fbpx

Javnomnenjska anketa: Obeta se srdit spopad za zmago na volitvah. Židan strmoglavil in ni več v igri za prvo mesto

Foto: STA

Nedavna javnomnenjska anketa, ko jo je za Nova24TV opravila agencija Parsifal, kaže, da velika večina (kar 60,1 odstotka) ne podpira vlade, ki opravlja tekoče obveznosti. V primeru, da bi bile predčasne volitve to nedeljo, bi večina volivcev največ podpore namenila največji opozicijski stranki SDS, takoj za njo je Lista Marjana Šarca, medtem ko je stranka SD že izpadla iz igre za zmago na volitvah. Podpora stranki SDS je nekoliko višja v primerjavi z zadnjim merjenjem, padec pa je zaznati pri strankah SD, SMC, NSi, DeSUS in ZD. Na drugi strani se je povečala podpora Levici, SNS in SLS, vidno pa je tudi pridobivanje podpore Liste novinarja Bojana Požarja in stranke Bojana Dobovška Dobra država.

Anketa, ki je bila opravljena med 3. in 5. aprilom, je razkrila, da kar 60,1 odstotka vprašanih sedanje vlade ne podpira, kar kaže na to, da volivke in volivci niso pozabili na vladno apatijo in napake koalicijskih strank, zaradi katerih se je Slovenija znašla v času izgubljenih let. Podpira jo zgolj 33,2 odstotka vprašanih, 6,7 odstotka pa je neodločenih.

 

V primerjavi z zadnjim merjenjem v mesecu marcu se je sicer podpora vladi dvignila (z 24,6 odstotka na 33,2 odstotka), a še vedno ni dosegla priljubljenosti, ki jo je vlada imela pred prejšnjim velikim padcem.

Med opredeljenimi volivci ima največjo podporo stranka SDS
Nezadovoljstvo z delom vlade, ki opravlja tekoče obveznosti, je mogoče videti tudi v rezultatih podpore političnim strankam. Na vprašanje, »Katero stranko bi volili v slovenski državni zbor, če bi bile volitve to nedeljo?« je večina opredeljenih (23 odstotkov) svojo podporo namenila stranki prvaka Janeza Janše, ki je v času Cerarjeve vlade najglasneje opozarjala na neuglašenost in nesposobnost koalicije. Stranki SDS z 22 odstotki podpore sledi stranka Lista Marjana Šarca, tretje mesto pa zaseda stranka SD Dejana Židana z 10,7 odstotka, ki je več kot prepolovila rezultat izpred dveh mesecev. Židanovi Socialni demokrati tako očitno niso več v igri za zmago na volitvah.

 

Na podlagi rezultatov aprilske javnomnenjske ankete se je na četrto mesto zavihtela stranka Levica (10 odstotkov), v vrstnem redu pa ji sledijo Stranka modernega centra (8,3 odstotka), Nova Slovenija (6,8 odstotka) in DeSUS (6 odstotkov). Glede na tokratne rezultate parlamentarnega praga (vsaj 4 odstotki) ne bi uspelo preseči naslednjim strankam: Slovenska ljudska stranka (3,3 odstotka), Dobra država (3 odstotke), Slovenska nacionalna stranka (2,3 odstotka), Lista novinarja Bojana Požarja (1,7 odstotka), Stranka Alenke Bratušek (1,7 odstotka), Združena desnica (0,9 odstotka), stranka ReSET (0,2 odstotka) in stranka Janka Vebra Sloga (0,1 odstotka).

Podpora Stranki SDS nekoliko višja
Podpora stranki SDS je nekoliko višja v primerjavi s prejšnjim merjenjem, padec pa je zaznati pri strankah SD, SMC, NSi, DeSUS in ZD. Na drugi strani se je povečala podpora Levici, SNS IN SLS, vidno pa je tudi pridobivanje podpore Listi novinarja Bojana Požarja in stranki Bojana Dobovška Dobra država. Medtem ko Lista Marjana Šarca ohranja rezultat preteklega meseca. Očitno se obeta se srdit spopad za zmago na volitvah med SDS in LMŠ. Prav tako pa bo zanimiva bitka za vstop v parlament, kjer bo potrebno preseči štiriodstotni prag.

Rezultati na vrhu lestvice priljubljenosti strank so pokazali, da večina bolj zaupa stranki s tradicijo (stranka SDS), ki ponuja konkreten program z rešitvami, kot pa stranki novih obrazov (Lista Marjana Šarca), ki programa sploh še nima. Glede na to, da imajo koalicijske stranke SD, SMC in DeSUS podporo, ki se giblje v rangu od 10,7 odstotka do 6 odstotkov podpore, je več kot očitno, da so se te volivcem zamerile, saj so se po sagi nedela odločile za medsebojno obtoževanje, ki pa več kot očitno ni obrodilo sadov.

Kot drugo opcijo, bi največ anketirancev izbralo stranko SD
Kot drugo opcijo bi največ anketirancev (11,4 odstotka)  izbralo stranko SD, sledita stranka Marjana Šarca (7,9 odstotka) in stranka SDS (6,1 odstotka). 4. mesto bi zasedla stranka SMC (6 odstotkov), sledile pa bi ji NSi (5,2 odstotka), Levica (4,5 odstotka) in DeSUS (4 odstotke).

 

Če pogledamo prvo in drugo izbiro skupaj, se na prvo mesto zavihti stranka Lista Marjana Šarca (22,6 odstotka), sledijo pa SDS (21,5 odstotka), SD (18,6 odstotka), SMC (11,6 odstotka) in Levica (11,2 odstotka).

 

Telefonsko anketo je za Nova24TV opravila agencija Parsifal, in sicer med 3. in 5. aprilom 2018. V raziskavo je bilo zajetih 703 anketirancev, od tega 50,2 odstotka žensk. Povprečna starost znaša 50,1 leta, največ anketirancev je iz najstarejše starostne skupine (40,2 odstotka), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (38 odstotkov) in najmanj je najmlajše starostne skupine (21,8 odstotka). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (34,6 odstotka), sledijo tisti s poklicno šolo (23,4 odstotka), 23,3 odstotka anketirancev ima dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več, 18,7 odstotka anketirancev pa ima dokončano osnovno šolo ali nedokončano osnovno šolo.

N. Ž.