fbpx

Javnomnenjska anketa: Večina Slovencev prepričana, da bo Šarčeva vlada propadla v enem letu

Foto: STA

Nedavna raziskava javnega mnenja, ki jo je na temo aktualnih dogodkov za Nova24TV izvedla agencija Parsifal, kaže, da večina Slovencev meni, da je bila že prejšnja vlada na psu, sedaj pa nas pod vodstvom Marjana Šarca očitno čaka povsem isto. Glede dolžine trajanja mandata vlade v sestavi, ki je nedavno prisegla, večina ni niti najmanj optimistična – kar 60,3 odstotka vprašanih namreč ne verjame, da bo ta trajal štiri leta. 

Na vprašanje: “Če primerjate novo ministrsko ekipo z ministrsko ekipo prejšnje vlade, kakšno imate zaupanje v Šarčevo ekipo?” je 44,3 odstotka vprašanih dejalo, da imajo enako zaupanje kot v prejšnjo vlado, 28,2 odstotka vprašanih pa je odgovorilo, da ima manj zaupanja kot v prejšnjo vlado. Glede na to, da je le 12,7 odstotka vprašanih dejalo, da imajo v Šarčevo vlado več zaupanja kot v Cerarjevo vlado, veliko (11,9 odstotka) pa je neopredeljenih, poleg tega pa se je mandat Šarca komaj začel, je očitno, da večina meni, da bo pod Šarčevo vlado enako zanič kot pod Cerarjevo, za katero je znano, da je vseskozi uživala izjemno malo zaupanja.

Vir: Parsifal

Glede dolžine trajanja mandata ni videti optimizma
Na vprašanje, kako dolgo bo trajala vlada Marjana Šarca v sedanji sestavi, je večina vprašanih, kar 60,3 odstotka, podala prepričanje, da vlada Marjana Šarca ne bo zdržala do konca svojega mandata. Od tega jih 31,9 odstotka meni, da bo zdržala največ eno leto, 22,1 odstotka jih meni, da bo zdržala največ dve leti, in 6,3 odstotka jih meni, da bo zdržala največ 3 leta. Le 27,5 odstotka vprašanih je optimističnih in menijo, da bo vlada pripeljala mandat do konca, ostali, 12,2 odstotka, pa so neopredeljeni.

Vir: Parsifal

Ravnanje Levice škodljivo
Vprašani so se v okviru ankete opredelili tudi glede tvitanja predstavnikov Levice, ki namigujejo na nacionalizacijo zasebne lastnine podjetnikov. Večina, kar 56,9 odstotka vprašanih, meni, da so namigi Levice o nacionalizaciji lastnine podjetnikov škodljivi. 22,6 odstotka vprašanih meni, da njihova sporočila nimajo nikakršnega pomena. Le 10,2 odstotka vprašanih podpira njihova sporočila, medtem ko je 10,4 odstotka vprašanih neopredeljenih.

Vir: Parsifal

Nov predlog obdavčitve dohodkov iz kapitala v veliki večini ne uživa podpore
Velika večina (77,6 odstotka vprašanih) se ne strinja s predlogom o novi obdavčitvi dohodkov iz kapitala (kar vključuje tudi prihodke od najemnin, prodaje nepremičnin, delnic in obveznic s sedanjih 25 odstotkov na tudi do 50 odstotkov). Predlog jih podpira zgolj 17,6 odstotka, medtem ko je neopredeljenih 4,8 odstotka vprašanih.

Vir: Parsifal

Vpliv Levice na delovanje vlade ogrožajoč 
Na vprašanje glede Levice, konkretneje njenega vpliva na delovanje aktualne vladne koalicije, je velika večina vprašanih (66 odstotkov) odgovorila, da meni, da bo delovanje Levice ogrožalo sedanjo vladno koalicijo, medtem ko le 16,3 odstotka anketiranih meni, da bo njihovo delovanje prispevalo k uspešnosti vladne koalicije. Neopredeljenih je 17, 7 odstotka vprašanih.

Vir: Parsifal

Telefonsko anketo je za Nova24TV opravila agencija Parsifal, in sicer med 24. in 26. septembrom 2018. V raziskavo je bilo zajetih 720 anketirancev, od tega je bilo 49,2 odstotka žensk. Povprečna starost je znašala 49,5 leta, največ anketirancev pa je z dokončano srednjo šolo (34,4 odstotka). Sledijo tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (26,9 odstotka), 23,3 odstotka anketirancev ima poklicno šolo, 15,3 odstotka anketirancev v vzorcu pa ima dokončano osnovno šolo ali manj.

H. M.