zapor gredo tisti, ki jih tja pošlje sodišče, ne more jih vlada! V neki zvezi pač moraš sodelovati in nekaj migrantov, seveda ne teroristov pač moramo prevzeti! O Sorosu pa gotovo pravilno misliš!

     • Zzzzzz

      Poglej vse se da če se hoče, da se pa s tem strinja še večina naroda pa sploh nimaš ovir da tega nebi naredil btw. Imeli so večino v parlamentu

     • lukamiha

      Škoda, da ne razumeš dobro parlamentarne demokracije! Narod nima nič besede v parlamentu in če k temu dodaš, da tudi koalicije niso vedno složne, potem nekatere zadeve ne morejo priti skozi! To, kar bi ti želel, je možno samo v večinskem volilnem sistemu, potem imaš dve, največ tri stranke in zadeve se ekspresno rešujejo. Pri nas pač večina tega noče, posebno levica in SLS.

    • lukamiha

     Vse kar se je dalo, kar so pa SLS in NSi ter Desus blokirali , pa ne! Lopove pošilja v zapor pošteno sodišče! Begunce ne ekonomske migrante se pa mora proporcionalno glede na BDP sprejeti, tudi tebe bi, če bi potreboval! O Sorosu se pa ne motiš!

   • Zzzzzz

    Btw. Vašega “prvaka” z neko stvarjo(khm le katero) držijo šahu, takoda niti odstopit ne sme ne more. To pa pomeni da levica obvladuje v svojih rokah cel Slovenski politični prostor, in očitno ga bo še kar nekaj časa…pač JJ ni novi Orban, niti do kolen mu ne seže..kot še enkrat na žalost

    • lukamiha

     Natolcuješ ali si pa neresen! Levica drži obvladuje sodstvo, gospodarstvo, policijo,medije; to je res, vendar s pomočjo tebe in enakih!

 • opazovalec

  Anketa v današnjem Delu pa pravi povsem drugače. In Parsifal ni najbolj zaupanja vredna napovedovalska firma.

 • toxico

  sam zdaj bo šarec skoraj verjetno premier

 • Duhec

  Sami ohranjate klinično mrtev SDS pr življenju in s tem omogočate nemoteno vladavino levakov… res je, večjih i* pač ni.

  • Janez

   Tebi !
   So – očitno – kaki kirurgi ?
   Že davno
   pregtrgali povezavo med miselnim in govornim delom možganov ! L.r. Janez K. KOMENDA
   P.S.
   A to kaj boli?

   • janez cepec

    pr teb kirurgom ni blo treb nč pretrgat, ti maš možgane razjebne že od rojstva, tko, de res nis za drgam ket u Begne

  • Korenjak

   Logika levičarjev: ker volivci ohranjajo opozicijo, lahko pozicija vlada. :-) Ko vas, leftarde, berem, vlasih res ne morem zadržati smeha. Je pa simptomatično, kako ste leftardi kot na ukaz v zadnjem času začeli sistematično izražati skrb za desnico, za tisto pravo, “žlahtno” (beri vodljivo, kot je NSi) desnico.
   Vam niti na pamet ne pade, da je SDS stranka, nastala v skladu z zakonom in ustavo, ki omogočajo svobodno združevanje državljanov.
   Za razliko od naprimer Stranke Mira Cerjarja (kulta osebnosti), ki je nastala preko noči z neznanim kapitalom in ne premore več kot 2.000 članov, ima SDS stabilno jedro sestavljeno iz več kot 40.000 članov, ki plačujejo letno članarino.
   Financiranje SDS je transparentno, kar za vse to novonastale muhe enodnevnice (beri: nove obraze) ni mogoče trditi.
   Predvidevam, da je to to, kar vas moti: stabilna opozicija, ki ji ne morete do živega. Od tod izhaja vaša “skrb in dobrota” za SDS.
   Zlagano, kot je pač vse, kar prihaja iz levega političnega pola.

   Tako, čisto mimogrede: tudi Stalin je bil najprej član prepovedane stranke Socialnih Demokratov, kar pogooglaj malo. Trditi, da je SDS desna stranka, je napačno. Iz navedenega pa sledi, da Slovenija še nikoli ni imela prave desne stranke, kot so naprimer islandski anarhisti. Vsaj v tem delu se strinjam, da bi bil pojav kakšne prave desne stranke kot dež po suši.

   • janez cepec

    teb mora, de so tablete čist popstile, ker take kozlarije ven mečeš. pejmo po vrst: namest, de se smeješ, se rajš nad sabo pa nad ostalimi zblojen’mi ovcami zamisl, pa se zjoki. dalje, totlno si zabluzio s kultom osebnosti, pa ta kult goji vaš dobri pastir, in disident, poj ko je Pučnika zjebu, ve ovce, pa mu pelete že četrt stoletja, je živa kopija svojga vzornika Tita. čist mimgrede, je biu Janša tud komunajzar, kar je pa na žalost, al pa vesele, še skoz. sam ne okol govort

    • Korenjak

     Še en leftard, ki so mu osnove slovenskega jezika tuje, prav tako osnovna logika. Če bi bila SDS stranka kulta osebnosti, bi se imenovala Stranka Janeza Janše. Tako pa poznamo samo eno stranko, ki se imenuje Stranka Mira Cerarja. Kaj pa je to drugega, kot kult osebnosti?

     Glede tvojih drugih navedb pa: tako kot s poznavanjem slovenskega jezika razkazuješ svojo borno pamet, jo tudi z čisto gostilniškimi parolami brez vsakega zdravega razmišljanja. Če vam ukažejo, da Janša pretepa ženo, ali da je sta z ženo zastrupila otroka z downovim sindromom, takšno obrekovanje takoj postane sveta resnica. Enako velja za kliniko v Avstraliji in podobne neumnosti, ki jih sicer tvoja retardirana pamet zlahka sprejme, moja pa pač ne.

     • JohnDoe

      A misliš na stranko Modernega Centra :)
      Ma dobro veš, da je za večino SDS=JJ, ne vem zakaj sprenavedanje.

     • Peter

      V Moderni Center se je Stranka Mira Cerarja preimoenovala koliko časa po nastanku?

     • Korenjak

      Da se, da… nekaj predlogov:
      Stranka Mlečnozobega Šalabajzerja
      Stranka Mlahavega Šupka
      itd. Se bodo v murgeljskem mafijskem štabu že spomnili kaj všečnega, ne bom jim dajal idej.

     • Korenjak

      Stranka Modernega Centra je bila Stranka Mira Cerarja. Leftardi imate res kratek spomin, pa še tam vam pušča kot cedilo.
      Argument “ma dobro veš” pa ni argument. Je še ena parola, idološka puhlica leftardov, v smislu: “vsi tako mislimo, znano je, jasno je da… ipd”. To pač niso argumenti, to je nabijanje bedakov.

     • JohnDoe

      Jao tule mate tut glavo v riti in nobene šale ne razumete. Sam da ni JJ, že te vsi pogrizejo pa označijo za pripadnika režima, ki ga niti doživel nisem.
      Bom pa že vedel kako se je imenovala SMC, pa PS, pa DL, pa še bi se našlo. Vem pa tudi koliko sovraštva se med pripadniki določene stranke nahaja, in že tale forum je živ dokaz za to.

     • Goran Hvala

      A desnaki pisete kaj drugace…za vas je tud vse znano…pa vse veste..pa vsi tako mislite…neke hude razlike mi ti zdej predstavljas…

     • tohuvabohu

      Kaj pomeni SDS=JJ? Kaj pa potem rečeš na SMC, kjer 35 od 35 poslancev v parlamentu nabija iste moralnoetične floskule kot Cmero?
      Sicer pa imamo po novem tudi Stranko Alenke Brajdušek, imeli smo Glisto Gregorja Viranta, celo Šarec ima listo MŠ. Resne stranke pa imajo resno ime.

     • JohnDoe

      SMC mi ravno ni treba zagovarjat, saj to to u bistvu stranka oportunistov, ki menjajo stranke hitreje kot gate. LDS->SD(in veja ZAhec)->PS->SMC-?(pa verjetno sem kaj izpustil, pol so še sateliti kot je ZaaB, in neka levica).
      Liste Viranta pa tule nebi tlačil, saj so bili edini, ki so imeli res dober ekonomski program in bi bili dobra stranka, če le Virant nebi v prvih 3 mesecih odgnal skoraj vseh ustanoviteljev (ti. “resetirancev”) in stranke zaradi lastnih apetitov popeljal na smetišče zgodovine. SDS je takrat povsem nepotrebno iz njih delala sovražnike. Šuštaršič je bil takrat še zadnji politik, ki sem ga cenil, in ki je odšel iz stranke in politike ob propadu stranke (in takratne koalicije).

      Takrat se pokazala tudi trmavost in inteligenca JJ-ja, ki bi takrat lahko mirno pogoltnil ponos, se umaknil za tisto leto in pol, ter po zaključitvi tistega “sojenja” prišel nazaj na čelo stranke in vlade, močnejši kot kadarkoli prej.

