fbpx

Javnomnenjska anketa: Največ Slovencev meni, da bi bila SDS najprimernejša stranka pri reševanju migrantske krize, Šarec pristal šele na 6. mestu

Foto: epa

Da vlada Mira Cerarja ni bila kos migrantski krizi, ki je prizadela tudi Slovenijo, se Slovenci dobro zavedajo, kar je razvidno tudi iz ankete agencije Parsifal. Visoko vodstvo je prevzela stranka SDS, saj kar 15,4 odstotka anketirancev meni, da bi bila ob ponovni migrantski krizi najprimernejša stranka, ki bi učinkovito rešila problem. Da bi za to bila sposobna stranka SD, meni le 6 odstotkov anketirancev, še manj Levica. Presenečenje je Slovenska nacionalna stranka Zmaga Jelinčiča na 4. mestu, ki je prehitel SMC in Listo Marjana Šarca. Slednja je pristala šele na 6. mestu po zaupanju v reševanje migrantske krize.

Zakaj ljudje ne zaupajo več te naloge Cerarju, je znano, saj je ta poskrbel, da vsak ilegalni migrant oziroma prosilec za azil državo stane 1.963 evrov mesečno, medtem ko je minimalna slovenska plača trikrat manjša – 638 evrov. Znano je, da se azilantom podeljujejo luksuzno opremljena stanovanja, mnoge slovenske družine pa si tega niti v sanjah ne morejo privoščiti. Ob tem je vredno omeniti, da 300 tisoč ljudi v Sloveniji živi pod pragom revščine.

 

Tudi mladi bolj zaupajo stranki SDS kot Stranki Marjana Šarca
Križanje med demografsko in vsebinsko spremenljivko je pokazalo, da bi 18,9 odstotka anketiranih moških podprlo SDS in 11,9 odstotka žensk, medtem ko bi Listo Marjana Šarca podprlo le 3,7 odstotka moških in žensk. Njegovo stališče glede migrantske krize je, “da je to predvsem vprašanje za celotno EU“, vemo pa kakšna je bila politika Evropske unije in migrantskih kvot, ko so bile države primorane sprejeti določeno število migrantov. Iz spodnje tabele je še razvidno, da tudi mladi bolj zaupajo stranki SDS, saj bi 14,6 odstotka anketirancev, starih od 18 do 34 let, podprlo SDS, medtem ko bi le 4 odstotki anketirancev iste starosti podprli LMŠ.

Telefonsko anketo je za Nova24TV opravila agencija Parsifal, in sicer med 3. in 5. aprilom 2018. V raziskavo je bilo zajetih 703 anketirancev. Povprečna starost je znašala 50,1 leta, največ anketirancev pa je z dokončano srednjo šolo (34,6 odstotka). Sledijo tisti s poklicno šolo (23,4 odstotka), 23,3 odstotka anketirancev spada v skupino najvišje izobraženih, 18,7 odstotka anketirancev v vzorcu pa ima dokončano osnovno šolo ali manj.

A. G.