[Javnomnenjska anketa] “Nov obraz” namesto Goloba ni opcija; za izhod iz vladne krize na predčasne volitve

Foto: STA

Po zadnji javnomnenjski anketi Parsifala aktualno vlado Roberta Goloba podpira le še 34,4 odstotka vprašanih. Kot izhod iz krize jih največ, 31,8 odstotka, vidi predčasne volitve. Zgolj 11,3 odstotka vprašanih pa bi sprejelo ponudbo centrov moči iz ozadja, da zamenjajo premierja Goloba mimo volitev, z neizvoljenim “novim obrazom”. 

Agencija Parsifal je med 13. in 16. novembrom za Nova24TV izvedla javnomnenjsko anketo o podpori aktualni vladi dr. Roberta Goloba in o vprašanju reševanja politične krize. Na vprašanje, ali podpirate sedanjo vlado, je rekordno število vprašanih odgovorilo NE (59,9%), podpira pa jo le še 34,4 odstotka vprašanih. 5,7 odstotka je neopredeljenih.

Pregled skozi časovno obdobje zadnjih treh merjenj javnega mnenja prikazuje drugi največji padec podpore vladi od junija lansko leto in je trenutno na najnižjem nivoju, kar so uspele ugotoviti tudi ostale javnomnenjske ankete.

Kako iz politične krize?
Nizka podpora vladi, padec zaupanja v Goloba in njegovo stranko so vladno koalicijo pripeljale do točke, kako naprej. Največ vprašanih, kar 31, 8 odstotka, je prepričanih, da je potrebno nastalo situacijo rešiti s predčasnimi volitvami. Nekaj manj, 30,7 odstotka, bi jih sprejelo predlog, da Golob nadaljuje z delom z rekonstrukcijo vlade. Slabih 20 odstotkov pa jih meni, da je čas za veliko koalicijo desnice in levice, do česar v zgodovini naše države še ni prišlo. Zgolj 11,3 odstotka vprašanih pa bi sprejelo ponudbo centrov moči iz ozadja, da zamenjajo premierja Goloba mimo volitev, z neizvoljenim “novim obrazom”.

Demografski podatki
V raziskavo, ki je bila opravljena med 13. in 16. novembrom je bilo zajetih 749 anketirancev, od tega 49,6 % žensk. Povprečna starost znaša 55,3 let, standardni odklon je 16.2. Največ anketirancev je iz najstarejše starostne skupine (52,2 %), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (33,7 %), najmanj je anketirancev iz najmlajše starostne skupine (14 % ). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (37,4 %), sledijo tisti z dokončano višjo izobrazbo ali več (27,1 %), 20,8 % anketirancev ima poklicno šolo in 14,7 % anketirancev ima dokončano osnovno ali nedokončano osnovno šolo. Največ anketirancev prihaja iz vasi ali zaselka (57,9 %), sledi mesto (26,2 %) in manjši kraj (15,9 %). Največ anketirancev prihaja iz osrednjeslovenske regije (25,9 %), sledita podravska (14,9 %) in savinjska (12,5 %) statistična regija.

M. P.