[Javnomnenjska anketa] Janša je po mnenju anketiranih najprimernejši za predsednika vlade! KUL kandidat Erjavec šele četrti!

Foto: STA

Javnomnenjska anketa Parsifal ugotavlja, da je Janez Janša daleč najprimernejši kandidat za predsednika vlade, saj ima več kot dvakrat višjo podporo od zasledovalke Tanje Fajon. Karl Erjavec, ki ga osrednji mediji tako močno napihujejo kot novega mandatarja koalicije KUL, pa se nahaja na četrtem mestu. Že anketa o podpori strankam mu je namerila padec javnomnenjske podpore.

Parsifal je za Novo24TV med 21. in 23. decembrom izvedel anketo o tem, kdo se zdi ljudem najprimernejši za predsednika vlade. Na samem vrhu ves čas ostaja aktualni predsednik vlade Janez Janša.

Na drugem mestu se nahaja Tanja Fajon, ki je imela še 9. oktobra 13,4 odstotno podporo, a je ta padla na 10,6 odstotka. Na tretjem mestu pa se po primernosti za mandatarja nahaja predsednik LMŠ Marjan Šarec, njegova podpora pa je le malenkost nižja od Fajonove.

Anketiranci so prepričani, da je Janez Janša najprimernejši kandidat za predsednika vlade.

Za Erjavca bi se odločilo zgolj 6,2 odstotka volivcev
Še manj podpore za mandatarja pa uživa Karl Erjavec, katerega podpora vse do danes oziroma 24. decembra 2020, ni presegla 6,2 odstotka, kar kaže, da mu kot mandatarju zaupa manjšina volivcev. Kot nekdo, ki je kandidat za mandatarja za sestavo vlade, bi moral zagotovo uživati večjo podporo javnosti. Erjavec že na državnozborskih volitvah ni uspel prepričati volivcev, saj je v volilnem okraju v Tržiču prejel le 394 glasov. Ti seveda niso dovolj za širšo legitimnost politika za funkcijo predsednika vlade. Za primerjavo naj dodamo, da je aktualni predsednik vlade Janez Janša na zadnjih volitvah prejel 7020 glasov, kolikor jih Erjavec ni zbral na vseh volitvah skupaj.

Erjavcu nato sledijo še: Alenka Bratušek (4,4 odstotka glasov), Zmago Jelinčič (3,9 odstotka glasov), Luka Mesec (3,8 odstotka glasov), Zdravko Počivalšek (3,5 odstotka glasov) in Matej Tonin (3,1 odstotka glasov). Neopredeljenih pa je bilo 31,7 odstotka anketirancev. 

Metodološki vzorec
V raziskavo je bilo zajetih 757 anketirancev, od tega 50,1 odstotka žensk. Povprečna starost znaša 51,9 let, standardni odklon je 15,4 let. Največ anketirancev je iz najstarejše starostne skupine (44 odstotkov), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (37,1 odstotka) in najmanj je najmlajše starostne skupine (18,9 odstotka). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (33,6 odstotka), sledijo tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (26,8 odstotka), 23,0 odstotka anketirancev ima poklicno šolo in 16,6 odstotka anketirancev ima dokončano osnovno ali nedokončano osnovno šolo. Največ anketirancev prihaja iz vasi ali zaselka (52,7 odstotka), sledi mesto (31,2 odstotka) in manjši kraj (16,1 odstotka). Največ anketirancev prihaja iz Osrednjeslovenske regije (27 odstotkov), sledita Podravska (15,8 odstotka) in Savinjska (12 odstotkov) regija.

Domen Mezeg