Javnomnenjske raziskave medijev: Karizmatični Logar postaja favorit za predsednika republike

Datum:

Mnogi se sprašujejo, ali je Marta Kos resnični domet Gibanja Svoboda, če odštejemo koronaidiote, anticepilce in ljudi, ki bi volili kogarkoli, da le ne bi bil Janez Janša. Očitno podpora Roberta Goloba ne pomeni toliko kot podpora zadnjega partijskega šefa Milana Kučana. Z Anžetom Logarjem pa desnica dokazuje, da ima v Sloveniji še vedno dovolj konsolidirano volilno telo, ki na volitvah ni prišlo do izraza le zato, ker so ljudje volili iracionalno, saj jih je vznemirila koronakriza in medijska propaganda. 

V včerajšnjem prispevku na portalu Siol se avtor sprašuje, ali je kandidatka Marta Kos že izpadla iz predsedniške tekme. Več javnomnenjskih raziskav namreč potrjuje prav te strahove Roberta Goloba. Zadnja meritev javnega mnenja agencije Ninamedia razkriva, da najvišjo podporo uživa Nataša Pirc Musar. Sledi ji bivši zunanji minister Anže Logar, Kosova pa je  šele na tretjem mestu. Ključno je tudi to, da razlika med Pirc Musarjevo in Logarjem znaša zgolj 1,9 odstotka, kar potrjuje opažanje, da je “nov obraz” Golob na zadnjih parlamentarnih volitvah slavil predvsem zato, ker so ljudje zaradi koronakrize in medijske psihoze glasovali iracionalno.

Vendar pa javnomnenjske raziskave agencije potrjujejo še nekaj, kar bi moralo posebej skrbeti vsakega svobodoljubnega in demokratičnega posameznika in je zaradi medijske megle na Sončni strani Alp manj opazno. Čeravno je zaskrbljujoč že sam medijski monopolizem, toliko bolj vznemirja dejstvo, da tudi ta odpove, ko se oglasi “slovenski CeaușescuMilan Kučan, ki se v javnosti kontroverzno predstavlja kot zaščitnik demokracije in svobode. Spomnimo, kako sta skupaj s še enim bivšim partijskim funkcionarjem Danilom Türkom javno podprla Pirc Musarjevo. In vaba očitno prijemlje. Še tako odločna medijska podpora Kosovi denimo s strani POP TV, kjer kraljuje njena svakinja Tjaša Slokar Kos, očividno ne zadostuje, čeravno je PRO PLUS (POP TV, 24ur, Kanal A) naš najvplivnejši medijski konglomerat.

Dr. Anže Logar (Foto: Facebook)

Ne pomaga niti blatenje še enega medijskega imperija – smetarskega tajkuna Martina Odlazka, kjer Pirc Musarjevo med drugim razglašajo za “predsednico Bolivije” in “zaščitnico tajkunov“. Do “svojih” naj bi bili malce prizanesljivejši, vendar pa Pirc Musarjeva očitno (še) ni “njihova“, dokler je že eno železo v ognju. Niti Odlazkov angažma, kot kaže, ne šteje, če ne uživaš podpore strička Milana. Pa naj še kdo reče, da gre za benignega “penzionista”, ki mirno pije kavico in nikomur noče nič žalega. Gre za starega premetenca, ki natanko ve, kaj dela in govori. Res žalostno pa je, da ima poslednji partijski šef še leta 2022, ko naj bi demokracija cvetela, odločilno besedo pri tem, kdo bo prihodnja štiri krmaril našo državo. Če so nekdanji poljski komunistični funkcionar Wojciech Jaruzelski in bivši romunski diktator Nicolae Ceaușescu domena političnega mezozoika, pri nas še vedno “racajo dinozavri“.

