fbpx

[Ekskluzivno] Javnomnenjska anketa: SDS četrti teden po odstopu vlade še povečala razdaljo do drugouvrščene LMŠ

Foto: STA

Vodilna SDS je na našem četrtem zaporednem tedenskem merjenju zabeležila največjo prednost pred zasledovalko LMŠ doslej. Bolje kot na prvem merjenju po odstopu Marjana Šarca so se med vsemi volivci odrezali še SD, DeSUS, N.Si, SMC, SNS, Pirati ter SLS+NSLS, ki je med neparlamentarnimi strankami še najbližje vstopu v DZ. Slabši rezultat po enem mesecu beležijo v Levici, SAB in seveda v LMŠ. Če upoštevamo samo tiste, ki se bodo volitev zanesljivo udeležili in so opredeljeni, največji skok v deležu beleži SMC, ki je od padca vlade praktično potrojila podporo in tako dobesedno vstala od mrtvih. Delež Socialnih demokratov je narasel za tretjino, približno toliko pa je med popolnoma odločenimi glede volilne udeležbe in odločitve zrasla tudi podpora vodilni SDS. Podpora DeSUS-u je stabilna in nad parlamentarnim pragom skozi vsa merjenja po odstopu vlade.
Agencija Parsifal je za Nova24TV med 27. in 28. februarjem opravila javnomnenjsko anketo o podpori političnim strankam ter udeležbi na morebitnih naslednjih volitvah. V raziskavo je bilo zajetih 744 vprašanih.
Kot je razvidno iz javnomnenjske raziskave, je stranka SDS v zadnjem obdobju na našem četrtem zaporednem tedenskem merjenju zabeležila največjo prednost pred zasledovalko LMŠ doslej. Če bi bile volitve v državni zbor to nedeljo, bi največ volivcev svojo podporo namenilo stranki SDS (20,4 %), sledi LMŠ (13,2 %), SD (7,8 %), NSi (5,5 %), Levica (4,7 %) in DeSUS (4,1 %). 33,8 odstotka volivcev je neopredeljenih.

Katero stranko bi volili v slovenski državni zbor, če bi bile volitve to nedeljo?

Bolje kot na prvem merjenju po odstopu Marjana Šarca so se med vsemi volivci odrezali še SD, DeSUS, N.Si, SMC, SNS, Pirati ter SLS+NSLS, ki je med neparlamentarnimi strankami še najbližje vstopu v DZ. Slabši rezultat po enem mesecu beležijo v Levici, SAB in seveda v LMŠ.

Samo opredeljeni

 

Samo tisti, ki se bodo zagotovo udeležili volitev. (n=331)

SMC potrojila podporo v kategoriji opredeljenih, ki bi se zanesljivo udeležili volitev
Če upoštevamo samo tiste, ki se bodo volitev zanesljivo udeležili in so opredeljeni, največji skok v deležu beleži SMC, ki je od padca vlade praktično potrojila podporo in tako dobesedno vstala od mrtvih.

Samo tisti, ki se bodo zagotovo udeležili volitev (ocena 5) in so opredeljeni.

LMŠ še naprej v prostem padu
Pri spremljanju podpore v zadnjih štirih merjenjih je najbolj razvidna vse večja razdalja med prvouvrščeno SDS ter drugouvrščeno LMŠ, ki ji podpora najbolj pada. Med tistimi, ki se bodo zagotovo udeležili volitev, je razlika med SDS in LMŠ že več kot 16-odstotna.

 

Spremljanje meritev skozi čas – samo tisti, ki se bodo zagotovo udeležili volitev.

 

Med opredeljenimi, ki se bodo zagotovo udeležili volitev pa je razlika med SDS in LMŠ občutnejša – kar 20,7 odstotna.

Spremljanje meritev skozi čas – samo tisti, ki se bodo zagotovo udeležili volitev in so opredeljeni.

Kot je razvidno iz Parsifalove javnomnenjske raziskave, je 44,5 odstotka vseh vprašanih odgovorilo, da bi se naslednjih parlamentarnih volitev zagotovo udeležilo. 14,9 odstotka jih je odgovorilo, da se volitev zagotovo ne bodo udeležili. Z oceno 4 je odgovorilo 18,2 odstotka anketirancev, 15,8 odstotka pa jih dvomi v svojo udeležbo.

Vprašani se ne bojijo vplivov sodelovanja SMC in DeSUS v novi koaliciji
Anketiranci so odgovarjali tudi na vprašanje o sodelovanju dosedanjih vladnih strank SMC in DeSUS v novi koaliciji in njihovi uspešnosti. 41,5 odstotka jih meni, da dosedanji vladni stranki SMC in DeSUS ne bosta vplivali na uspešnost dela nove vlade, da bo vpliv negativen jih meni 23,8 odstotka, da bo vpliv pozitiven pa jih meni 20 odstotkov.

Rok Krajnc