fbpx

[Javnomnenjska anketa] Z LMŠ in SAB zunaj parlamenta je konec z levo koalicijo

Marjan Šarec (LMŠ) in Alenka Bratušek (SAB) (foto: STA)

Najnovejša javnomnenjska raziskava agencije Parsifal, izvedena med 30. marcem in 1. aprilom za Nova24TV, je pokazala, da bi se parlamentarnih volitev zagotovo udeležilo 67,7 odstotka vprašanih. Še 14. januarja 2022 je bilo zgolj 56,8 odstotka vprašanih prepričanih, da se bo volitev udeležilo. Ankete opredeljenih volivcev ravno tako kažejo, da bi pred parlamentom ostala tako SAB kot tudi LMŠ. To bi tudi pomenilo potop strank z imeni svojih predsednikov in konec upanja za levo koalicijo, ki bi skupno prejela 36,1 odstotka glasov. Po drugi strani pa bi se glede na izbiro opredeljenih volivcev v parlament uvrstilo gibanje Povežimo Slovenijo, blizu parlamentarnega praga je Naša dežela Aleksandre Pivec. Koalicija SDS, NSi in Povežimo Slovenijo bi prejela 46,1 odstotka glasov.

Rezultati raziskave javnega mnenja, ki jo je za Nova24TV med 30. marcem in 1. aprilom 2022 izvedla agencija Parsifal, kažejo, da bi glede na odzive opredeljenih volivcev volilni prag prestopilo šest strank. Med opredeljenimi bi SDS dobila 34,4 odstotka, Gibanje Svoboda 21,3 odstotka in SD 8,8 odstotka. S 6,8 odstotka jim sledijo v gibanju Povežimo Slovenijo, Levico bi volilo 6 odstotkov opredeljenih, NSi pa 4,9 odstotka.

Glede na odzive opredeljenih volivcev bi pred vrati parlamenta ostale kar štiri parlamentarne stranke. SAB bi volilo zgolj 3,8 odstotka opredeljenih volivcev, DeSUS 2,8 odstotka, LMŠ 2,2 odstotka in SNS 1,4 odstotka opredeljenih volivcev.

Vir: Parsifal

Glede na to, da tako SAB kot LMŠ nosita imeni svojih predsednikov, je moč sklepati, da so se volivci naveličali strank, ki nimajo razdelanega programa in namesto tega stavijo zgolj na ime. Trend, ki se je začel z ljubljanskim županom, ki je iz Liste Zorana Jankovića oblikoval Pozitivno Slovenijo, se tako zaključuje z njegovo odpadnico Alenko Bratušek.

Naša dežela proti parlamentarnemu pragu
Opazno podporo gibanju Naša dežela v kombinaciji z dejstvom, da bi po izsledkih ankete iz parlamenta izpadla tako Bratuškova kot Marjan Šarec, je mogoče razumeti tudi kot kaznovanje tistih, ki so v politiki samo zato, da bi ločevali. S strani SAB in LMŠ je bilo v zadnjem letu težko slišati karkoli drugega kot to, da s SDS ne nameravajo sodelovati. Po drugi strani v Povežimo Slovenijo stavijo ravno na povezovanje. Za kar so bili prešibki posamično, zdaj lahko dosežejo skupaj.

Naslednjih parlamentarnih volitev naj bi se zagotovo udeležilo 67,7 odstotka vprašanih, kar kaže, da zanimanje za volitve iz tedna v teden narašča.

Vir: Parsifal

Demografski podatki

V raziskavo je bilo zajetih 793 anketirancev, od tega 51 odstotkov žensk. Povprečna starost znaša 55,9 let, standardni odklon je 16,2. Največ anketirancev je iz najstarejše starostne skupine (51,6 %), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (35,9 %), najmanj je anketirancev iz najmlajše starostne skupine (12,5 %). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (31,7 %), sledijo tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (27,1 %), 22,6 % anketirancev ima poklicno šolo in 18,5 % anketirancev ima dokončano osnovno ali nedokončano osnovno šolo. Največ anketirancev prihaja iz vasi ali zaselka (56,2 %), sledi mesto (28,1 %) in manjši kraj (15,7 %). Največ anketirancev prihaja iz osrednjeslovenske regije (24,6 %), sledita podravska (15,4 %) in savinjska (13,0 %) regija.

Sara Kovač