     • Olga_10

      Ali bi vi povsem nedolžni odstopili in s tem priznali krivdo? Janeza Janšo uničujejo in medijsko ubijajo že 25 let, a je vzdržal in upam, da bo “stal inu obstal” še dolgo.

      Vaša izjava je Kučanova želja po žlahtni desnici. Jaz pa čakam na NORMALNO levico. Čeprav sem za desnico zaradi dolgoletne škodljive rdeče leve politike, se zavedam, da potrebujemo levico in vem, da bi morali menjati predznak vlade – tako kot menjamo spodnje perilo, sicer se preveč usmradimo. In levica smrdi do neba: Jankovičeva farmacevtka, IranNLBGate, 2. tir, zadolženost države preko 70 %, pomorjeni brez grobov, nespoštovanje ustave (Brglez, Cerar, …).

     • JohnDoe

      Pa kje ste razbrali da bi kakorkoli rekel da bi moral priznati krivdo. Rekel sem, da je takrat vedel, da bi bilo neglede na vse za državo bolje da se ZAČASNO umakne, kot so tudi zahtevali koalicijski partnerji, vlado prevzame nekdo drug iz SDS (ga demokratično izvolijo). Sam bi se posvetil sodnim procesom in se kot zmagovalec vrnil. Z dejanjem, ko bi stranko in državo postavil pred svoje lastne interese bi dobil naklonjenost marsikaterega volivca.
      Ne vem sicer o kaki Kučanovi desnici govorite, mene zanima predvsem z zgodovino neobremenjena desnica (bolj ekonomsko gledano), kot protiutež sedanjim levim ekonomskim politikam, ki zagovarjajo veliko državo oz. so zagovorniki Keynesian-ove teorije. Sem zagovornik neoliberalne ekonomije, če hočete. Nekaj podobnega kot so svoje čase zagovarjali Šuštaršič, Pezdir in podobni. Skratka mala vitka in učinkovita država, ki se ne vtika v vsakdan ljudi, pa naj bo to vera, trg ipd.

     • janez cepec

      to ste mi sproduciral takeh traparij se tud jest ne bi spounu.

     • Olga_10

      Se strinjam!

    • Janez

     Pa?
     Ti moraš biti resno? Bolan ?!
     Kje je že ? – časovno
     prevzem stranke cenjenega J. Janše v njegove roke.
     SDS se je v njegovih rokah – okrepil. Dejstvo.
     Tisti prevzem ni bil nič slabega.
     SLLABO ZA TEBE JE TO, DA TO TEMO PIŠEŠ ŽE DESETIČ. A ne ? L.r. J. KOMENDA

 • ogledalo

  Pozabili ste na Šarca!

 • Janez

  Včeraj !
  Je imel “žal” preds. B. PAHOR !

  “FENOMENALEN OSNOVNOŠOLSKI GOVOR”
  ob
  razglastvi rezučtatov – “volitev”.

  Povedal je :
  – ” BOM UPOŠTEVAL KRITIKE MOJIH PROTIKANDIDATOV”

  – ” BOM BOLJ AKTIVEN V DAJANJU VZPODBUD DRUGIM VEJAM OBLASTI V R. SLO”

  Take “govore”
  IMAJO ZELO POGOSTO OSNOVNOŠOLČKI IN DIJAKI – ZABUŠANTI IN CVEKARJI,
  KI
  JIH
  STARŠI KREGAJO , KER JIM “MULCI” NOSIJO “CVEKE” IN UKORE – DOMOV !
  Tudi
  šolski otroci : cvekarj in zabušanti – staršem govorijo :

  1. ” PRIZNAM, DA SEM BIL LEN, DA SEM ZABUŠAVAL, DA SE NISEM NIČ UČIL. ITD.

  2. ” OBLJUBIM, DA SE BOM P O B O L J Š A L – DA BOM NEHAL ZABUŠAVATI. ITD.

  Hm?
  Zdi se, da imamo?
  Napol
  – skesanega
  – “zabušantskega šolarčka-cvekarja” – na mestu? PREDSEDNIKA R. SLO !? L.r. Janez K. KOMENDA

 • Jure kavčičeu

  To je zato, ker so volilci sds, ne glede na vse, že v naprej odločeni. Torej dejansko jih ne zanima program stranke, kdo jo bo vodil, kaj bo naredila za državo itd. Vse kar vliva tej stranki manipulantov in lažnivcev vodo na mlin, je debata o migracijah in veri. Ostala področja so pa itak preveč zakomplicirana in se navadni ljudje z njimi niti ne obremenjujejo. Žalostno

  • Korenjak

   Ravno obratno je: volivci SDS se opredeljujo glede na program stranke, medtem ko volivci “muh enodnevnic”, ki programa itak nimajo oziroma so ga spacali v nekaj minutah zgolj za okras, opranoglavo vedno volijo proti SDS in ne za kakšen pameten program.

   Za razlikod od npr. Stranke Mira Cerarja, je SDS 20x številčnejša in ima torej več kot dovolj strokovnjakov, ki so sestavili dober program – ki je daleč od tega (če bi ga prebral, bi to uvidel sam), da bi temeljil zgolj na veri ali migracijah.

   Pripisovanje svojih slabih lastnosti drugemu je najpogostejši psihološki mehanizem, imenuje se projekcija. Na laž te zelo preprosto postavi prebiranje programskih usmeritev SDS, ki jih lahko najdeš prosto dostopno na spletu. Če bi se ti seveda ljubilo namesto praznega natolcevanja še kaj prebrati…

   • Peter

    Z argumenti pri enovrstičnih provokatorjih ne moreš uspeti. Jaz jih imam vse blokirane, ker tako ali tako ponavljajo stare na pamet naučene fraze. Priporočam, da storiš isto, no.

    • janez cepec

     kljub silni pronicljivosti, ki puhti iz tebe, s’ uspeu sproducirat sam dve vrstici. blokiraš al ne, na istem si nivoju, Bunksl

   • Goran Hvala

    Dober kakor za kerga..ocitno je dober za 15% ljudi v sloveniji…to je to…

   • Jure kavčičeu

    Seveda ima sds pač nek program (pustimo to, da je ta official program včasih pravzaprav precej irelevanten) in ogromno članov. Ampak štos je v temu, da je za razumevanje tega programa treba imeti neko znanje. Predvsem ekonomski aspekt je tukaj zanimiv, njihovi pogledi na prosti trg, na regulacija kapitala, privatizacija, okoljska politika in tako dalje. Pa potem izjave članov, ki morda še bolj kažejo realno stanje. Na primer par let nazaj so bili ukrepi za zaščito okolja “nepotrebna birokracija” (semizdi, da je bil Jože Tanko, ki je to izjavil) in potem se zgodi magna in vsi grejo v zrak iščejo nekega krivca in ne vem kaj. Sds s svojo politiko na takih področjih naredi narodu več škode kot koristi ampak to je storjeno v ozadju, v ospredju so pa tiste teme, ki prinesejo glasove in o katerih vsak veliko ve (misli, da ve), torej kako barbarski so muslimani in kako je treba “najprej poskrbet za naše”, kako nam vladajo komunisti …. In to drgnejo non stop in ljudje volijo, brez kakšnegakoli poglabljanja v karkoli.

  • Soave

   ti – morda no – kdaj pa kdaj pogledaš kakšen prenos iz Parlamenta ?

   • janez cepec

    jest se učas spravem mau gledat, pa t’ iskren povem, de j’ use bel en podn. vladajoči posranci pač predavajo tist, k mislejo, de nej bi blo dobr za državo, pa ni, opozicija pa meketa to, kar jim pastir zapove. če se pa ON slučajn spozab, pa na šiht pride, pa tko kalimerovsko klobsa eno in isto stvar že četrt stoletja. DEJA VU

    • Soave

     potem pa ne poslušava in ne gledava istih prenosov.
     Meni se zdi, da marsikaj koristnega skupaj spravijo.
     Vendar je prav vse kot bob v steno. Komisije ugotovijo nekaj, pa se nič ne zgodi. In se tudi ne bo zgodilo.
     Zato nej gre vse v tri krasne !!

    • Soave

     no ja, pa saj ima pastir tudi kakšno dobro idejo. Pa misliš, da se ne posvetujejo med seboj ?
     Jaz pravzaprav nikogar ne poveličujem. Vendar je v življenju že tako, da se človek za nekaj pač odloči. Ni vedno dobro, velikokrat tudi pravilno ne . . . . . . . pa ? Kako naprej ?

   • Jure kavčičeu

    Kdaj pa kdaj

  • Krtača 20

   Takorekoč janševa sekta: https://youtu.be/tBhnyIVWwl4

 • Janez

  Ja?
  KJE?
  Ob včerajšnji razglasitvi rezultatov “volitev” preds. R. SLO?
  So bili pa ? Ex “žal”preds. Milan K., pa MOL “žal” župan Z.J.?
  Pa?
  Kje sta bila pa ?
  – ” kardelj” dr. CERAR in “FDV” DR. BRGLEZ ?
  Ali?
  Bi ne morala
  že po protokolu ? Biti na razglastvi rezultatov ? Bog ve, kje sta bila ? L.r. Janez K. KOMENDA

  • janez cepec

   ma kva se sekiraš za te šalabajzarje, kje, da so. važn, de si ti lepo spravlen za ograjo, de namoreš pizdarij devat.

