Javnomnenjska raziskava: Preberite razloge, zakaj bi morala Slovenija zavarovati meje svoje suverenosti

Foto: STA

Februarska raziskava javnega mnenja agencije Parsifal v Republiki Sloveniji je pokazala, da se bo na letošnje volitve v Evropski parlament zagotovo odpravilo samo dobrih 30 odstotkov vprašanih, kar zbuja skrb zaradi nezainteresiranosti Slovenk in Slovencev nad vključevanjem v odločanje v skupni evropski politiki. Največ, dobrih 18,2 odstotka anketirancev, ki bi se zagotovo udeležilo volitev, bi sicer volilo listo stranke SDS, ki je že zdaj s tremi evropski poslanci daleč najbolj zastopana slovenska parlamentarna stranka v Bruslju. Skoraj 41 odstotkov vprašanih pa meni, da bi morale države članice nazaj dobiti del pristojnosti, ki so jih že prenesle na institucije Evropske unije. Približno podoben odstotek vprašanih se strinja, da bi se morala Slovenija tesneje povezati z nemško-francoskim dvojcem.

V Parsifalovo raziskavo je bilo zajetih 712 anketirancev, od tega 49,3 odstotkov žensk. Povprečna starost anketirancev je sicer znašala 51,5 let, standardni odklon pa je bil 15,6 let. Največ anketirancev je bilo iz najstarejše starostne skupine (42,4 odstotkov), nekoliko slabše pa sta bili zastopani srednja starostna skupina (36,8 odstotkov) in najmlajša starostna skupina (20,8 odstotkov). Največ anketirancev je sodelovalo v Osrednjeslovenski regiji (26,0 odstotkov), sledili sta Podravska (14,2 odstotkov) in Savinjska (12,1 odstotkov) regija.

Ker se Evropska unija sooča z velikimi problemi, so anketirance spraševali, v katero smer bi se morala po njihovo EU razvijati v prihodnje, da bi obstala in napredovala. Največ (40,8 odstotkov) anketirancev meni, da bi države članice morale dobiti nazaj del pristojnosti, ki so jih že prenesle na institucije Evropske unije, sledi pa mnenje, da naj se Evropska unija obdrži in zavaruje sedanje razmerje (31,2 odstotka), medtem ko zgolj 13,9 odstotka vprašanih meni, da bi države članice morale več vpliva prepustiti institucijam Evropske unije.

Bruseljska birokracija kriva za vse večjo mero evroskepticizma?
Poznavalci ocenjujejo, da je takšna nenaklonjenost bruseljskim birokratom povezana s stanjem v Evropi, ki je negotovo vse od velikega migrantskega vala jeseni leta 2015. Migrantske kvote, ki jih EU vsiljuje svojim državam članicam, pritiski po sprejetju Marakeške deklaracije, čemur je Slovenija lani decembra podlegla, in neupravičene sankcije zoper držav, kot sta Poljska in Madžarska, s katerimi želi EU doseči, da bi bila tamkajšnja voditelja bolj poslušna in v skladu z liberalno agendo, so samo trije izpostavljeni razlogi, zakaj ljudje čutijo, da bi morala država zavarovati meje svoje suverenosti. Kot zanimivost naj izpostavimo, da si ponovne pridobitve dela pristojnosti, ki jih je država že prenesla na Evropsko unijo, želi 44 odstotkov žensk in “samo” 37 odstotkov moških.

Največ (41,2 odstotkov) anketirancev meni, da naj se Slovenija še tesneje poveže z nemško-francoskim dvojcem, kar kaže na to, da si Slovenke in Slovenci sprememb evropske politike ne želijo, sledi pa mnenje, da naj Slovenija podpira sedanjo ureditev, kot jo določa veljavna Lizbonska pogodba (31,0 odstotkov). Predlogu, da bi se Slovenija tesneje povezala z Višegrajsko skupino, ki jo sestavljajo Poljska, Madžarska, Češka in Slovaška, pa je trenutno naklonjenih samo 15 odstotkov vprašanih, kar pomeni, da se izjemno kritična podoba držav članic Višegrajske skupine v velikih slovenskih medijih odraža tudi na negotovosti Slovenk in Slovencev, ali je že čas, da država ubere pot hitro razvijajočih se držav prej omenjene skupine.

