Javnomnenjska anketa: Večina Slovencev bi sirskega migranta Ahmada izgnala na Hrvaško

Foto: Twitter

Vlado Mira Cerarja bolj kot za blaginjo slovenskih državljanov skrbi status migranta, ki je nezakonito vstopil v državo in bi moral biti deportiran že pred skoraj mesecem dni. Tako namreč menijo tudi anketiranci ankete Parsifal, saj bi jih bi kar 43 odstotkov podprlo izgon Ahmada Šamija na Hrvaško, ker ne izpolnjuje pogojev za podelitev azila. Nadalje bi ga 39,4 odstotka anketiranih sprejelo v državo zaradi dobre integracije, medtem ko 17,6 odstotka vprašanih ne ve, kako bi se odločili glede sirskega migranta.

Kot so pokazali rezultati ankete, ki jo je za Novo24TV pripravila agencija Parsifal, bi večina vprašanih podprla predlog, da se sirskega migranta Ahmada Šamija izžene na Hrvaško, saj ni izpolnil pogojev za podelitev azila (43 %). Pri tem bi ga 39,4 odstotka vprašanih sprejelo v državo, saj se je dobro integriral, medtem ko 17,6 odstotka vprašanih ni vedelo odgovora.

Križanje med demografsko in vsebinsko spremenljivko je pokazalo, da bi 49,9 odstotka anketiranih moških podprlo izgon sirijskega migranta Šamija na Hrvaško, medtem ko bi ga 31,4 odstotka sprejelo v državo. Med ženskami se jih je 47,4 odstotka odločilo, da bi Šamija sprejele v državo, medtem ko bi ga 36 odstotkov izgnalo. Starostni skupini 1834 let ter 55 let in več bi večinsko podprle izgon sirskega migranta, medtem ko bi starostna skupina 3554 let z 0,8 odstotka Šamija sprejela. Tisti z osnovno, poklicno in srednjo izobrazbo so večinsko podprli izgon, medtem ko so se med tistimi z višjo, visoko ali večjo izobrazbo z razliko 1,3 odstotka odločili v prid sprejetja.

Telefonsko anketo je za Novo24TV opravila agencija Parsifal, in sicer med 4. in 6. decembrom 2017. V raziskavo je bilo zajetih 729 anketirancev. Povprečna starost je bila 49,3 leta, največ anketirancev pa je z dokončano s srednjo šolo (33,6 odstotka). Sledijo tisti s poklicno šolo (24,4 odstotka), 22,2 odstotka anketirancev spada v skupino najvišje izobraženih, 19,8 odstotka volivcev v vzorcu ima dokončano osnovno šolo ali manj.

Ivan Šokić