   • Soave

    No, no, ti si tudi ” za ograjo “, pod nadzorom !! Vsaj tako izgleda. Tudi ti si zelo zvesta ovčica.
    Mi, Slovenci smo prav vsi za nekakšnimi ograjami. Piiiiiiiiiii. . . pa lahko zaradi tega delajo tist šalabajzerji , ki nas prav vse za nos vodijo.

 • Peter

  Kahlonosec baje že povsod išče pristopno izjavo za Šarčevo stranko.
  Zvestoba do groba, no.

 • ogledalo

  Kaj vam bo Šarec naredil na državnozborskih volitvah! Razsul bo sekto kot gajbo!

  • nevtrino

   A sekto ministrice financ ?

 • Osti jarej

  …ja,zmagala bi morda že….čeprav ne verjamem….ampak pol bi pa s kakor levico koalicijo delala,al kaj

 • Olga_10

  Čestitke SDS! Zato pa hodijo levaki na portal, kradejo Nicke in izkrivljajo javno mnenje z murglsko kloako! Dol s komunisti!

 • majda božnar

  V soočenju je Pahor rekel Šarcu: spoštovati moramo Ustavo! V tej marsikaj piše, da je Slovenija pravna država (kar vsekakor ne drži), če ni pravna, tudi demokratična ni, izgubljamo ozemeljsko celovitost, socialna pomoč se približuje minimalni plači, fiskalnega pravila se ne držimo……. itd. Pa gledam naslednjo oddajo: Virant je izjavil: saj je vseeno kdo zmaga na kakšnih volitvah, politika je vedno ENAKA! To je tisto, vseeno je, kdo bo zmagal na državnozborskih volitvah, tudi če bo SDS z JJ na čelu, bo moral dobro paziti, da bo politika enaka, drugače se mu bo ponovno zgodila velika vstaja. Ovce odločajo samo o tem, ali bo pri koritu več desnih ali levih svinj!

 • sprehajalec

  Tale ples novih obrazov bo trajal dokler bo še kdo dal kaj pufa. Kot v pokojni Jugi. Koliko smo zapufani, šušlja se da že blizu 70 milijardam?

  • JohnDoe

   Nč bat, se denar veliko hitreje tiska zadnje čase :)

   • Korenjak

    Kriptovalute pa ne. In tukaj boste prvaki goljufij in notorični prevaranti (beri ekonomisti) na koncu ostali z ničvrednim menjalnim sredstvom imenovanim FIAT. Kripto ni zaman v vzponu, ljudje se vedno bolj zavedajo, da blockchain tehnologije omogočajo zdravo, decentralizirano menjalno sredstvo, ki ga ni mogoče preprosto dotiskati, ko se politikom in njihovim dežurnim ritoliznikom (raznoraznim magistrom ekonomije) pač tako sprdne.

    Prvič v moderni zgodovini se menjalno sredstvo razporeja ne po političnih planih, ampak s pomočjo matematike.

    In tukaj se lahko ekonomisti tvojega kova samo še popraskajo po votli buči in se vprašajo, od katerega udarca jim tako odmeva…. ta udarec je preprosta matematika in vsem razumljiva logika.

    • Olga_10

     Nekaj resnice je na tem. Edini problem vidim v hekerskih napadih, ko lahko ostanete brez e-denarnice. Pri normalnih valutah jamči država do 100.000 €. Pri bitcoinih te garancije ni. Pa tudi se ne vse, kdo je Japonec, ki je napisal algoritme za najbolj znani virtualni denar Bitcoin. Kaj če je gospod vgradil kakšen trapdoor in v trenutku sprazni vse denarnice.

     Drugače je ta denar mogoče bodočnost, sploh če ga ne bo mogoče obdavčiti.

     • Korenjak

      Zdravo Olga! Prvič: Satoshi Nakamoto je psevdonim za skupino razvijalcev, ki želijo ostani neimenovani. Jih popolnoma razumem – jaz ne delam tako revolucinarnih stvari, pa kljub temu v darknetu v celoti zakrijem svojo identiteto.
      Drugič: vse te programerske kode so odprtokodne, kar pomeni, da je izvorna koda javno obljavljena in da jo lahko preveriš kadarkoli. Pravzaprav so vse kriptovalute odprtokodne, torej transparentne in poštene za razliko od centraliziranega, nam nedostopnega meglenega bluzenja ekonomistov in njihovih centralnih bank.
      Tretjič: hekerski napadi na kripto denarnico (pravzaprav na menjalnice, kot je bil primer Mt. Gox ali v zadnjem času Bitfinex) so redkejši od naprimer klasičnega ropa na cesti (dokazano statistično). Ampak za razliko od klasične denarnice, kjer te zlahka oropajo, je kripto denarnica (wallet), če je le ustrezno zaščitena, praktično neprebojna. In za to ne rabiš hackerskega znanja: Nano Ledger je naprimer neprebojna napravica za telebane.

      Morda se ti v tem trenutku, kar pišem, zdi kot utopija in znanstvena fantastika. Pa ni tako: še leta 1996 so ugledni ekonomisti napovedovali zaton interneta kot modne muhe, pa poglej danes. Leta 1999 je bilo naprimer e-bančništvo znanstvena fantastika, danes ga uporabljamo vsi. Pa je e-bančnipštvo neprimerno manj varno, kot blockchain tehnologije.

      In ko sem že pri bankah, preko katerih teroristi perejo denar, mi pa jih vsakih nekaj let dokapitaliziramo: samo predstavljaj si, da lahko brez bank, brez posrednika plačujemo storitve na neodvisnem omrežju. Banke postanejo nepotrebne, s tem pa tudi odpadejo dokapitalizacije in drugi načini reševanja pajdaškega kapitalizma.

      Samo še misel: Bitcoin je že zdaj arhaična rešitev. Obstajajo druge vrste blockchain tehnologij, naprednejše, hitrejše, cenejše, bolj uporabne. Nekatere med njimi bodo korenito spremenile pravosodje (naprimer pametne pogodbe oziroma smart contracts, kot je Ethereum), druge bodo omogočile popolno neizsledljivost (naprimer ZCash).

      Kar se mene osebno tiče, je sedanji monetarni sistem na pragu izumrtja, samo dinozavri še niso dojeli, da je bil to smrtonostni komet, ne samo zvezdica na nebu.

     • Olga_10

      Hvala za izčrpni odgovor. Če je res vsa koda odprta (open source), potem Ok. Vendar ostaja problem garancije. Tudi NLB je vrnila denar ob skimming napravah Romunov. Kdo mi bo vrnil denar v primeru kraje gesla oz. certfikata e- denarnice v primeru, ko Man in the middle ukrade geslo?

     • Korenjak

      “Man in the middle attack” pri blockchainu ni mogoč. Privatni ključ (torej “certifikat”) lahko preprosto memoriraš in ga po potrebi uporabiš – ni nikjer zapisan, ne morejo ti ga ukrasti in prav tako ne morejo vzeti.

      Zastranitev: samo predstavljaj si rubež na kriptovalute. Le kje bodo našli sodnega izvršitelja, ki bo moje geslo za privatni kjuč izpraskal iz moje glave in kako bi lahko to naredil?

      Glede garancije za izgubljena sredstva pa se ne sekiram: predstavljaj si, da imaš doma kilogram zlata, za katerega ti nihče ne jamči, če ti ga ukradejo ali če vrednost zlata preprosto propade (ker bi ga teoretično lahko našli v izobilju). Bolje to, kot pa da mi ta kilogram zlata zaplenijo preko davkov, s katerim sanirajo izgube pajdaškega kapitalizma.

      Ponavljam pa: obstoječe tehnologije, kamor spadajo sedanji koncepti plačilnega prometa in e-bančništva (plastične kartice, klasična web e-banka), imajo ogromno varnostnih lukenj, ki jih pač nekateri zlorabljajo. Medtem ko pa je blockchain tehnologija tako koncipirana in poenostavljena, da teh varnostnih lukenj, ki jih sicer poznajo centralizirani sistemi, preprosto ni. Ni torej skimminga kartic, ni middle in the man napadov (kot so bili na SSL) in podobno.

      Seveda se zavedam skepse med običajnimi uporabniki računalnikov, ki niso razvojniki. Hkrati pa se izjemno veselim, ko vidim, da tudi navadni uporabniki razmišljate, se učite in greste z napredkom.

     • Olga_10

      Kot vam je privatni ključ za resno delo dolg vsaj 256 znakov. Kdo bo to memorial?

     • Korenjak

      Bolj preprosto je, Olga…. naprimer denarnica Jaxx – potrebuješ le 12 besed (enostavne besede iz angleškega besednjaka), in lahko kadarkoli restavriraš vse svoje kripto naslove, denarnico pa zbrišeš, kadar je ne rabiš. 12 besed je tvoj ključ do vsega, ključ s katerim lahko restavriraš vse svoje kripto naslove na poljubni napravi (linux, windows, android, mac os, ios).