L. S.

 • Darth Vader

  ne pozabite……evropo imamo radi…..tudi evropejke španskega, francoskega ali pa poljskega porekla :) ne maramo pa evropske unije, euro mehanizma in dejstva, da je evropa projekt liberalne demokracije, ki se spogleduje s 1000 leti teme na evropskem kontinentu zaradi svoje sleposti, neumnosti, naivnosti,elitističnoti, oddaljenosti od realnosti in skreganosti z naravno logiko….

 • Novakec1

  Kakšna suverenost, najbolj nizkotno hlapčevanje.

 • Beličič

  Res je da nimamo nafte!Lahko pa se z lesom po glavi tolčemo!

  • Amerikanc

   Zatzo ima Židan že popolnoma poravnano betico ?

 • Štalmajster

  Nekoč nisem glasoval za vstop v EU, pa tudi danes ne podpiram tega lažnivega zionističnega lopovluka.
  https://www.youtube.com/results?search_query=unelected+bureaucrats+europe
  Prav smešno, tisti, ki so zakuhali probleme, jih bodo pa zdaj “kao bajagi” reševali.

  • zokispoki

   Stalamajster, ti si za Cefurske Emirate, kenede !

   • Štalmajster

    Kaj bi mi rad povedal…..kenedel ? Eni so pričakovali, da bo Evropa spoštovala suverenost članic.
    Eni smo nekoč večinsko glasovali za samostojno, neodvisno, suvereno …. Slovenijo.

    • zokispoki

     Rdeci ritopik, tiho !

     • Štalmajster

      Mamo vprašaj …… en tak te je naredil.

 • bubamara

  Dokler bo EU, bo mir v Evropi. Ko to propade smo ga naebali. Raje birokrati kot vojaki. Pamet v roke.

  • Štalmajster

   Ta pravi …… “Evropski znak” si si izbral. Ne vem če ga bodo upoštevali v Buxel-lesu ;-)

 • Beličič

  Ta vlada bo večna!Oni nas peljejo!V raj ali pekel vse je eno!

 • Beličič

  Mali ma ščit naret!Vladal bo dokler ga noge držijo!

 • učko

  Evropske integracije bojo večne, ker je to enostavno interes vseh. Taka EU kot je sedaj, pa ne bo več. Ne bo več ČLANSTVA in avtomatičnih pravic in “dolžnosti”. EU bo enostavno združenje držav, ki se bojo med sabo povezovale glede na svoje interese. To enostavno pomeni, da bo morala Slovenija izraziti željo po določeni vrsti sodelovanja, potem pa ji bojo “močnejše” članice za to postavile pogoje, ki pa bojo začasni in se bojo spreminjali. Tako bo Slovenija svoje interese uveljavljala na podlagi pogodb. Tudi, če bo hotela biti deležna “kolektivne varnosti”. In če recimo ne bo izvajala določb iz pogodbe, kot sedaj v članstvu pakta Nato, bo zadeva zamrla. VSE SI BO TREBA KUPITI, TUDI VARNOST !!!

  • Štalmajster

   “kolektivne varnosti” …. You’ve made my day…….Joker ;-))

 • Mihilus

  EU je bil namerno narejen tako, da ljudje ne morejo vplivat na politiko zato tudi nezainteresiranost. Doseči neko relevantno spremembo v ideološko razdrobljeni in multikulti tvorbi je nemogoče.

  Tak sistem se da furat nekaj časa potem pa gre vseskupaj k vragu.

  • Hunyađi

   Na menjavo politikov raja še kako lahko vpliva. Na menjavo banksterjv-IMF sklada, ki so zlizani z politiko in ji gospodarijo, raja nima nobenga vpliva. Plus da se ovce-rajo z lahkoto zmanipulira in skrega med sabo že od pamtiveka.

  • xtc

   Daleč od tega temelji so bili zastavljeni precej drugače,kasneje so razni socialisti in multikultarji pričeli z rabotami.

   • Mihilus

    Ah večni zio. Eno so naivne sanje, ki so jih podtaknili ljudskim množicam drugo pa realnost. Če si prebereš kaj starejši filozofi pravijo o velikih demokratičnih sistemih kot je EU je bil tak razplet (ti jim praviš rabote socialistov in multikulturalistov) lahko predvidljiv. Navadnemu človeku je sicer čisto vseeno ali je tak rezultat bil nameren ali posledica malomarnosti. Vse pa kaže, da to ni bila samo posledica malomarnosti.

   • Novakec1

    Tudiv slolandiji je bilo na začetku (osamosvojitev) drugače zastavljeno in glej kaj je ratalo sedaj eno velko demokratično sranje.

