fbpx

[Javnomnenjska anketa] Tudi medijski napadi iz tujine stranke SDS niso zamajali v javnem mnenju – ta še vedno prepričljivo na prvem mestu

Foto: Vlada RS

Javnomnenjska anketa Parsifal v mesecu marcu je pokazala, da številni organizirani napadi tujih medijev največje vladne stranke SDS niso zamajali, saj ta prepričljivo vodi. Med opredeljenimi volivci, ki se bodo zagotovo udeležili volitev, ima kar 33,4 odstotno podporo. Na drugem mestu je stranka SD (22,4%), ki je prehitela LMŠ (12,4%). Tudi ostale vladne stranke imajo stabilno podporo z izjemo DeSUS, ki se v državni zbor po neuspeli nezaupnici Karla Erjavca ne bi uvrstila in pri kateri je zaznan precejšen padec podpore.

Agencija za merjenje javnega mnenja Parsifal je za našo medijsko hišo med 1. in 4. marcem izvedla merjenje javnega mnenja na vzorcu 717 anketirancev. Tako so tudi tokrat spraševali anketirance, katero izmed slovenskih političnih strank bi izbrali, če bi bile volitve to nedeljo.

Destruktivno delovanje ni vplivalo na SDS – je pa na DeSUS
Februar je bil mesec pestrih političnih dogajanj. Koalicija KUL je uresničila dolgo napovedano grožnjo vložitve konstruktivne nezaupnice, saj je njen kandidat za mandatarja Karl Erjavec DeSUS pred tem formalno popeljal iz vladne koalicije, vrstili so se medijski napadi, da bi osamili posamezne stranke koalicije. Vsi poskusi so se izkazali za neuspešne, toda rušilne sile niso odnehale in so po porazu pričele z diverzijo preko tujih medijev. Kot je znano, so se v zadnjem obdobju zvrstili številni članki v nekoč uglednih tujih medijih z namenom diskvalifikacije slovenske vlade, predvsem pa njenega predsednika Janeza Janše, ki podobne napade doživlja že praktično celotno politično kariero, v času prevzema vlad, pa so ti izdatno potencirani.

Opredeljeni volivci, ki se bodo zagotovo udeležili volitev.

Kot so pokazali rezultati javnomnenjske ankete, največja vladna stranka SDS pri tem ni utrpela zaznavnega padca podpore, saj še vedno prepričljivo vodi med vsemi slovenskimi političnimi strankami. Med opredeljenimi volivci, ki bi zagotovo šli na volitve, ima kar 33,4 odstotno podporo. Na drugem mestu je stranka SD (22,4%), ki je prehitela LMŠ (12,4%). Sledi Levica (11,9%), NSi (6,3%), SAB (3,8%), Dobra Država (2%), DeSUS (2%), SNS (1,9%), SLS+NLS (1,6%), SMC in Pirati (1,2%). Rezultati prikazujejo menjavo na seznamu drugo in tretjeuvrščene stranke, predvsem pa padec podpore DeSUS, ki je posledica odločitve predsednika Karla Erjavca, da popelje upokojensko stranko iz koalicije. Kot je znano, je DeSUS znotraj Janševe koalicije izpolnjevala programske obljube na področju upokojenske politike, predvsem na področjih, ki so bila dolga leta levih vlad povsem zanemarjana. Nadalje javnost ni dobro sprejela odnos predsednika Erjavca do poslancev, ki so želeli ostati v vladi. Spomnimo, da je Demokratična stranka upokojencev Slovenije največjo javnomnenjsko podporo zaznala prav v času, ko so poslanci DeSUS decembra zavrnili ultimat predsednika Erjavca o izstopu iz koalicije – takrat se jim je podpora kar podvojila (11,3 odstotka med opredeljenimi).

Erjavec je potopil DeSUS – to zaznavajo vsa merjenja
Med splošnimi rezultati je rezultat sledeč: Z 19 odstotki vodi SDS pred SD, LMŠ in Levica. Sledijo si NSI. Parlamentarnega praga ne bi dosegle SNS, SAB, DeSUS in zunajparlamentarne stranke Dobra država, SLS+NLS, Pirati in vladna stranka SMC. Preostalih političnih strank anketa ni zaznala.

Prednost Slovenske demokratske stranke se poveča med samo opredeljenimi. Na tem vzorcu bi volilno zmago slavila Slovenska demokratska stranka z 29,6 odstotki. Sledijo Socialni demokrati z 18,7 odstotki, Lista Marjana Šarca s 12,7 odstotka, Levica z 10,3 odstotka, Nova Slovenija 7,3 odstotka, Slovenska nacionalna stranka s 5,4 odstotka. Preostale stranke SAB, DeSUS, Dobra država, SLS+NLS, Pirati in SMC bi končale izven parlamenta.

Opredeljeni anketiranci

Dodatno so v raziskavi izmerili rezultate tistih, ki so se opredelili, da se bodo zagotovo udeležili volitev. Pri teh je ocena udeležbe, da se bodo udeležili volitev ocenjena z najvišjo oceno 5. Tudi po teh rezultatih je na prvem z veliko prednostjo stranka SDS. Le tej bi glas zaupalo 26,5 odstotkov. Socialni demokrati sledijo na drugem mestu z 17,8 odstotki, Lista Marjana Šarca 9,8 odstotka, Levica 9,5 odstotka in Nova Slovenija s 5 odstotki.

Anketiranci, ki se bodo zagotovo udeležili volitev.

Ob vseh teh rezultatih lahko ugotovimo, da največja vladna stranka Slovenska demokratska stranka kljub hudim medijskim napadom večinskih slovenskih medijev ohranja vodstvo kot vodilna parlamentarna stranka. V opozicijskem četverčku KUL so se v ospredje prerinili Socialni demokrati, sledijo jim LMŠ in Levica. Svojo stabilno volilno bazo podpornikov ohranja Nova Slovenija, medtem ko se preostale stranke borijo, da bi prestopile 4-odstotni parlamentarni prag.

V raziskavo je bilo zajetih 717 anketirancev, od tega 50,2 odstotka žensk. Povprečna starost znaša 51,0 let, standardni odklon je 15,5 let. Največ anketirancev je iz najstarejše starostne skupine (41,9 %), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (39,2 %) in najmanj je najmlajše starostne skupine (19,0 %). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (34,9 %), sledijo tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (28,1 %), 24,3 odstotka anketirancev ima poklicno šolo in 12,7 odstotka anketirancev ima dokončano osnovno ali nedokončano osnovno šolo. Največ anketirancev prihaja iz vasi ali zaselka (50,2 %), sledi mesto (32,0 %) in manjši kraj (17,9 %).  Največ anketirancev prihaja iz Osrednjeslovenske regije (25,8 %), sledita Podravska (15,1 %) in Savinjska (12,2 %) regija.

Luka Perš