      Dolžina privatnega ključa se razlikuje od blockchaina do blockchaina. Še nekaj, kar mi je zelo pomembno: večina blockchain tehnologij je nedonešenih. Potrebovali bomo še nekaj časa, da zadevo še bolj približamo uporabniku in predvsem, da bodo njihovi ključi na varnem na enostaven način. Da bo – kot se rad izrazim – tehnologija uporabna tudi za mojo staro mamo brez učenja.

      Zelo enostavna naprava za to je Nano Ledger. Privatni ključ nikoli ne zapusti naprave v velikosti USB ključa in si uporabnik ničesar ne rabi zapomniti. Tukaj: http://www.ledgerwallet.com

      Zdaj pa se opravičujem, delo kliče. Dopoldanske zabave tukaj je konec.

     • Olga_10

      Škoda, pa sem končno naletela na strokovnjaka. Poln kufer imam FDVjevcev in njihovega blefiranja – to velja tudi za večino levakov. Na internetu bom pogledala kaj o Nano Ledgerju. Sedaj pa kar veselo na Linux mašino, pa C, Ali C++ in QT.

     • Olga_10

      Kot razvojnik seveda hvalite svojo malho. Šibki člen je gotovo hramba privatnega ključa, tako pri e-bančništvo kot pri kripto valutah. Če imam skrito zlato, je to najbolj varno. Sicer se zlato še vedno najde, toda izplen je čedalje manjši – tone in tone proda za. Mg zlata. Tako da ni bojazni, da bi kar naenkrat odkrili ogromno zlato žilo in s tem devalvirali vrednost zlata. Kot pri Bitcoinih, ki jih je čedalje težje proizvesti oz. Rudariti za njimi.

      Mogoče bo rudarjenje na asteroidih zmanjšalo ceno zlata, a dotakrat bo preteklo še veliko vode.

      Sem pa vesela, da se Slovenci ukvarjate z najnovejšo tehnologijo. To je bodočnost, pa roboti, sintezna kemija in podobno. Ne pa Magna, Teš, lon posli, …

     • Olga_10

      Da ne bom pozabila. Kripto valute so idealna valuta za teroriste in pranje mafijskega denarja, saj ni kontrole. Saj boste rekli, da tudi na internetu ni kontrole. In to so že v veliki meri izkoristili teroristi, spletne strani radikalnega islama, zakodirana e-pošta, …

      Mislim, da je varnost na prvem mestu (pred svobodo). In skrito financiranje terorizma predstavlja resno grožnjo. Sicer ju tudi NLB sodelovala v financiranju, vendar so sledi ostale, danes vemo za afero in upamo na kaznovanje banksterjev.

      Kako bo pa NSA odkrila, ali še bolje preprečila stekanje kripto valute v teroristične roke?

     • Korenjak

      “Kripto valute so idealna valuta za teroriste in pranje mafijskega denarja, saj ni kontrole.”

      Samo še ta odgovor, pa grem. Poglej prosim statistiko: kriptovalute se uporabljajo za nezakonite namene v manjšem obsegu, kot klasične, FIAT valute.

      Poskus kriminalizacije kriptovalut mi je jasen (države se bodo borile z vsemi sredstvi za svoj primat nad monetarnim sistemom).

      Samo v razmislek pa: blockchain je lahko javen. Kar pomeni, da bi lahko v vsakem trenutku vedeli, komu in kaj naprimer javna hiša RTV plačuje. Ali: lahko bi izvedli volitve, ki nas ne bi stale 2 mio EUR, ampak samo nekaj 10 EUR… ipd. Vse to odtehta nevarnosti.

      Ne pozabi: z ostrim nožem si lahko odrežeš kos kruha ali ubiješ človeka. Stvar uporabe tehnologije….

    • JohnDoe

     Tebi pa res ne gre v glavo, da nas niso “levaki” (mimogrede, “desnaki” so nas pufali z enako hitrostijo, le struktura dolga je bila druga, a tega si nočeš priznat) pufali in dali dnar u svoje žepe. Večino je lepo popapcala raja, pa naj bodo to penzionerji, zdravstvo ali pa javni sektor, kmetijske in druge subvencije. Skratka vsi so nam kupovali socialni mir.
     O kriptovalutah pa nebi: sicer sem letos od januarja kar nekaj jurjev zaslužil (iz lufta), a se zavedam da je to čisto “zero sum game”. Zato vsaj dokler ne pride neka dodobra regulirana valuta, vanje ne verjet preveč (ravno vseh prihrankov nikar zastavit). Ko pa se bo pa to zgodilo, pa ne bo več tako različna od sedanjih valut.
     Moj point je bil ravno to: tistih 70 miljard je lahko kmalu ničvrednih.

     • Korenjak

      “Zato vsaj dokler ne pride neka dodobra regulirana valuta”

      Ti res ne razumeš poante vsega: ne rabimo in nočemo regulirane valute, kaj šele dodobra regulirane valute. Ta koncept, reguliranih valut, je stvar preteklosti – jama zla, kot jo imenujem. Nočemo regulacije, zato si izbiramo neregulirano, decentralizirano menjalno sredstvo.

      Meni se pri blockchain tehnologijah sploh ne gre za zaslužek. Za tehnologije se mi gre, za nov, drugačen koncept!

      Dojemi že enkrat, da smo se ljudje naveličali ekonomistov in njihovih bluzenj, katerih posledica so samo naše prazne denarnice. Dovolj imam diktature davkov, ki gredo “za kurbe in koko” eliti.

      Za menjalno sredstvo smo se obrnili v prazgodovino, le da namesto pisanih in redkih školjk uporabljamo z lahkoto izmenljiv matematični dokaz. To je prava revolucija, ki bo dobesedno “splužila” državno mafijo. Nobena regulativa je ni in je ne bo!

     • JohnDoe

      Tole si pa sedaj napisal na nivoju 14 letnika. Sem mislil da se z odraslim pogovarjam. Moja pomota.
      Misliš, da nas ostale ne stisne ko vidi izpisek dohodnine konec leta ali čez palec preračuna ostale davke.
      Samo če pa res hočeš biti brez davkov in osovraženih ekonomistov (ki se ukvarjajo tudi z kriptovaluto, nič bat – očitno ne poznaš definicije ekonomije), potem ti ne ostane drugega, kot da greš živet v pragozd. Drugje namreč rabijo skupnost, imenovano država in njene storitve z nečim financirat.

     • Olga_10

      Ni tako preprosto. Tudi internet deluje brez državne regulative in hvala bogu, da je tako. Korenjak ima prav, to je bodočnost.

      Ne pa moti problem financiranja teroristov, Antifa in levakov ter mafije. Z Bitcoinih gre zelo enostavno in mimo varnostnih služb. Vendar verjamem, da se bo tudi za to našla tehnološka rešitev.

      Komentar o 14 letniku pa je povsem deplasiran. V področje kripto valute posega vrhunska matematika in računalniška tehnologija. Se vidi, da zadeve ne poznate niti površinsko. Saj tudi jaz nisem strokovnjak za to področje, znam pa ceniti vrhunsko inženirsko znanje – ne pa bleferstvo FDV!

     • JohnDoe

      No za tvojo info: res, po izobrazbi re ekonomist(šolan zelo pozno in z namenom opemenitenja primarnih znanj in morebitno bodočo spremembo kariere), sicer pa prek 15 let inženir v IT-ju, že v kar nekaj podjetjih. V kripto valute vlagam že od začetka leta(bolj kot gambljing), in tehnologija je tu še najmanjša težava. Podobno kot je pri navadni valuti najmanjša težava zaščita bankovca pred poneverbo.
      Seveda nočemo imeti anonimno in neobdavčljivo valuto. Valda smo se kot družba odločili da hočemo poskrbeti za osnovne skupne stvari, ki jih zagovoš le z davki, ki jih sicer nihče od nas ne želi plačati. Na tem mestu je mil moj komentar o 14 letniku – državi brez davkov. Če bi pol toliko prepotovali po svetu kot jaz, bi hitro razumeli da si ne želite živeti v državi brez davkov, neglede na to, kako naša država dela z njimi.

     • Olga_10

      Mi sploh nimamo normalne države. Ali je normalno obdavčevanje branjevk, hvala bogu, da niso v breme sociale in se same preživljajo. Kaj pa obdavčitev mopedov, supov? Levaki so hoteli obdavčitvijo celo sosedsko delo. Hvala za državo, ki davke pobira za prvorazredne, drugorazredni upokojenci in mladi pa komaj životarijo.

      Še nekaj o kripto valutah – plačo lahko dobite tudi v Bitcoinih in vsaka firma, sp mora plačati davek. Torej tu ni problema. Kaj pa jaz naredim s plačo, države čisto nič ne briga, lahko jo podarim, zapravimo, ali pač … Korenjak ima prav, saj v sistemu kripto valute ni regulacije, ni tiskanja denarja in vseh negativnih pojavov. Še pa bojim, kot sem že zgoraj napisala, uporabo teh virtualnih valut za financiranje terorizma, mafije in podobno.

