fbpx

Javnomnenjska anketa: Pomik NSi v sredino se odraža v povečani podpori javnosti, ampak zgolj med tistimi, ki jih ne bodo volili!

Foto: Twitter

Javnomnenjska anketa agencije Parsifal je pokazala, da zaradi napovedi NSi in njenega pomika v sredino, stranke na volitvah ne bo volilo 65,9 odstotka vprašanih, 9,4 odstotka jo bo volilo enako kot doslej, 9,5 odstotka pa vprašanih, ki doslej ni volilo NSi pa je odgovorilo, da jim bodo na volitvah namenili glas. Toda po anketi javnega mnenja, ki jo bomo objavili v nedeljo, se novih 9,5 odstotka volivcev ne bo odrazilo na povečani javnomnenjski podpori stranki.

Nova Slovenija krščanski demokrati so v intenzivni, mesec dni trajajoči kampanji, podprti z dominantnimi mediji, pompozno napovedovali spremembo njihove dotedanje politike in napovedali “premik na sredino”.

Javnomnenjska anketa Parsifal je zato izmerila razpoloženje ljudi do napovedanega projekta. V telefonski anketi med 906 vprašanimi jih je 65,9 odstotka odgovorilo, da NSi po novem ne bodo volili na volitvah, 9,4 odstotka jo bo volilo enako kot doslej, 9,5 odstotka pa vprašanih, ki doslej ni volilo NSi pa je odgovorilo, da jim bodo na volitvah namenili glas.

(n=906)

Toda pozor. Sprva velik poskok (9,5 odstotka) novih potencialnih volivcev se pri javnomnenjski anketi v podporo strankam NSi ne bo bistveno poznal, kar negira izjave dominantnih medijev o uspešnosti novo promoviranega projekta. V resnici ta premik podpirajo zgolj tisti, ki nikoli niso volili Nsi in je tudi nikoli ne bodo. To dokazuje preprost izračun. Glede na odgovore pri tem vprašanju, bi morala imeti Nova slovenija skoraj 19 odstotno podporo. Pa temu niti približno ni tako. Več o tem pa bomo predstavili v jutrišnji anketi.

Rok Kranjc