fbpx

Je avantura Šarčeve koalicije, ki je škodila državi, kaj naučila stranke?

Foto: STA

Po nekdanji premierki Alenki Bratušek (SAB), ki je s posebnim pismom večini strank predlagala dva dni premisleka o novi projektni anti Janša vladi, je vabilo vsem na pogovore v petek poslal še Janez Janša. To je storil po pogovoru s predsednikom republike Borutom Pahorjem, ki danes začenja posvete z vodji vseh poslanskih skupin ali bi sestavili novo vlado ali razpustili državni zbor. Pahor je dogovor z zmagovalcem volitev SDS Janeza Janše strankam predlagal že po volitvah. Želel je stabilno vlado, ker je to v dobro države.

A so se stranke, ki so bile na volitvah potolčene in bi s tem izgubile oblast, odločile drugače in vlado je sestavljal LMŠ Marjana Šarca, katerega stranke celo v seštevku s SD Dejana Židana na volitvah ni podprlo toliko volivcev kot SDS.

Avantura, ki je škodila državi
A ta avantura ni dolgo trajala in je bila za državo škodljiva. Uspelo jim je sprejeti proračun, torej finančne načrte za prihodnji dve leti, zaradi odstopa vlade pa zdaj ni nikogar, ki bi načrte množice strank z malo volivci tudi izvajal. V pismu Janša opozarja, da so druga možnost, če že spet ne bo dogovora, predčasne volitve, na katere je SDS kot največja stranka pripravljena, a po njih so spet mogoče težave, ker bo v DZ najbrž spet množica strank.

Marjan Šarec. (Foto: STA)

Hipotetično je mogoče celo, da Bratuškovi uspe sestaviti še eno koalicijo nacionalnega obupa strank, ki so izgubile volitve proti Janši. Bratuškova ponuja koalicijo, ki je državi zadnja leta že vladala: LMŠ, SD, SMC, Levica, SAB in DeSUS in za vsak slučaj, če se med temi spet zalomi, še NSi. Dogovarjanja te koalicije z NSi Mateja Tonina so na začetku mandata že propadli in ni čisto jasno, zakaj bi bili zdaj uspešnejši. Koalicija preostalih pa je zadnje dobro leto ves čas le razpadala. Po anketi v Spletnem časopisu bralci ideji Bratuškove, da bi nastala nova bolj leva vlada, denimo Dejana Židana in Luke Meseca, dajejo najmanj možnosti. Največ pa, da bo vlado prevzel Janša z desnosredinsko koalicijo ali da bodo predčasne volitve.

Glasujete lahko še vedno:

 

Kaj bo posledica odstopa vlade Marjana Šarca
  • Nastala bo desno sredinska vlada, ki jo bo vodil Janez Janša (45%, 1.143 Votes)
  • Predčasne volitve bodo (40%, 1.009 Votes)
  • Nastala bo desno sredinska vlada, ki je ne bo vodil Janez Janša (10%, 256 Votes)
  • Šarec si bo premislil in umaknil odstop (3%, 84 Votes)
  • Nastala bo levo sredinska vlada, ki jo bosta sestavila Dejan Židan in Luka Mesec (2%, 62 Votes)

Total Voters: 2.556

 

Predlog Bratuškove je bil verjetno bolj posledica obupa, da ne bi imel vseh adutov sestavljanja vlade ali predčasnih volitvah v rokah Janša. To je Bratuškova celo zapisala. S stavkom: “izbira med zgolj dvema možnostma, tj. predčasne volitve ali vlada pod vodstvom SDS, ni v nacionalnem interesu“. Po Šarcu je naslednji, ki bi vlado za Bratuškovo lahko sestavljal, najbrž Dejan Židan (SD), ki ga je volilo celo za odtenek manj kot desetina volivcev.

Foto: STA

Stavek Bratuškove je najbrž pomenil, da takšna alternativa med Janševo vlado in predčasnimi volitvami predvsem ni v interesu SAB, ker Bratuškova v obeh primerih izgublja. Če Janša sestavi vlado brez nje, bo, ker ni bila izvoljena niti za poslanko, povsem izpadla iz vrha državne politike. Podobno se ji lahko zgodi tudi na volitvah, kjer po sedanjem volilnem sistemu ni gotovo, ali bo ponovno izvoljena. Če ga popravijo, kot se majhne stranke dogovarjajo, da bi mu dodali prednostni glas za volivce, ima Bratuškova več možnosti. A do predčasnih volitev se to ne da.

Je mogoče bolj resno?
Janševa ponudba je bolj resna, ker Janša preprosto združuje krepko več poslancev in je torej za njim veliko več volivcev. SDS je bila najuspešnejša na volitvah poslancev, na evropskih in lokalnih volitvah (ko gre za občinske svete). Gre za najmočnejšo stranko v državi. Tudi finančno je SDS daleč pred vsemi. Mediji zadnje tedne navajajo nenavadne podatke o tem, ki praviloma kažejo lepšo sliko SD, ki je bila finančno zadnja leta največji bolnik med strankami.

Kakšna so razmerja sil po zadnjih uradno objavljenih bilancah strank, lahko preberete tukaj: ŽIDANOVA SD V LETO EU VOLITEV S KAR 1.116.292 EVROV MINUSA

Bratuškova ima pet poslancev, SDS pa od volitev 25. Od prestopa Lidije Ivanuša pa celo 26. Janša lahko pride do večine za prevzem vlade, seštevek glasov, če se poveže z desetimi poslanci SMC, sedmimi iz NSi, petimi iz DeSUS in ga podprejo še trije iz SNS je 51. Tudi če nekaj poslancev ne bi bilo discipliniranih, je nekaj rezerve. A dilema je, ali si stranke želijo nove vlade. Če ne, bodo najbrž predčasne volitve.

Celotno pisno vabilo Janeza Janše na pogovore je takšno: Janša vabi vse parlamentarne stranke na pogovore za oblikovanje koalicije Za Slovenijo!

Peter Jančič, Spletni časopis