     • JohnDoe

      Že že, samo to deluje samo, če smo res obupali na organi ki jih, paradoksalno sami postavljamo. Malo preveč anarhistično za moje pojme. Tako, kot preveč regulative duši, je odsotnost kakršne koli regulative enako uničujoča.
      Ekonomija je že sama po sebi ena navadna mučkalica kjer niti 1+1 ni vedno 2, a če gledaš kriptovalute, ko sem na začetku leta vložil bogih 2k in jih je danes čudežno iz lufta ratalo 12k…tu se pa tudi ekonomisti, ki jim zdrava pamet ni blizu čohajo po glavi. Si predstavljaš da bi se nekdo pred 2 letoma v BC zadožil za 20k?
      Sama tehnologija je že ok, samo saj če spremljaš: rusi že delajo svojo kripto valuto, kitajci so se že zagreli, torej ravno tiste države ki najbolj kontrolirajo svoj narod. IBM po drugi strani gradi svoj na blockchainu temeljujoč sistem za borze.
      Edina tehnični kiks BT ki ga vidim, pa je predrago rudarjenje, kar ti danes prinese že 30 minutni čas podpisovanja transakcije, kar je u bistvu neuporabno za resno uporabo valute kot menjalno sredstvo(v ms bi moralo biti govora). Drugo leto se “nagrada za rudarjenje” še prepolovi. Vse ostalo se bo že z zakonodaja uredila.
      Sem pa ravno ta vikend kup dnarja zgubu, ker so objavl, da se bo verjeno zgodil “fork”(ravno zaradi problema rudarjenja, če sem prav zasledil) in bo nastal “Gold Bitcoin”. Torej zaradi neke brezvezne novice si po kp dnarja (ki si ga sicer že u štartu nisi pošteno pridelal). Crash pa zna povzročiti novica da bi kvantni računalniki predvidoma so 2025 znali “brute force” razbiti zaščito. Tako da…odsotnost regulative ni vedno kul. Samo wallstreet pogle kak gambling ti prinese že rahlanje regulative.

     • Olga_10

      Trenutno AES 256 ni zlomljiv. In na tem bazira vse elektronsko poslovanje, kjer je potrebna avtentikacija s privatnim ključem. Če bodo kvantni računalniki res z grobo silo zlomili zaščito, bo potem pač daljši ključ. Ker bodo računalniki tedaj hitrejši, se zato tega ne bojim.

      Zaslužki so večji, saj je število Bitcoinov omejeno in jih je čedalje težje rudariti. Tu gre z analogijo zlata – manj ga je, več je vredno. Imate pa prav, saj se balon preveč napihuje. Da le ne bo počil, kot se je to zgodilo že z dotcom balonom. Jaz s kripto valutami nimam izkušenj, kot jih imate vi. Je pa na vseh borzah sveta (pa naj gre za žito ali za bitcoina) tako, da so zelo občutljive na govorice, namige, informacije. Takšni smo pač ljudje. Žal ste nekaj denarja izgubili, ni kriva Bitcoin tehnologija, ampak narava borze.

      Je pa prav, da preskušati nove tehnologije, še bolj prav pa je, da je startup scena v Sloveniji zelo živa. Tako majhen narod potrebuje gospodarske dejavnosti z veliko dodano vrednostjo.

     • JohnDoe

      Saj sem rekel, tehnologija ni noben oz. najmanjši problem. Zadeva je drugače prvič opisana 91 leta in od takrat desetletja predvsem ekperiment “kriptoznanstvenikov” (lepo pojasneno v dokumentarecu Banking on Bitcoin). Tehnološko torej nič novega. Problem je ker se ti rudarjenje, kar je u bistvu podpisovanje transakcije, ne izplača več, kar v praksi vidiš, ko greš v restavraciji plačat direktno v BC, rabiš čakat 30min na potrditev transakcije. In to je žal vedno slabše.
      Samo odsotnost regulative, sploh v kombinaciji z anonimnosto pa naredi valuto podvrženo špekulacijam ki lahko nekoč potopijo celotni finančni sektor.
      Si predstavljaš da ti nekdo shorta (torej stavi proti) kruptovaluti gromozansko vrednost, nato pa po socialnih medijih koordinirano sproži lažne govorice da so neki rusi razbili ključ ali da se so se na združenih narodih odločili popolnoma prepovedati uporabo valute. Crash, pa čeprav morda začasni v nekaj urah…vmes anonimnež zasluži miljarde, ki pa morajo od nekod priti. Kriptoborze se vmes tako zatresejo da se zgodi trajno nezaupanje v valuto. Mogoče pretiran črn scenarij…a ob odsotnisti nekih pravil ne povsem nemogoč. Dokler bo BC domena nas, večinoma špekulantov, ki smo pripravljeni vse izgubiti je OK, kaj pa ko bodo razni pokojninski skladi imeli naložbo v BC ali nekateri življenske prihranke.

     • lukamiha

      Ti nimaš pojma, kdo nas je zapufal!

     • JohnDoe

      Seveda nam je vsem najlažje rečt “Pahor nas je zapufal”, pa še: “okradl so nas”…use je šlo v TEŠ, NLB itd. Mal bl grenko je pa priznat da je sedanje stanje posledica zadnjih 25 let, tako levih kot desnih vlad. Narod tudi ni nedolžen: tako kot majo v mestih razbohoten javni sektor in se neupravičeno troši denar, imajo kmetje na podeželju radi subvencije in odškodnine za vsakoletno slabo letino in točo. Rezultat je v obeh primerih isti. Tudi ljudje iz Šeleške doline so vsi počez navijali za un raufnk. Z 2 tirom in avtocesnim križem je podobno. Dokler je rajanje, mislim da kar vsem paše, ko je čas za plačilo zapitka, pa vse boli glava.

      Korupcija na kleptomanija v politiki sicer je problem, a ne tako velik, kot se nekaterim zdi.

     • lukamiha

      Ne strinjam se s teboj, pufaš se lahko le, če s tem večaš BDP in tako s tem plačuješ te dolgove. Desni na vladi niso zapufali državo zaradi potreb države za nič(8 milijard leta 2004 je ostalo 8 milijard leta 2008)! Delež dolga v BDP je stalno padal iz 28% na 22%. Pufe so ustvarile tajkunske banke za svojo klientelo, to je dopuščal regulator BS in nadzorniki, ki so imeli večino(tu je bila vlada v manjšini)! Subvencije so kaplja v morju tistih tajkunskih pufov,tudi javni sektor in upokojenci so morail pošteno dobiti nekaj iz povečanja BDP v tisti letih, mogoče tudi preveč, vendar tisto ni bil miljardni znesek, ki so ga povzročili Kramarji, guvernerji BS in NS! Kar je pa storila naslednja vlada , je pa potop in pokop države, takšnega bedaka Križaniča, pa svet še ni videl!

     • JohnDoe

      Najprej hvala, ker za razliko od ostalih nisi politično in ideološko obarval sicer apolitične teme. To kar si napisal je res, še več, v času prve JJ vlade, je Bajuku na koncu celo ratalo nekaj malega suficita ustvariti, torej se je dolg zmanjšal. Tudi, da je bolj kot nominalni znesek pufa bolj pomemben podatek o deležu obresti v BDP, sem danes že napisal, pa nekateri niso razumeli kaj s tem mislim. Vse do tu se strinjava.
      Pozabljaš pa, da se bil to čas konjukture in takrat se je gospodarstvo zaradi poplave poceni denarja pregrevalo, ukrepov pa ni bilo. Javni dolg se res ni povečal, strmo pa se je povečal naš skupni zunanji dolg. Z drugimi besedami zapufala so se tako privatna kot in predvsem državna podjetja. Financirali so se managerski (tajkunski) prevzemi in podobno. In to je bil temelj za kasnejše pufe o katerih govoriš. O raznih Križaničih, Mramorjh ipd. si verjeno deliva mnenje, edini nekaj vreden Finančni minister za moje pojme je bil Šuštaršič, ter davno davno nazaj Anton Rop (kot minister, ne PV).
      Danes ko se z distanco gleda nazaj, si kar delijo krivdo. Janševa vlada je imela takrat zgodovinsko priložnost prodati NLB KBC-ju, kot jim je bilo obljubljeno in te to prelomila, kar je bil močan negativen signal za ostale tuje vlagatelje. Enako se je privatiziralo le z managerskimi prevzemi, torej pufi, svežega kapitala iz tujine ni bilo.
      Po drugi strani pa bi morala naslednja vlada takoj ukrepati in na začetku takoj sanirati banke in ne čakati na konec krize. Koštalo bi nas bistveno manj. Nebi pa bilo primerno da bi kar pustila da banke in gospodarstvo propade, saj bi to imelo za realni sektor bistveno hujše posledice.
      Torej, danes biti general po bitki je lahko, samo realno gledano…ne eni ne drugi niso brezmadežni. Si kar delijo odgovornost za stanje kot ga imamo.

