fbpx

[Javnomnenjska anketa] Namesto vladi so se uprli Jenullu, Galetu, Čordiću: Protivladne proteste podpira najmanj Slovencev od začetka merjenja podpore!

Huligani so se 5. novembra večkrat spopadli s policijo. (Foto: STA)

Protivladne proteste podpira le še 33,2 odstotka anketirancev, kar je najmanj v zgodovini merjenja javnomnenjske podpore. Protestom, ki so se nazadnje izkazali za izjemno nasilne, nasprotuje že 61,5 odstotka Slovencev.

Protivladni protesti in protestniško gibanje že od samega začetka desnosredinske vlade vsakotedensko izraža nasprotovanje vladi, vse od takrat pa jim podporo meri tudi agencija Parsifal. Ta je z zadnjo anketo ugotovila najnižjo podporo od začetka merjenj.

Kot je znano, so imeli protestniki izjemno podporo osrednjih medijev, temu primerna je bila tudi začetna udeležba, saj so ob petkih uspeli zbrati več tisoč ljudi, ki so kolesarili kljub prepovedi zbiranja. Toda začeten naboj je kmalu ugasnil in pričakovanja levičarskih protestnikov, da bodo po hitrem postopku zrušili vlado, so se izkazala za zgrešena.

Ljudje so se namesto vladi pričeli upirati Jaši Jenullu in Zlatanu Čordiću – Zlatku.

Množične podpore protestom je konec
Ljudje so namreč v tem času spoznali, da potrebujejo operativno vlado, ki je sposobna odgovarjati na zdravstvene izzive ter ekonomske in socialne posledice pandemije koronavirusa covid-19, ki je prizadela cel svet. Po njeni zaslugi smo po prvem valu izšli kot zmagovalci in bili uvrščeni med države z najmanj smrtnimi žrtvami in najmanjšo gospodarsko škodo. Hkrati pa so protestniki in z njimi tudi mediji po poletnem zatišju znova udarili na vso moč, kljub svarilom, da nas jeseni čaka nov in še bolj nevaren drugi val epidemije. Niso se zmenili za prepoved izjemno nevarnega zbiranja, znani obrazi kot je raper Zlatan Čordić, pa so celo nasprotovali zaščitnim maskam – kar je sledilo, lahko kot strašno posledico vidimo danes – več tisoč okuženih in 30 mrtvih Slovencev dnevno! Da je bila mera polna, pa so najbolj skrajni izmed protestnikov v četrtek napadli v najbolj brutalni obliki do sedaj, ko so se s pirotehniko in granitnimi kockami spravili nad policiste in jih poškodovali kar 15, prizanesli niso niti novinarjem.

Takih skrajnosti običajni ljudje ne podpirajo, pa naj imajo še tolikšno podporo medijev in političnega podzemlja z opozicijo. Protivladne proteste tako podpira le še 33,2 odstotka vprašanih, nasprotuje pa jim kar 61,5 odstotka, 5,3 odstotka se jih ni opredelilo.

V primerjavi z zadnjimi tremi meseci gre ta mesec za najmanjšo podporo protestnikom, največjo podporo pa so imeli v začetku meseca junija, ko jih je podpiralo 44,8 odstotka vprašanih.

Anketa je bila izvedena med 2. in 4. novembrom 2020, v raziskavo pa je bilo zajetih 730 anketirancev, od tega 49,6 odstotka žensk. Povprečna starost znaša 51,6 let, standardni odklon je 15,9 let. Največ anketirancev je iz najstarejše starostne skupine (43,2 odstotka), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (36,6 odstotka) in najmanj je najmlajše starostne skupine (20,2 odstotka). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (34,3 odstotka), sledijo tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (27,3 odstotka), 24,4 odstotka anketirancev ima poklicno šolo in 14 odstotkov anketirancev ima dokončano osnovno ali nedokončano osnovno šolo. Največ anketirancev prihaja iz vasi ali zaselka (55,2 odstotka), sledi mesto (28,2 odstotka) in manjši kraj (16,6 odstotka). Največ anketirancev prihaja iz Osrednjeslovenske regije (26,7 odstotka), sledita Podravska (14,6 odstotka) in Savinjska (12,8 odstotka) regija.

Sara Kovač