fbpx

Javnomnenjska raziskava: SDS po volitvah priljubljenost raste, prihodnost Erjavčevega Desusa močno pod vprašajem

Foto: STA

Bi si stranke upale letos iti še enkrat na volitve v Državni zbor Republike Slovenije? Verjamemo, da bi marsikatera dobro pretehtala odločitev, saj je zadnja javnomnenjska raziskava agencije Parsifal razkrila, da bi bila v tem primeru kar za štiri stranke ponovna uvrstitev v parlament predvsem bitka z živci. Obenem pa raziskava razkriva, da je SDS še naprej brez konkurence – stranka Janeza Janše bi, če bi bile volitve to nedeljo, zmagala z 21,5 odstotka, sledita ji LMŠ in Levica. Če pa upoštevamo le opredeljene volivce, bi na volitvah v državni zbor zmagala stranka SDS (28,6 odstotka), sledita ji LMŠ (16,9 odstotka) in Levica (13,1 odstotka). 

Državnozborske volitve so za nami in bila je tudi že ustanovna seja, kjer je začasni predsednik državnega zbora postal Matej Tonin. Kdo bo v naslednjih letih krojil slovensko politično prihodnost, je torej vsaj okvirno znano po strankah, ki so se uvrstile v državni zbor, vseeno pa je zanimivo spremljati, koga bi Slovenci volili sedaj, slab mesec po volitvah, ko so maske padle in so na mizi ostali le še bolj ali manj uspešni programi oz. osnutki le-teh. Na vprašanje, katero stranko bi volili, če bi bile volitve to nedeljo, so Slovenci v veliki večini odločeni: SDS! Janševa SDS je očitno tako prepričala s svojim programom Zate, da bi jo volilo kar 21,5 odstotka vseh vprašanih, sledita ji LMŠ (12,7 odstotka) in Levica (9,9 odstotka), 24,9 odstotka volivcev je neopredeljenih. To prikazuje ta graf:

Vir: Parsifal

Graf razkriva, da se v DZ RS ne bi uvrstila stranka upokojencev DeSUS, ki je pred kratkim v ljubljanski gostilni Livada potrdila, da se hoče še naprej v slovensko zgodovino pisati s Karlom Erjavcem na čelu. Kritično mejo 4 odstotke, torej volilni prag, pa bi “za las” ujele NSi, SNS in SMC.

Seveda je še bolj zanimivo spremljati, katere stranke bi prišle v državni zbor, če upoštevamo le tiste polnoletne državljanke in državljane Slovenije, ki so opredeljeni. V tem primeru pa je situacija s strankami, ki bi se prebile v DZ RS, takšna:

Vir: Parsifal

V tem primeru bi se na repu v parlament prebila tudi Erjavčeva stranka DeSUS, vendar takšen rezultat še zdaleč ni tisto, kar bi si njen predsednik in člani želeli. Dnevnik je v začetku aprila 2018 pisal, da si Erjavec želi ponoviti rezultat iz leta 2014, še več!, na sklepni volilni konvenciji stranke v Mariboru je Erjavec izjavil, da “pričakujemo najboljši rezultat stranke do zdaj na parlamentarnih volitvah. Računamo tudi na medaljo, kakšne barve bo, pa je odvisno od volivcev. A mislim, da nam bronasta v tem trenutku ne uide”, je takrat poročal spletni portal RTV Slovenija. Da ne bo tako, je bilo znano še isti dan, ko so se volitve končale … Če upoštevamo le opredeljene volivce, bi na volitvah v državni zbor torej brez konkurence zmagala stranka SDS (28,6 odstotka), sledita ji LMŠ (16,9 odstotka) in Levica (13,1 odstotka).

Raziskavo javnega mnenja je izvedla agencija Parsifal med 18. in 20. junijem na vzorcu 611 polnoletnih državljank in državljanov Republike Slovenije, od tega je 47,5 odstotka žensk. Povprečna starost je 48,8 leta. Največ anketirancev je iz najstarejše starostne skupine (36,9 odstotka), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (36,1 odstotka) in najmanj je najmlajše starostne skupine (27 odstotkov).  Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (40,6 odstotka), sledijo tisti s poklicno šolo (23,9 odstotka), 24,2 odstotka anketirancev ima dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več, 11,4 odstotka anketirancev ima dokončano osnovno šolo ali nedokončano osnovno šolo. Največ anketirancev živi v vasi ali zaselku (42 odstotkov), sledijo prebivalci mest (36,3 odstotka) in prebivalci manjših krajev (21,7 odstotka).

Parsifal zaključuje, da je podpora stranki SDS še nekoliko višja v primerjavi s prejšnjim merjenjem, izreden padec pa je zaznati pri stranki LMŠ. SD se po marčevskem padcu počasi pobira, prav tako narašča podpora Levici.

Vir: Parsifal

 M. S.