Kučan in Türk kot šolska primera dveh brezupnih političnih odvisnikov
Uspelo jim je preživeti padec meteorita (beri osamosvojitev in demokratizacijo) ter se pretihotapiti v sodobnost in navidezno “mutirati” v neškodljive staroste slovenskega političnega in družbenega življenja, ki se po potrebi oglašajo, svetujejo, kritizirajo itd. Toda pomnimo: Volk dlako menja, nravi pa nikoli. In medtem ko se predsedniki ZDA po končani karieri večinoma umaknejo v senco političnega dogajanja ter le še občasno postrežejo s kakšnim intervjujem, naše domače pesti resna, zaskrbljujoča politična abstinenčna kriza. Prav zato še na stara leta, ko bi človek pričakoval, da si bodo končno malce oddahnili in se posvetili vnučkom ali vsaj uživali pokojnino na kakšnem rajskem otočku, še naprej histerično posegajo v družbeno-politično dogajanje.

Tragično je, da družbeno stvarnost v demokratični Sloveniji še vedno kreirajo politični dinozavri, zlasti Milan Kučan in Danilo Türk. (Foto: STA)

To pa je pravzaprav širši problem (tragedija) tranzicijskih funkcionarjev, med drugim tudi slovitega “svingerja” (po poročanju medijev) in nekdanjega vidnega funkcionarja SD-ja Aurelia Jurija, ki ga navkljub častitljivim letom zadnje čase “žulijo” razmere na javni RTVS. Vse skupaj kaže tudi na nezaupanje do mlajše generacije “ponosnih naslednikov KPS“, da bo zmogla uspešno peljati naprej to politično tragikomedijo. Ob vsej negativni selekciji, katere produkt so tudi razni Koprivci, za katere se zdi, da bi brez vplivnih partijskih očetov prej kot v državni politiki pristali (kot štorasti vajenci) v kakšni “tišlarski” delavnici, takšni strahovi in angažiranost po svoje niti ne čudijo. Pa se vrnimo nazaj k prispevku s Siola. Kot portal še poroča, se uradna predsedniška kampanja sploh še ni začela. Uradne datume jesenskih volitev pa naj bi predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič sporočila še v tem tednu.

Logar je Pirc Musarjevi tik za petami
Iz raziskave Ninamedie je prav tako mogoče razbrati, da Kosova za Logarjem zaostaja za skoraj 10 odstotkov. V raziskavo so sicer vključili tudi kočevskega župana Vladimirja Prebiliča. Rezultati: Pirc Musar (30,1 odstotka), Logar (28,2 odstotka), Kos (19,4 odstotka) in Prebilič (3,8 odstotka). Iz grafa portala je prav tako razvidno, da se Logar počasi približuje Pirc Musarjevi. Raziskava agencije Mediana pa razkriva, da bi se v drugi krog volitev uvrstila ravno Pirc Musarjeva in Logar. Na prvih treh mestih tudi raziskave slednje razkrivajo enak vrstni red. Rezultati Mediane za javno RTVS: Pirc Musar (23,9 odstotka), Logar (16,5 odstotka), Kos (14,4 odstotka), Prebilič (2,6 odstotka), Nina Krajnik (1,5 odstotka), Gregor Bezenšek ml. (0,8 odstotka). Raziskava Mediane za Delo: Pirc Musar (29,6 odstotka), Logar (24,3 odstotka), Kos (16,1 odstotka), Krajnik (1,3 odstotka) in Bezenšek ml. (2,1 odstotka).

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Golobova vlada znova prevarala gospodarstvenike in zaposlene

Na današnji izredni seji je bil na dnevnem redu...

Kaj je policija počela na domu Aleša Hojsa?

"Saj pravim, Udba v Svobodi. Verjetno sta policista delala...

Tihotapca migrantov med vratolomno vožnjo ustavil šele stinger – ta nato pobegnil

Policisti so v sredo pri prevozu migrantov v Drašičih...

Pozor! Več kot 100 tisoč obrtnikov v prihodnjem letu čakajo bistveno višji računi za elektriko!

Energetska zbornica trdi, da so opozorila Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije...