fbpx

[Javnomnenjska anketa] Podpora protivladnim protestom pada že tretje merjenje zapored, prav tako se veča podpora nasprotnikov!

Jaša Jenull na protestih v petek, 26. junija (Foto: STA)

Petkovi nezakoniti protesti imajo veliko podporo osrednjih medijev, vendar njihova podpora protestom pada z vsakim merjenjem javnega mnenja. Dne 2. julija je proteste podpiralo le še 39 odstotkov ljudi. Slab mesec dni nazaj, dne 5. junija 2020, jih je podpiralo 44,8 odstotka vprašanih. 

Agencija Parsifal je za Nova24TV izvedla merjenje javnega mnenja, ki je potekalo od 29. junija do 2. julija 2020. Na vprašanje, ali podpirate protivladne proteste, jih je kar 53,9 odstotka odgovorilo negativno, ti imajo tako le še 39,1 odstotno podporo.

Če je ob prvem merjenju 5. junija, proteste podpiralo kar 44,8 odstotka vprašanih, ob zadnjem merjenju pa je podpora padla na 39,1 odstotka, trend jasno nakazuje padec priljubljenosti protivladnih protestov in to kljub temu, da imajo močno podporo osrednjih medijev.

Tudi trend prepričanih, ki so odločeni, da protestov ne podpirajo, raste. Ob merjenju javnega mnenja 5. junija je protestom nasprotovalo 51,2 odstotka vprašanih, medtem ko je skozi zadnja tri merjenja opazno postopno povečanje nasprotovanja.

Protestniški naboj se manjša
Anketa trenutno kaže, da so ljudje prepoznali dobro delo vlade, ki se je uspešno spopadla z epidemijo novega koronavirusa in njenimi gospodarskimi ter socialnimi posledicami, hkrati pa razkriva vse manjši naboj protivladnih protestov, za katere je znano, da so močno spodbujani s strani bogato financiranih nevladnih organizacij, globoke države in medijev.

Foto: STA

Tega se zavedajo tudi odločevalci iz ozadja, tako imenovana globoka država, ki se je za rušenje vlade odločila uporabiti druga sredstva – represivne organe. Zadnja akcija NPU proti ministroma Zdravku Počivalšku in Mateju Toninu to jasno potrjuje, čeprav tudi ta poteza, kot kaže, ni dala želenega rezultata. Ravno zato bo zanimivo spremljati jesen, ki bo znova vroča.

Luka Perš