      Žalostno je, ko sedaj zopet vsi vemo, da je sedanja rast nerealna, večinoma polnjena z norim sproščanjem valute in smo zopet pred finančnim zlomom…vseeno kar rajamo in se veselimo uspehov.

     • lukamiha

      Bila je konjuktura, tudi 85 ukrepov so imeli na mizi, vendar je sprejem v EU monetarno območje in programirani padec vlade(ponovna neizvolitev) storila svoje. Konjukturo so imeli tudi v J.Koreji,Singapuru in drugje brez večjih posledic. Sicer bi to lahko dokončal Pahor, vendar so ubrali najslabšo in najlažjo Križaničevo politiko zadolževanja! Skupni
      zunanji dolg se je povečal zaradi nedela BS in tajkunskih prijateljev iz bank(Kramar in drugi) ter KBCja. Če se spomnil , je Bajuk jamral, da jim BS in državne banke sploh ne sporočajo željenih podatkov! Tako je, Šušteršič je najboljši finančni minister do sedaj.
      Janševa vlada ni mogla prodati NLB, ker sta se temu uprla SLS in Desus, kasnejša zgodba pa se vleče v sedanjost in je enaka po 9 letih!
      Ja naslednja nesposobna vlada s Pahorjem in Križaničem pa je totalno zavozila! Mislim, da levičarji ne smejo voditi vlad v ekonomskih in monetarnih krizah .
      Za mene, je bistvo vsega slabega zrežirana afera Patrija, ki je takrat gotovo izvoljivo vlado Janše prekinila v nadaljnjem delovanju. Stvarem so bili gotovo časovno in strokovno kos, tako da se ne strinjam z enakomernim deljenjem krivde za krah vsem vladam. To je škoda, ki sedaj bremeni več generacij v prihodnje! Žalostno je le, da se zanašamo sedaj le na nemško povpraševanje pri nas, drugi bistveno ne pripomorejo k našemu nivoju rasti BDPja.

     • JohnDoe

      Jp, po četrti industrijski revoluciji, ki je v nemčijo že prišla, znamo imeti velik problem.

 • neny

  Potrebujemo zamenjavo generacij! ne pa to. !!!!!!!!!!

  • garfi

   to pa ne !!!!!!!!!!!!

  • Olga_10

   Potrebujemo zamenjavo 80+ komunistov: Kučan, Zemljarič, Toš …

   • Primoz Papez

    Samo Jansa naj odstopi pa bo vse v redu

    • tohuvabohu

     Samo to čakate, hahaha, bedaki. Prozorni ste kot strgane gate.

    • lukamiha

     A so te do konca oprali?

 • garfi

  šarc bo razrešil ta problem
  včeraj je bil izjemno zadovoljen s porazom
  zopet bomo imeli dve murgelska predsednika
  obkrožil sem ga da bi se temu izognili

 • Olga_10

  Saj poznate tisto o srbskem kraljeviču Marku: pola sebi, pola šarcu daje. Sedaj pa v to poved vstavite besedi Kučan in Šarec!

  • von Rhein

   Čepra je v kučanu “pola miladina” še ni kraljevič.

   • Olga_10

    O je, kar poglejte, kakšen vpliv ima. Še britansko kraljico poseka. Sicer pa hvala za iskriv dovtip.

 • Krtača 20

  Desne kokoške pa kar kokodakajo. Kokr da ne bi vedle, da več kot jajca znest ne morjo….

 • von Rhein

  Dopustimo možnost,da bi SDS res zmagala.Kakšno koalicijo lahko sestavi? Rezultati teh anket so samo slaba tolažba,da se bo kaj premaknilo. Dokler mladi ne ugotovijo kdo je kriv za njihovo bedno perspektivo,dokler penzionisti ne ugotovijo,da jim je Evhjavc res dvignil penzije za nekih 2 eur,medtem pa so izgubili več kot eno pokojnino in dokler v javnem sektorju ne ločijo tiste,ki delajo in parazite ,nobena anketa ne bo pomagala.

 • Zima prihaja

  Nov obraz v vsako slovensko vas .

 • Bozz

  SDS prostozidarji, SD prostozidarji, NSi prostozidarji, ZL prostozidarji in tako dalje in tako dalje. Kogar koli boste volili, vedno boste volili prostozidarje. Izbira je iluzija, opozicija je vedno kontrolirana, če ni jo ustreli pijani lovec.

 • lili pili

  Komaj je konec enih volitev in referenduma na katerih je levica pregazila desnico, ze je cas za nove volitve, recept vedno isti. Z SDS strasijo na prvem mestu, da se levi volilvi ne bi prevec opustili. Stara in preverjena taktika, ki vedno vzge, juhuuu za leve..

  • Olga_10

   Saj bo tudi prišel čas auauau za leve!

   • AlternativaZaSlovenijo

    Ob sv. Nikolaju.

    • Olga_10

     O super, tako kmalu – 6.12!

     • AlternativaZaSlovenijo

      Leta 21xx, res kmalu.

     • Olga_10

      Tudi Jugo sistem se je zdel večen, da ne govorim o SSSR.

     • AlternativaZaSlovenijo

      Saj oba sistema še trajata, samo v drugačni preobleki.

     • Olga_10

      Potem tudi rimsko cesarstvo še obstaja, le v drugačni preobleki. SSSRja in SFRJja pač ni več, nista zdržala zoba časa.

     • AlternativaZaSlovenijo

      Rimsko cesarstvo je 2000 let za nami. Ljudje iz SFRJ in njihove navade so pa še živi in še kako krojijo usodo. Pa saj kar naprej kot lajna ponavljate lajne o Kučanu in socializmu. Od kod pa se je vzel Kučan? Je padel iz Marsa

    • Olga_10

     Sicer pa, kakšna alternativa pa ste vi – glede na nick? Alternativa je po definiciji desnica in ne levica, ki je na poziciji. Alternativa iz latinščine pomeni drugo, drugačno. Torej?

     • AlternativaZaSlovenijo

      Točno, drugačno.

     • Olga_10

      Saj, potem vi niste alternativa za Slovenijo. Popravite Nick oz. Nadimek na VednoLevoZaSlovenijo.

     • AlternativaZaSlovenijo

      Ne, to si kar vi pri SDS nataknite.

     • Olga_10

      Naš Nick je DoZmageInNaprej!

     • AlternativaZaSlovenijo

      Dozdajšnja praksa kaže IzPorazaVporaz.

   • lili pili

    Ja ko bo desni predsednik samo ti in jaz tega verjetno ne bova kmalu docakala auauuuuu

  • AlternativaZaSlovenijo

   Levica ima taktiko. Desnica jo nima. Ljudje so (tisti, ki ne volijo SDS) butasti. Ampak očitno je desnica še bolj butasta in nesposobna, da ne more prepričati večino “butastih” volivcev.

  • Franjo Trojner

   Zapisal si : “Levica pregazila desnico. Od 1700 000 volilcev za Pahorja ni glasovalo 1400 000 volilcev! In ti to mizerijo imenuješ zmaga? Ta volilni izid je poraz za demokracijo in dokaz, da državljani nelustrirancem ne zaupajo. Referenduma za tistih par metrov železniškega tira tudi raje niti ne omenjaj, je sramota za vso politiko pri nas doma, predvsem pa za vlado Mira Cerarja in seveda vsak zdrav um. Kar se tiče parlamentarnih volitev, ki bodo drugo leto, pa raje moli Boga, da se državljani tokrat odločijo modro, ker v nasprotnem primeru bodo še naslednja 4 leta ponovno šla v prazno, kot ta minula leta Cerarjeve vlade/koalicije, ki ni udejanila niti ene samcate nujno potrebne reforme, kar pomeni, da se bo po domina efektu prvo vkup vsipalo zdravstvo, nato pokojninska blagajna in nato še vse po vrsti naprej do bridkega konca. Na koncu si zapisal : ” Stara in preverjena taktika, ki vedno vzge, juhuuu za leve..”, a si ti tak malo sado mazo??? Ali pa si morda samo neumen? Noro, mazohistično se je v naprej veseliti zmage politične levice dosežene na parlamentarnih volitvah, še posebej, če se zavedamo in je dokazljivo, da je politična levica državo in s tem vse državljane pripeljala na rob propada. Mazohizem veje iz teh tvojih besed lili pili!

   • janez cepec

    ti se rajš mau zamisl nad podatkom, de je sam SDS na zadneh volitvah u parlament cca 100 taužnt volivcev, očitno je večina zblojenih ovc začela pamet srečvat.

    • lukamiha

     A to so bile poštene volitve, daj malo pomisli, čeprav praviš sebi cepec!

     • janez cepec

      zakuga pa nej ne bi ble poštene, usk ker je votu, je uhka volu.

     • lukamiha

      Ja, tu se pa res zazna, da si popolen cepec! Vsak neinteligentni pač ne bo volil nekoga, ki ga proglasi sodništvo za krivega, čeprav ta ni kriv! Seveda oni bolj inteligentni takšne sodbe ne upoštevajo, ker vedo , da je krivična! Vendar se najde 20-30% takšnih, ki pa niso inteligentni in rezultat volitev je nujno invaliden oz zgoljufan!