 • xtc

  Da je multi kulti povsem zgrešen koncept,tako kot si ga je zastavila EU liberalno anarhična birokracija je jasno.
  Najprej bo treba zmanjšati EU birokracijo in EU temeljito reformirati EU zakonodajo zmetati ven multikulti liberalne noroti in ukiniti nad pravice posameznih mejnih skupin in jih umestiti nazaj na njihova pripadajoča mesta -družbeni rob.
  Jasno je treba urediti tudi pojem migrantstva,kaj je legalno in kaj ne.
  EU kot celota mora jasno zavzeti stališče,da nasilna migracija-tj. brez dokumentov,viz,vstopnih dovoljen NI človekova pravica ter ,da vsakdo,ki vstopa v EU tako NE more računati ne na azilne ne druge pravice.Možen je samo legalen vstop z vsemi dokumenti in potrdili..
  Dejstvo je ,da je treba zavarovati notranje meje med državami,kot tudi EU zunanje,kjer je treba spremeniti politiki “reševanja” iz morja v vračanje “rešencev” v državo od koder so odrinili oz v njene teritorijalne vode,četudi s silo.
  Azil se podeljuje le v najbolj kritičnih zadevah,drugače ga je nemogoče dobiti,sploh ,če je bil vstop v EU ilegalen.
  Čimpreje je ztreba začeti z masovnimi deportacijami ilegalcev iz EU.-sploh onih problematičnih in na socialiu.
  Nadalje SLO mora začeti razumeti nekaj,da se lahko vežemo na D-F vlak,le gospodarsko nikakor pa ne drugače,kajti trenutne politične garniture so naredile kup kolosalnih napak,ki bodo privedle do državljanskih vojn in še jih delajo.
  Dejstvo je,,da bodo morali pričeti Slovenceljni razmišlati bistveno drugače,saj jim Kučan SFRJ propaganda nenehno vsiljuje miselne SFRJ vzorce kako je SLO ševedno superiorna na pravm Višegrajcev ,ki so še vedno nek svet 60 ih let,a je resnica drugačna te države nas pospešeno zasledujejo,dohajajo in že prihitevajo,Kučanovo SFRJ propagandni agit prop ljudi slepi z puhlicami,ker pač v teh državah večinoma ni več na oblasti njihovih kasmeratov in zato hitro rasejo,je pa še ena težava,ki jo komunisti s Kučanom na vse načine želijo zabrisati,da so bile Češko-slovaška,Poljska inekatere baltske dežave,daleč bolj razvite gospodarsko in industrijsko kot ozemlje SLO kaj šele Kraljkevine,preden jih je podjarmil ruski bič.
  Nenazadnje je treba vedeti ,da je imela ČS pred prvo svetovno vojno močnejšo industrijo kot Nemčija ČZ,Tatra,-sinonim za luksus-Mercedes je bil proti njej fičo,Škoda itd.
  No danes je sicer res Škoda v rokah VW a je najbolj uspešna marka znotraj koncerna in hitro rastoča a jo uprava iz Wolfzburga zavira ne dovoli jim luxuznih platform zato Čehi vse bolj rinejo na svoje,da je danes Škoda oktavia nareta z manj napakamio kot Passat pa je že znano,če pa bi Nemci odobrili luxsuzne platforme,pa bi Škoda začela enako kot odžira VW ju odžirati kupce Audiju ato jih Nemci bremzajo.
  No kljub vsemu je preživela tudi Tatra(tovorni del) in še druge firme,ki napredujejo,skratka SLO morajo enkrat začeti živeti izven kučanovih komunističnih laži ,da je SLo še vedno nekaj superiornega napram Višegrajcem in temu bo treba prilagoditi tudi bodočo politiko.

 • BorisDe

  Zakaj nobeden ne piše o temu zagamanemu cmerarju, ki je včeraj stopil na stran ameriških naftnih lobistov in na Slovenijo vrgel jezo Venecuelčanov, s tem ko je podprl še eno izmed ameriških sranj nepravične politike laži s strani zahoda? Cmerar ti nisi moj predstavnik in ne govoriš v mojem imenu in jaz ne podpiram tvojih besed in tega kar delaš. Živela svobodna Venecuela in nataknem na kurac cmerarja in vse njegove pofukane zahodne zločinske pajdaše.

 • Novakec1

  Premieru je v nekaj mesecih ratal kot klovnu iz parlamenta naredit slab cirkus. Današnja seja je to potrdila.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!