fbpx

[Javnomnenjska anketa] Golobova stranka strmoglavlja

Gibanje Svoboda je v oktobrski anketi Parsifal strmo padla. (Foto: STA)

Stranka Roberta Goloba – Gibanje Svoboda – je v primerjavi s prejšnjimi meseci močno padla v zadnji javnomnenjski anketi Parsifala. Če bi bile volitve to nedeljo, bi jo volilo le še 24,8 odstotka vprašanih. Tik za njo je Slovenska demokratska stranka s 23,7-odstotno podporo. 

Agencija Parsifal je med 10. in 14. oktobrom merila podporo političnih strank med volivci. Na vzorcu 705 anketirancev je prišla do naslednjih ugotovitev.

Če bi bile volitve to nedeljo, bi Gibanje Svobodo volilo 24,8 odstotka vprašanih, takoj za njo je Slovenska demokratska stranka s 23,7-odstotno podporo. Tretje mesto drži Nova Slovenija z 8,2 odstotki, sledijo Socialni demokrati s 6,6 odstotki in Levica s 5 odstotki. 31,1 odstotka vprašanih ne bi volilo nobene stranke, se volitev ne bi udeležilo ali preprosto ne vedo, koga bi volili, ali pa so odgovorili nekaj povsem drugega. Volitev bi se zagotovo udeležilo 57,4 odstotka vprašanih.

Golobova stranka pada, SDS in NSi navzgor
Časovni pregled merjenja podpore največji vladni stranki kaže trend padanja, saj je od meseca junija izgubila 5,5 odstotne točke, medtem ko največji opozicijski stranki SDS podpora zrasla za 1,1 odstotne točke. 1,6 odstotni točki je v primerjavi z junijem pridobila NSi, 0,2 odstotni točki je izgubila SD, Levica je poskočila s 3,7 na 5 odstotkov.

Golobu zamerili upokojenci, sramoto mu dela Klakočar Zupančičeva
Kot ugotavljajo analitiki, padcu podpore največje vladne stranke botruje počasna reakcija predsednika vlade na energetsko krizo in hitro ukrepanje, ko gre za kadrovske zamenjave in napade na ključne funkcije v državnem gospodarstvu. Omeniti je treba tudi razočarane upokojence – najbolj ogrožen sloj prebivalstva v Sloveniji in dejstvo, da jim je Golobova vlada namenila zgolj 5 evrov dodatka k pokojninam za soočanje z draginjo, medtem ko so sosednje države svojim upokojencem namenile bistveno več. Še več je vlada poklonila javnim uslužbencem. Veliko škodo je stranki zadala podpredsednica Gibanja Svoboda in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič s številnimi spodrsljaji v javnosti, zaradi katerih velja za “črno ovco” stranke in bi jo po mnenju mnogih morali zamenjati zavoljo politične higiene.

V raziskavo je bilo zajetih 705 anketirancev, od tega 50,1 % žensk. Povprečna starost znaša 53,5 let, standardni odklon je 16,8. Največ anketirancev je iz najstarejše starostne skupine (46,6 %), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (33,6 %), najmanj je anketirancev iz najmlajše starostne skupine (19,8 %). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (34,2 %), sledijo tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (28,8 %), 20,6 % anketirancev ima poklicno šolo in 16,5 % anketirancev ima dokončano osnovno ali nedokončano osnovno šolo. Največ anketirancev prihaja iz vasi ali zaselka (55,6 %), sledi mesto (27,2 %) in manjši kraj (17,2  %). Največ anketirancev prihaja iz osrednjeslovenske regije (26,1 %), sledita podravska (15,9 %) in savinjska (11,6 %) statistična regija.

Tanja Brkić