    • Franjo Trojner

     Nea ti meni nabijaj ovc, največja zblojena ovca in kristjanofob si ti sam, kar pa se tiče 100 000 izgubljenih glasov stranke SDS na zadnjih parlamentarnih volitvah, pa ti bo danes vsak cepec znal povedati, da je to posledica konstrukta politične levice, ki je tik pred volitvami v arest poslala prvaka stranke SDS. Ukradli ste volitve in posledica je nelegitimna nesposobna vlada Mira Cerarja, ki drugače, kot s prevaro ni mogla priti na oblast! Da je ta neligitimna Cerarjeva vlada nesposobna se vidi tudi po tem, da kljub večini, ki ji celo omogoča spremembo ustave v vseh teh minulih 4 letih vladanja ni uspela skozi spraviti niti ene samcate nujno potrebne reforme, jo pa zaznamujejo same afere, škandali. Tudi glede vsega kar se tiče implementacije rasodbe tribunala glede meje s hrvati ta Cerarjeva vlada rešitve nima. Čemu ti tolčeš po stranki SDS? Tolči raje po Cerarju in strankah SD, SMC in Desus, ki so odgovorne za vso to bedo danes!

   • Olga_10

    Žal nas izkušnja iz juge ni čisto nič naučila. Problemi se namreč kopičijo progresivno – se pravi vsak slab dogodek se zgodi v polovičnem času trajanja prejšnjega dogodka. Spomnimo se samo jugo inflacije, ki je rasla eksponentno. Molimo boga, da ne bo tako z našo zadolžitvijo. Če bi imeli še vedno tolar, bi nas naša levica (no moja ni) peljala po poti juge. Zato so reforme nujne, a Kučanova Banda, pa naj gre za Cerarja ali pa Šarca, tega ne bo storila.

   • lili pili

    Cudno, ce je vse tsko slabo, da taki kot si ti ne pridejo na volitve, da nam bi bilo koncno boljse, ocitno vas ni toliko kot sanjas. Kar zgubite se strinjam, da je sramota za vas, druga stran pa slavi, pa saj siromaki se za drugi krog niste imeli kandidata.

    Koliko ta anketa zavaja se vidi iz podatke, da bi najvec volilcev, ki bo slo na pred. Volitve volilo sds, ki v drugem krogu sploh ni imela kandidta ali pac pa javnost za to ni vedela, brrrr

    • lukamiha

     Pepi, želim ti, da se srečaš malo z logiko in poštenostjo, potem bodo tvoji komentarji vsaj prebavljivi za normalno uporabo!

   • lili pili

    Levica lahko zmaga na dva nacina z volitvami ali z revolucijo. V sloveniji zadnje case zmaguje na volitvah in ves zakaj, zato ker so desni volivci razocarani nad desno politicno sceno, ce bi znala desnica ponudit kaj boljsega od pobojev, lustracij, ce bi desnica bila brez bancnih grehov, tesov itd, potem bi zmagala tako pa se prepira med seboj levica pa zmaguje. To bo to,iko casa, dokler dr. Jansha ne spregleda ali pa se mu totalno utrga, potem bom za pravo desnico glasoval tudi sam

  • lukamiha

   Pepi, odrasti in razmišljaj z glavo, ne čitaj ND, Mladino, to časopisi, ki načrtno zavajajo, vse za koristi lastnikov!

   • lili pili

    Vsak medij ima lastnika tudi ta na katerem smo sedaj in ta lastnik je tujec, saj ves da ne dela zastojn v sloveniji..

 • Janez

  Ljubi Bog !
  Kakšnega “osnovnošolčka”
  ste mi včeraj izvolili za preds. R. SLO !
  JE
  IMEL “ŽAL” PREDS. B. PAHOR – VČERAJ PO RAZGLASITVI REZULTATA VOLITEV !?
  V
  CANKARJEVEM DOMU
  EN
  TAK – ZA MOJ OBČUTEK ” ČISTO OSNOVNOŠOLSKI – SEVEDA – PREDSEDNIŠKI -GOVOR” !
  Zakaj?
  “Osnovnošolski govor” ?
  Ja?
  PREPROSTO ZATO – “OSNOVNOŠOLSKI” :
  ker se je vsebina včerajšnjega govora “žal” preds. B. PAHORJA – čisto ujemala
  V
  GOVORJENJU
  , S TEM,
  KAR “ZABUŠANTSKI IN CVEKARSKI” ŠOLARČKI GOVORIJO SVOJIM STARŠEM,
  KO
  JIM IZ ŠOLE DOMOV NOSIJO
  – ” CVEKE” IN
  – “UKORE”.
  In ti zabušantski in cvekarski otroci jeznim staršem
  1. Priznajo, da so zabušavali. In
  2. Obljublijo, da se bodo poboljšali : da ne bodo več nosili domov cvekov in ukorov.

  Tudi
  “žal” preds. B. Pahor je včeraj v “OSNOVNOŠOLSKEM PREDSEDNIŠKEM. GOVORU”

  1. PRIZNAL, DA SO IMELI NJEGOVI PROTIKANDIDATI V VELIKI MERI – PRAV,
  KO SO MU OČITALI NJEGOVO PRETEKLO
  – PREMAJHNO AKTIVNOST PRI DAJANJU POZITIVNIH POBUD

  – DRUGIM ORGANOM DRŽAVE SLOVENIJE – ZA POBOLJŠANJE SLABOSTI.

  2. HKRATI PA JE VČERAJ V TEM GOVORU – “ŽAL” PREDS. R. SLO B. PAHOR TUDI

  – OBLJUBIL, DA SE BO

  – POBOLJŠAL IN DA BO V PRIHODNJE BOLJ AKTIVEN.

  Torej?
  Včeraj je v svojem ” OSNOVNOŠOLSKEM PREDSEDNIŠKEM GOVORU ” “žal” preds.
  B. PAHOR !

  1. PRIZNAL, DA JE PRECEJ ” ZABUŠAVAL” : NI DAJAL POZITIVNIH POBUD ITD.
  IN
  2. DA SE BO VNAPREJ – POBOLJŠAL, DA BO POZITIVNE POBUDE DAJAL ITD.

  SKRATKA?
  Moj vtis je bil tak !
  VČERAJ
  SMO SLIŠALI ” OSNOVNOŠOLSKI PREDSEDNIŠKI GOVOR” ?
  SE ZDI
  “NAPOL” SKESANEGA EX PREDSEDNIŠKEGA ” ZABUŠANTA IN CVEKARJA” Se zdi.
  Vtis je bil tak.
  Slišali smo tudi javno, TV snemano obljubo, da se bo poboljšal. Upajmo ! L.r. Janez K. KOMENDA

 • MEFISTO

  Kdo naj zmaga na državno zborskih volitvah, če ne SDS?

  Ima kdo, ki mu tudi drugi priznajo, da je pameten, boljši predlog?

  • janez cepec

   ja pa kaj, tud če zmagate, vladal ne boste, ker ga ni idijota, de b’ šu z vam u koalicijo, pa tud če bi vladal, bi biu isti qrac, ke niste čist nč boljš kot ostala banda politikantska

  • Viktorh

   Zmagali bodo tako, da ne bo potrebna koalicija.

   • janez cepec

    sanja svinja o koruzi, ti, pravovern UDBOUC bi pa mogu za levake navijat, sam, pizda kakršna si, si spet stran zamenu

 • Viktorh
 • barbara rov

  Pohvalno, Nova, da ste objavili velikost vzorca. To sem vedno pogrešal pri anketah na drugih medijih. To je zelo pomemben podatek.

  • opazovalec

   Takorekoč vse ankete izvedene po kvalificiranih ustanovah vsebujejo velikost vzorca, način vzorčenja in ostale merodajne parametre, vključno statistično napako. na novinarjih je pa potem naloga, da potegnejo primerne zaključke.

  • eNDH

   Vem, da si ti Olga. Zdaj ti bom pokvaril popolnoma vse komentarje kar si jih kdaj napisala. 3 2 1 0

 • Franjo Trojner

  Ponovno bo odločila nizka volilna
  udeležba, kar gre na roko široki paleti levih strank, ki bodo tudi v letu 2018 po parlamentarnih volitvah postavile levo vlado, koalicijo. Morda so politiki na desnici končno spoznali, da so močni samo, če so enotni in se ne žerejo med seboj! Vsi domoljubni intelektualci na desnici z g. Štuhecom in Sušnikom na čelu bi se morali zavzeti za predvolilno koalicijo strank desnice, tako bi nastal nek nov Demos, ki bi gotovo imel realno možnost zmage na volitvah in nato možnost postaviti desno vlado. In to je potrebno storiti najkasneje do konc januarja 2018, nato pa z realnim uresničljivim volilnim programom med ljudi na teren, da ga bodo državljani razumeli in ga množično podprli na volitvah. Vse ostale poti vodijo v nazadovanje države in še slabše živlenje za skoraj vse državljane, kar si pa ne želi nihče, mar ne? Tokratne parlamentarne volitve bomo na politični desnici dobili ali izgubili zaradi lastne modrosti in sodelovanja/povezovanja ali lastne neumnosti, samovšečnosti in nesposobnosti povezovanja! Tokrat ne bo izgovorov, tokrat se bo videlo ali res znamo in zmoremo ali pač ne. Upam, da se bodo tokrat intelektualci na desnici modro odločili, saj je na kocki prihodnost države in s tem prihodnost vseh državljanov! Tudi demokracija ni več nekaj samoumevnega, mar ne?

