fbpx

Javnomnenjska anketa: Zaradi neodločenih volivcev napeto do konca, SMC v prostem padu, možnosti za vstop v parlament imajo SLS, SNS, SAB in LNBP!

Foto: STA

Zadnja javnomnenjska anketa, ki jo je za Nova24TV opravila agencija Parsifal, kaže, da je med slovenskimi volivci še vedno veliko takšnih (28 odstotkov), ki ne vedo, komu bodo podelili svoj glas. Največji delež vprašanih (16,3 odstotka) bi podporo namenilo stranki SDS, s 7,3 odstotka ji na drugem mestu sledi stranka SD, na tretjem mestu pa ji sledi LMŠ (6,7 odstotka), ki je v primerjavi z zadnjim merjenjem izgubila skoraj tri odstotke. Pri stranki SMC je viden trend prostega pada, od manjših strank pa imajo največ možnosti za preboj v državni zbor stranke SLS, SNS, Stranka Alenke Bratušek in Lista novinarja Bojana Požarja. Zaradi visokega deleža neodločenih volivcev bo napeto vse do konca.

Anketa, ki je bila opravljena med  29. in 31. majem, je razkrila, da 28 odstotkov vprašanih ne ve, kateri stranki bi namenili svoj glas, medtem ko jih 5,4 odstotka ne bi volilo nobene stranke. Volilna udeležba se je v primerjavi z rezultati prejšnje ankete, ki je bila izvedena med 25. in 29. majem, povišala za en odstotek, in sicer s 46,2 odstotka na 47,2 odstotka. Pri tem je potrebno poudariti, da je kljub temu napovedana nizka volilna udeležba, kar 18,1 odstotka vprašanih je namreč dejalo, da se volitev zagotovo ne bodo udeležili.

Prišlo je do zamenjave na drugem in tretjem mestu
Na vprašanje, “katero stranko bi volili, če bi bile volitve to nedeljo”, je 16,3 odstotka anketiranih izkazalo podporo stranki SDS, 7,3 odstotka stranki SD in 6,7 odstotka Listi Marjana Šarca. Kot lahko vidimo, sta se na drugem in tretjem mestu izmenjali stranki SD in Lista Marjana Šarca, četrto mesto pa podobno kot v prejšnji anketi zaseda Levica s 4,5 odstotka. Na petem mestu se nahaja stranka DeSUS s 4,4 odstotka glasov, sledijo pa ji: NSi, SNS, SMC, Stranka Alenke Bratušek, Piratska stranka Slovenije, SLS, Dobra država in Lista novinarja Bojana Požarja.

Če bi upoštevali le opredeljene volivce, bi 29,9 odstotka teh volilo SDS, sledita stranka SD s 13,4 odstotka glasov in Lista Marjana Šarca z 12,3 odstotka glasov. Na četrtem mestu je Levica z 8,2 odstotka glasov, volilni prag pa bi dosegle tudi DeSUS z 8,1 odstotka glasov, NSi s 6,3 odstotka glasov, SNS s 5,9 odstotka glasov in SMC s 4,4 odstotka glasov. Stranka Alenke Bratušek je dobila 3,9 odstotka glasov, Piratska stranka Slovenije 3,5 odstotka glasov, SLS 2,1 odstotka glasov, Dobra država 1,3 odstotka glasov, Lista novinarja Bojana Požarja 0,4 odstotka glasov, Sloga 0,1 odstotka glasov in Reset 0,1 odstotka glasov. Pri tem je potrebno omeniti, da imata še posebej dobre možnosti za vstop stranka SLS, ki ima zelo razvejano lokalno mrežo, ki je agencije ne zaznajo, in Lista novinarja Bojana Požarja, ki je zelo aktivna na terenu med volivci.

 

Telefonsko anketo je za Nova24TV opravila agencija Parsifal, in sicer med 29. in 31. majem 2018. V raziskavo je bilo zajetih 1.126 anketirancev.

H. M.