fbpx

Javnomnenjska anketa: SD diha za vrat SDS, a vprašanje, koliko časa bo efekt Boruta Pahorja vzdržal po predsedniških volitvah

Foto: STA

Javnomnenjska anketa o parlamentarnih volitvah kaže dvig priljubljenosti stranke SD, ki je tik za stranko SDS. V primeru predčasnih volitev bi večina volivcev svojo podporo namenila stranki SDS (14,2 %), sledijo SD (13,2 %), DeSUS (6,8 %) in NSi (5,2 %), slaba polovica (46,7 %) volivcev je neopredeljenih.

SDS je po devetem merjenju na vodilni poziciji, SD se ji je zelo približala. Podpora stranki DeSUS je po zadnjem merjenju v upadu in je na nivoju strank NSi in SMC.

Anketa je bila izvedena v obdobju od 16. do 19. oktobra 2017 na vzorcu 891 ljudi in jo je izvajalo podjetje za tržne in javnomnenjske raziskave Parsifal SC. Šlo je za telefonsko anketo, okvir vzorčenja pa zajema telefonski imenik (80 odstotkov mobilno omrežje in 20 odstotkov stacionarno omrežje).

Pregled demografskih podatkov javnomnenjske ankete
Povprečna starost anketirancev znaša 50,8 leta, anketiranci so z območja celotne Slovenije, največ iz osrednjeslovenske regije. Največ anketirancev je iz zadnje starostne skupine (40,6 %), nekoliko slabše je zastopana srednja starostna skupina (35,9 %), najmanj pa je bilo zajetih volilcev iz najmlajše starostne skupine (23,5 %). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (31,0 %), sledijo tisti s poklicno izobrazbo (29,1 %), 24,2 % anketirancev ima končano osnovnošolsko izobrazbo ali manj, 15,6 % pa ima dokončano višjo, visoko šolo ali več.

 

Vir: Parsifal SC

V primeru predčasnih volitev v državni zbor to nedeljo bi večina volilcev svojo podporo namenila stranki SDS (14,2 %), sledijo SD (13,2 %), DeSUS (6,8 %) in NSi (5,2 %), slaba polovica (46,7 %) volilcev je neopredeljenih.

Vir: Parsifal SC

V primeru predčasnih volitev v državni zbor to nedeljo, če gledamo le opredeljene volilce, bi večina svojo podporo namenila stranki SDS (28,5 %), sledijo SD (27,4 %), DeSUS (9,6 %), NSi (9,6 %) in Levica (5,6 %) s podporo nad 5 %.

Za komentar ankete smo povprašali političnega analitika in strokovnjaka za politični marketing Sebastjana Jeretiča: “Tukaj se je očitno vzpostavila alternativa na levi, zdaj SD kot stranki. Vsaj trenutno, dokler ne bo kaj novega. Očitno se volilci SMC-ja premikajo v SD – to je zato, ker trenutno nimajo druge izbire na levici in SD bo imela velik izziv, da ta trend nadaljuje. Delček verjetno izhaja tudi iz efekta podpore Borutu Pahorju in je vprašanje, ali bo ta efekt vzdržal do parlamentarnih volitev.”

D. Š.