  • janez cepec

   pastirja zamenite, poj mate pa šanse, drgač vas bojo pa levaki spet scat pelal

   • JohnDoe

    Jp, sam tega jim ne moreš dopovedat. Čas da ustanovimo svojo desnosredinsko stranko?
    Potlej gremo pa lahko zarad mene tut z SDS v koalicijo…mi se ukvarjamo s sedanjostjo in prihodnostjo, oni naj pa cele dneve zarad mene jame kopljejo in učbenike na novo pišejo pa spomenike rušijo/postavljajo. :)

    • Franjo Trojner

     Propaganda za naivne! Desnosredinsko stranko?????? Žal politične sredine ni nikjer na tem svetu, je laž in iluzija hkrati, zato do desnosredinske, ali levosredinske stranke nikakor ni možno priti ! V bistvu gre vedno za dva različna pogleda, dve ideologiji in glas za in glas proti, vse ostalo so nijanse. Glede kosti in jam je pa tako, da se je do tega tragičnega mračnega dogodka potrebno oprediliti, predvsem iz razloga, da se ta nikoli ne ponovi, še posebej, če vemo, da se je na identičen način ne tako daleč nazaj ponovil v Srebrenici. Tudi parlament v Nemčiji je obsodil genocid nad Kurdi, ki so ga zagrešili Turki pred 100 leti, mar ne? Če ti osebno misliš drugače moraš v ta namen tudi veljavno zakonodajo spremenit, ker ta tudi dans pravi, da zločin proti človeštvu ne zastara nikoli. Nikoli mi niso bila jasna takšna anticivilizacijska stališča, kot jih vede ali nevede zastopaš sam. Glej potemtakem tudi morilcev, ki morijo danes ni potrebno klicati na odgovornost, zakaj te bi brez veze premetavali kosti njihovih žrtev in se ukvarjali z preteklostjo. Morda ti bo nekoč jasno, da je ta zdajšna preteklost nekoč bila za mnoge naše prednike, tudi še danes živeče njihova sedanjost, mar ne? In ko ti bo to malce bolj jasno bo tudi tvoje stališče o prekopavanju kosti morda bolj civilizirano, humano.

     • JohnDoe

      Glede jam in zgodovine se odkrito povedano nisem ravno nešteto ur poglabljal in me verjeno mi marsikdo tule lahko da kako lekcijo, a me odkrito povedano ne zanima. Iz zgodovine se je že fajn učiti, sicer jo ponoviš. Samo ne pa dovoliti na nam zgodovina definira prihodnost naroda.
      Kot pravim, po večino je že ali bo zelo kmalu prišla matilda in bremena grehov naših prednikov nam res ni treba nositi. Tudi žrtve tega nebi želeli.

     • Franjo Trojner

      Zapisal si : ” . Iz zgodovine se je že fajn učiti, sicer jo ponoviš. Samo ne pa dovoliti na nam zgodovina definira prihodnost naroda”. Če dobro premisliš si si odgovoril v teh dveh kontraverznih stavkih že sam. Neizpodbitno dejstvo je, da se je iz zgodovine vedno potrebno učiti in predvsem ne ponavljati napak, kar pa nam danes ne uspeva najbolj, mar ne? Drugo neizpodbitno dejstvo je, da nam zgodovina vedno definira prihodnost in temu dejstvu se nikakor ne da izogniti, vedno nas dohiti in se moramo z napakami iz preteklosti suočiti in tako nato dejansko sami vplivamo na boljšo prihodnost, brez tega žal ne gre, mar ne?

     • JohnDoe

      U bistvu ne: zgodovina nas uči, da smo se kot narod zmožni iz sebičnih razlogov pobijati, kar je grozovito. Nauk: ne ponavljamo napak naših prednikov in nehajmo se kregati okoli tega, česar ne moremo spremeniti.
      In sedaj, čisto hipotetično: kaj jaz dobrega naredim s tem, da grem recmo brskat po družinski zgodovini in ugotovim da je prednik soseda komunist, iz čiste zlobe, ker je bil zaljubljen v mojo pra-babico obtožil mojega pra-dedka izdajalstva in so ga prišli likvidirat (takih in podobnih grozot je bilo veliko). Kaj naj bi s tem spoznanjem…naj fentam pra vnuka od soseda, ali naj raje sprejmem, da on pač ni dolžan nositi grehov svojih prednikov in je u bistvu zelo uredu poba? Mislim da bi v tem primeru tudi moj pra-dedi želel slednje.

      Podobno je z narodom, v eni točki bo treba sprejet, da smo kot narod v preteklosti padli po humanosti po celi črti in jit naprej. Mislim da se tudi žrtve po grobovih in jamah obračajo ko vidijo kako sprt je narod po vseh teh letih ostal.

     • Franjo Trojner

      Glej edino važno je, da smo se danes zmožni o teh temah strpno, civilizirano pogovarjati, nekoč upam bomo tudi kaj dorekli. Najpomebnejše pa je, da nikoli ne ponovimo državljanske vojne in morije, ki se je potem zgodila. Če je že umanjkala lustracija leta 1991, ki bi razrešila mnogo današnjih težav, ki tarejo družbo in državo danes bi bilo dobro in bistveno za našo skupno prihodnost , da bi popustila ta napetost med za zdaj še vedno na dvoje razklano politiko in posledično narodom, da to bi bil res uspeh, ki bi močno povečal naše možnosti za uspeh in za to se moramo vsi truditi. Glej sam ne sovražim nikogar, tudi nobenega razloga nimam za sovraštvo, rojen sem po vojni, mojim bližnjim nihče nikoli ni storil nič žalega in tudi sam in moji bližnji drugim niso, nismo povzročali krivic, zato se min tudi spraviti ni potrebno z nikomer. Je pa nujno za našo družbo, da se spravni proces zaradi vseh prizadetih iz vseh strani končno zaključi in tako vsem nam skupaj omogoči skupno lepšo bodočnost. Za spravo pa je prvo potrebno resnično obžalovanje in priznanje napak ,kar nato omogočo odpuščanje. In da za vsak narod je pomebno, da njegova zgodovina temelji na resničnih in ne izmišljenih dejstvih in tudi tukaj čaka nas Slovence še ogromno dela, čeprav je novejša stroka na to temo dala že skoraj vse odgovore je širši javnosti in predvsem mlajšim zaradi našega šolskega sistema in leve politike na oblasti še po večini nepoznana. Sam se ti zahvaljujem za strpen dialog.

     • JohnDoe

      Hvala za strpen dialog tudi tebi. Sam se najraje pogovarjam s tistimi ki razmišljajo mogoče nekoliko drugače od mene, saj le na način, da drug drugega skušamo razumeti, na koncu vsi rastemo.

 • Pezde

  Vsekakor bi izgubila Sralčeva stranka in Kučko bi spet jokcal, kot je minulo nedeljo

 • Olga_10

  Pogumno Slovenci! Vsi na volitve! Volimo desnico!

  • janez cepec

   ja kva bluziš, baba, sej so usake 4 leta volitve, pa kje ste takrat? nej te dec odklen od šporgeta, za pou urce, pa pej volt

   • tohuvabohu

    Kva se usajaš, skret zahojen? A nimaš kej počet, bedak?

    • janez cepec

     jebem takele idijote, ket si ti

     • Olga_10

      Tako kot tisti južni “brat”, ki je dam sebi vstavil vibrator in ga ni dobil ven? Res si delate medvedjo uslugo! Kučan ga bo toliko časa sral okoli, da mu bodo WC v Nemčiji zrihtali, skupaj s Perkovićem in Mustaćem!

   • Janez

    Opraviči se
    OK GOSPE OLGI !
    A?
    TE JE TVOJ ŠTALMAJSTER SPET VEN IZ TVOJEGA SVINJAKA SPUSTIL ? L.r. J. KOMENDA
    P.S.
    MARŠ NA ZAJ MED PUJSE

    • janez cepec

     Janez aus Begne, ne preveč pizdit, če ne te bo striček u beli halji ubleku u eno srajco z zlo dougimi rokavi, u svojo sobco te bo zapru,če pa še to ne bo pomagau, pa sledu kol terapija. umir se rajš.

 • Novakec1

  Delate račun brez krčmarja (Zokita), ta bo povozu vse ankete in statistike kot buldožer.

 • Vrhovni sodnik

  Če desne stranke ne boste aktivirale bistveno več volivcev, so sanje o desni vladi brezpredmetne ali pa spremeniti volilni sistem v večinskega.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!