fbpx

[Javnomnenjska anketa] Podpora vladi strmo narašča četrti mesec zapored in je prvič na ravni, kot je bila pred umetno lansirano afero “maske”

Foto: SDS

Vlado podpira 41,5 odstotka vprašanih, je pokazala zadnja javnomnenjska raziskava agencije Parsifal, ki jo je opravila za našo televizijo. Vlad sicer še vedno ne podpira 52,6 odstotka sodelujočih v anketi, a je vseeno že četrti mesec zapored vidno opazen trend višanja podpore vladi. Ta je bila na najnižji točki novembra leta 2021, ko jo je podpiralo le še slabih 30 odstotkov vprašanih, v zadnjem času pa ta rezultat v očeh javnosti močno popravila. 5,9 odstotka anketirancev sicer na vprašanje, ali vlado podpirajo, ni znalo odgovoriti.

Spomnimo; vlada Janeza Janše je imela najvišjo podporo takoj ob nastopu mandata marca leta 2020, ko se ji je naklonjeno izreklo skoraj 60 odstotkov vprašanih, potem pa je začela podpora padati z umetno ustvarjeno afero o zaščitnih maskah, ki jo je lansirala oddaja Tarča na javni RTV. Čeprav končni cilj, padec vlade, nikoli ni bil dosežen, je podpora vladi že maja leta 2020 padla na 41 odstotkov, takšna pa je tudi danes, dve leti pozneje. Vmes sicer se je zgodila epidemija, nekaj njenih vrhuncev z ostrimi ukrepi za zajezitev širjenja virusa.

Po aferi maske je bila podpora vladi višja kot je danes samo še julija leta 2020, ko jo je podpiralo 45 odstotkov ljudi, in ko je v Sloveniji ob sprostitvah ukrepov vladalo zatišje pred hudim jesenskim, drugim valom epidemije novega koronavirusa.

Zanimivo je, da se je še januarja na vprašanje, ali podpirajo vlado, negativno izreklo kar 60 odstotkov vprašanih, danes pa je takšnih “le še” dobrih 52 odstotkov. Obraten je trend pri tistih, ki podpirajo vlado; še januarja je bilo takšnih le 33,9 odstotka vprašanih, danes jih je že 41,5 odstotka.

Da podpirajo vlado, sicer pravi 46,9 odstotka moških anketirancev in samo 35,8 odstotka ženk, ki 57,4 odstotkih dela vlade ne podpirajo. Prav tako vlada najnižjo podporo beleži v starostni skupini od 18 do 34 let, kjer je zgolj 25,9 odstotna, najvišjo podporo pa ima vlada Janeza Janše v starostni skupini 55 let in več, kjer je ta 49,6 odstotna. Vlado lahko skrbi dejstvo, da se je kar 71,3 odstotka mladih od 18 do 34 leta izreklo proti njej.

Osnovni demografski podatki o anketi
V raziskavo je bilo zajetih 712 anketirancev, od tega 49,4 % žensk. Povprečna starost znaša 54,4 let, standardni odklon je 15.5. Največ anketirancev je iz najstarejše starostne skupine (49,1 %), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (35,6 %), najmanj je anketirancev iz najmlajše starostne skupine (15,3 %).Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (35,4 %), sledijo tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (28,4 %), 23,4 % anketirancev ima poklicno šolo in 12,7 % anketirancev ima dokončano osnovno ali nedokončano osnovno šolo. Največ anketirancev prihaja iz vasi ali zaselka (55,8 %), sledi mesto (27,3 %) in manjši kraj (16,8 Največ anketirancev prihaja iz Osrednjeslovenske regije (26,4 %), sledita Podravska (14,6 %) in Savinjska regija (12,9 %).

T. F.