fbpx

Javnomnenjska anketa: Janez Janša je najbolj primeren kandidat za mandatarja za sestavo vlade, na volitvah pa bi zmagala SDS

Foto: SDS

Če bi bile volitve to nedeljo, bi zmagovalka postala SDS z 18,3 odstotki glasov, na drugem mestu pa LMŠ s 17,2 odstotno podporo. Sledijo SD, SNS, Levica, NSi, DeSUS, SLS, SMC, SAB, Pirati in DD. Na vprašanje o najprimernejšem prihodnjem mandatarju za sestavo vlade so anketiranci najvišjo – to je 20,9 odstotno podporo – namenili Janezu Janši pred Marjanom Šarcem z 19,4 odstotno podporo.

Agencija Parsifal je med 3. in 5. februarjem 2020 za Nova24TV opravila javnomnenjsko anketo o udeležbi na naslednjih parlamentarnih volitvah, o podpori strankam ter zaupanju mandatarskega mesta za sestavo vlade.

Kot je razvidno iz Parsifalove javnomnenjske raziskave, je 43,1 odstotka vseh vprašanih odgovorilo, da bi se naslednjih parlamentarnih volitev zagotovo udeležilo. 12,4 odstotka jih je odgovorilo, da se volitev zagotovo ne bodo udeležili. Z oceno 4, je odgovorilo 21,3 odstotka anketirancev, 15 odstotkov pa jih dvomi.

SDS povečala prednost, LMŠ malenkost padla
Zmagovalka volitev bi postala Slovenska demokratska stranka z 18,3 odstotki glasov, v primerjavi s prejšnjo anketo pa ji je podpora zrasla za 0,9 odstotne točke. Sledi Lista
Marjana Šarca s 17,2 odstotki glasov, ki ji je podpora padla za 0,1 odstotno točko. Če je bila pri prejšnjem merjenju razlika med prvo in drugo uvrščeno stranko minimalna, je po novem opažen trend rasti podpore SDS in padanje LMŠ.

Tretje mesto na volitvah bi zasedli Socialni demokrati s 6,5 odstotki glasov. Sledi Slovenska nacionalna stranka s 5,4 odstotki, Levica s 5,2 odstotki, Nova Slovenija-krščanski demokrati s 4,4 odstotki in Demokratična stranka upokojencev Slovenije povsem na robu uvrstitve v parlament – s 4 odstotno podporo. Blizu parlamentarnega praga je še zunajparlamentarna Slovenska ljudska stranka s tremi odstotki. Zunaj parlamenta pa bi ostali Stranka modernega centra in Stranka Alenke Bratušek. Obe bi volilo dva odstotka vprašanih anketirancev.

Anketirance pa so povprašali, kdo bi bil za njih najbolj primeren mandatar. Na prvo mesto se je uvrstil Janez Janša s 20,2 odstotki. Sledita Marjan Šarec z 19,4, Dejan Židan z 8,9 odstotki glasov, Zmago Jelinčič 7,5, Matej Tonin 5,4, Luka Mesec 3,7, Aleksandra Pivec 3,6, Alenka Bratušek 3,6, Miro Cerar 2,1 in Zdravko Počivalšek 1,4.

V telefonsko raziskavi raziskovalne agencije Parsifal sta bila zajeta 702 anketiranca, od tega 51,2 odstotkov žensk. Povprečna starost znaša 51,9 let, standardni odklon pa je 16,5 let. Največ anketirancev je iz najstarejše starostne skupine 55 let ali več (43,4 odstotkov), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina od 35 do 54 let (36,2 odstotkov) in najmanj je najmlajše starostne skupine od 18 do 34 let (20,4 odstotkov). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (33,3 odstotkov), sledijo tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (25,9 odstotkov), 21,4 odstotkov anketirancev ima poklicno šolo in 19,4 odstotkov anketirancev ima dokončano osnovno šolo ali nedokončano osnovno šolo. Največ anketirancev prihaja iz vasi ali zaselka (49,3 odstotkov), sledi mesto (32,5 odstotkov) in manjši kraj (18,2 odstotkov). Anketa je potekala od 3. do 5. februarja 2020.

Luka Perš