fbpx

Javnomnenjska anketa: Menjava na vrhu Nove Slovenije ni prebudila volivcev, Tonin & Co. so še vedno pod parlamentarnim pragom, kažejo zadnje ankete

Matej Tonin.

Zadnja javnomnenjska raziskava agencije Parsifal je pokazala, da večina anketirancev (39,6 odstotka) meni, da naj Slovenija zagovarja priznanje Palestine v okviru Evropske unije in zveze NATO, da pa naj jo prizna šele, ko bo to usklajeno z zavezniki. To je seveda zaušnica aktualnemu zunanjemu ministru Karlu Erjavcu, ki bi v državnem zboru rad odprl razpravo na to temo in Palestino čim prej priznal, ne glede na politiko preostalih držav članic Evropske unije in zveze Nato. Poznavalci ocenjujejo, da bi takšno enostransko dejanje slovenske vlade škodovalo odnosom tako z Izraelom kot tudi Združenimi državami Amerike, ki so tesna zaveznica judovskega naroda. Prav tako ima država Slovenija z Izraelom v zadnjih šestih letih okrog 40 do 100 milijonov evrov trgovinske menjave. Samo v prvih desetih mesecih leta 2017 blagovna menjava z Izraelom pomeni petino odstotka našega izvoza in četrtino odstotka našega uvoza. Slovenija bi si tako naredila gospodarsko škodo. V zvezi z novim vodstvom na vrhu stranke NSi pa večina vprašanih (77,4 odstotka) meni, da menjava na vrhu stranke NSi nanje nima nobenega vpliva, 7,9 odstotka jih to odločitev podpira.

Večina, 39,6  odstotka anketirancev, meni, da naj Slovenija zagovarja priznanje Palestine v okviru Evropske unije in zveze Nato in naj jo prizna šele, ko bo to usklajeno z zavezniki. 28,1 odstotka anketirancev meni, da naj Slovenija takoj prizna Palestino, 11,8 odstotka pa meni, da naj Palestine sploh ne prizna. 20,5 odstotka Parsifalovih anketirancev je ostalo neopredeljenih. V raziskavo je bilo zajetih 754 anketirancev, od tega 49,5 odstotka žensk, povprečna starost anketiranca pa je bila 49,2 leta.

Kot smo na Novi24TV že poročali, bi Palestino priznala celotna koalicija, medtem ko večina opozicije temu predlogu zunanjega ministra Karla Erjavca nasprotuje. Veliko je bilo govora o tem, kakšno politiko bo zaradi bližajočih se državnozborskih volitev ubrala Nova Slovenija, ki se je z Ljudmilo Novak v zadnjih mesecih nevarno nagibala k sodelovanju z levico, a je vsakršno možnost o tem, da bi NSi podpiral priznanje Slovenije, razblinil njen poslanec Jožef Horvat.

Tako bi se o usodi Palestine danes odločali Slovenci. (foto: Parsifal)

Nova Slovenija s Toninom še vedno pod parlamentarnim pragom
Horvat, ki je januarja nastopil tudi v Odmevih na Televiziji Slovenija, je izjavil, da priznanje Palestini ne bi nič pomagalo, Sloveniji pa bi naredilo nepopravljivo škodo v mednarodni skupnosti. Izpostavil je tudi protievropsko držo Slovenije, ki s priznanjem po nepotrebnem solira. “Stališče Republike Slovenije do Palestine, bližnjevzhodnega mirovnega procesa in tega konflikta ostaja nespremenjeno. To mora biti rešitev dveh držav. Na tem svoje stališče gradi tudi NSi,” je takrat povedal Horvat.

Politika Nove Slovenije se z nepričakovano zamenjavo na položaju predsednika stranke, Novakovo je zamenjal mlajši Matej Tonin, ne bo bistveno spreminjala. Da se na to zamenjavo niso odzvali niti volivci in volivke, pa postaja jasno glede na zadnjo Parsifalovo anketo, ki kaže, da bi samo 3,4 odstotka volivcev na predčasnih državnozborskih volitvah izbralo Novo Slovenijo. S takšnim rezultatom krščanski demokrati seveda ne bi prestopili parlamentarnega praga.

Večina vprašanih (77,4 odstotka) sicer meni, da menjava na vrhu stranke NSi nanje nima nobenega vpliva, 7,9 odstotka jih to odločitev podpira, 8,6 odstotka sprememba ni všeč, 6,1 odstotka vprašanih je neopredeljenih.

L. S.