Je bila kakšna Tarča, ker je Šarec nastavil nadzornike v STA?

Voditelj Boris Tomašič z voditeljico Tarče Eriko Žnidaršič v ozadju. (Foto: Nova24TV)

“”Kdor ima medije, ima oblast” pravijo. In to je celotna zgodba okoli STA-ja, RTV-ja in medijske svobode. Do sedaj, zadnjih 75 let, so imeli medije v rokah “ta pravi”, naši. Torej tisti, ki so protestirali v nedeljo v Ljubljani, ki komunističnim zločincem polagajo vence, ki hodijo v Dražgoše. Oni so obvladovali medije in imeli posledično tudi oblast,” je glede zadnje Tarče na Javni RTVS dejal voditelj oddaje Kdo vam laže Boris Tomašič. 

Voditelj oddaje Kdo vam laže Boris Tomašič se je tokrat uvodoma dotaknil Dneva Evrope: “Menda, da so partizani oziroma komunisti 9. maja osvobodili Ljubljano. Popolno kapitulacijo pa je Nemčija podpisala 8. maja. Si predstavljate kakšne hude bitke so potekale, da so 9. maja uspeli osvoboditi Ljubljano in vkorakati? Ljubljana je bila prazna, “nazifree”. “Tisti” so že davno odšli, potem pa so prišli naši junaki, komunisti in jo osvobodili.” Ob tem je še izpostavil nedeljsko proslavo z rdečimi zvezdami. Navedel pa je še podatek, da so 26. maja podrli žičnato ograjo, ki je obdajala Ljubljano. “Žico so odstranili, saj je bilo potrebno obračunati še z domačimi, ker fašisti niso bili dovolj temeljiti”. 

V nadaljevanju pa se je dotaknil tudi zadnje Tarče na Javni RTVS, ki je bila po njegovem prepričanju “najboljša” kar jih pomni. “Najboljši performans Erike Žnidaršič, česa takšnega še nismo videli. To je noro! Cel teden bi lahko obdeloval samo Tarčo!” Žnidaršičeva je v svoji oddaji sicer izpostavila prepričanje, da je medijska svoboda v Sloveniji ogrožena oziroma da “tisti, ki ima medije ima oblast”. Tomašič: “Takoj na začetku povedo resnico: “Kdor ima medije, ima oblast”. In to je celotna zgodba okoli STA-ja, RTV-ja in medijske svobode. Do sedaj, zadnjih 75 let, so imeli medije v rokah “ta pravi”, naši. Torej tisti, ki so protestirali v nedeljo v Ljubljani, ki komunističnim zločincem polagajo vence, ki hodijo v Dražgoše. Oni so obvladovali medije in imeli posledično tudi oblast.”

Sedaj pa se jim je zalomilo, saj oblast nima medijev. S tem je, kot kaže nekaj narobe in je situacijo potrebno uravnotežiti: Oblast mora znova dobiti v roke medije (to bodo popravili tako, da bodo delali sceno, ne pa preko volitev). “Oblast se ne dobiva na volitvah, to je želela povedati Erika. Hvala za ta uvod. Ker sedanja situacija je takšna, da smo pričeli izgubljati medije. V tej zgodbi pa je “grd” Janez Janša.” Prav zato so naredili izjemno objektiven uvod v Tarčo, ki je “vreden” nagrade Pulitzerja, če bi jo podeljevali za slovensko govoreče območje. “Na hitro sem ga pogledal in imam kar 15 komentarjev nanj”. Tomašič se je ob tem najprej strinjal z izjavo, da so uredniki in novinarji pri svojem delu samostojni: “Urbanija ni rekel, da lahko delajo intervju s to in to osebo, toliko in toliko časa, to in to morate poročati itd.”

STA je imela intervju z “wanabe” umetnikom Zlatanom Čordićem, s kakšnim zares kakovostnim umetnikom pa ne!
“Ne on tega ni rekel, ampak je kot predstavnik ustanovitelja samo vprašal. In sedaj na Nacionalni RTVS iz tega delajo problem. Vprašal je samo “Koliko intervjujev ste naredili”. Ni nas treba imeti za popolne bedake. Veliko resnih glasbenikov in resnih umetnikov izda CD oziroma karkoli drugega, vendar STA z njimi ne opravlja intervjujev.” Z Zlatanom Čordićem – Zlatkom, ki je “wanabe” umetnik pa so ga opravili, ker je vodil proteste, ker je pozival k nenošenju mask itd. V tem je problem. Uroš Urbanija, predsednik UKOM-a pa je vprašal (zgolj za primerjavo), koliko podobnih intervjujev so na STA opravili z drugimi umetniki, ki dejansko nekaj veljajo. In na takšen način se prične manipulirati z dejstvi. “Grozno, zahtevali so podatke. Ja seveda, vendar ne v smislu “to je prav in to je narobe”, ampak kaj ste delali?”

“”Mi smo servis za medije”: Se strinjam s tem, tiskovne agencije so v prvi vrsti, predvsem servis za medije,” je Tomašič v nadaljevanju komentiral izjavo uslužbenke STA. Ostali mediji pa plačujejo STA-ju tržno ceno, da uporabljajo nekatere njihove storitve. Plačujejo pa tudi polno tržno ceno in to za storitve, ki jih ne želijo uporabljati, “ker tisto, kar oni pišejo, ni uporabno. Potrebujemo fotografije in potrebujemo napovednike. In to uporabljamo in tudi plačamo. Tržno. Zakaj bi morala država to financirati pa mi ni razumljivo.” Glede “primernega, relevantnega in hitrega posredovanja informacije” pa je Tomašič podal primer naključne novice na STA z naslovom: “Otroci med karanteno pozabijo, kako uporabljati nož in vilice”. “To je novica na STA! Vse so pozabili. Od kolega otroci spijo pod posteljo, moji pa na asfaltu!”

Panika je zato, ker tistim, ki so doslej obvladovali STA grozi, da bodo ta nadzor izgubili
“Tudi čevljev ne znajo več nositi, ne tuširajo se in ne umivajo! Spustili so se na nivo neandertalca! Zakaj? Zaradi karantene! Toliko o verodostojnosti STA!” je zadevo komentiral Tomašič. In podobnih “neumnih” novic je na STA še veliko. Seveda pa je običajno, da se mediji sami odločajo, kaj od tega bodo uporabljali. “Ampak, kdor želi takšne neumnosti uporabljati, naj jih plača! In mi plačujemo STA-ju in ni res, da moramo to plačevati davkoplačevalci!” Tomašič se je v nadaljevanju dotaknil še navedbe v uvodu Tarče, da “kdor obvladuje STA, obvladuje velik delež informacijskih tokov v Sloveniji, zato so apetiti po njenem obvladovanju še toliko večji”. “Še ena resnica,” je izjavo komentiral Tomašič. “Zakaj večino medijev? Ker je večina medijev progresivnih, levičarskih in tudi vsebinsko uporabljajo STA. Veliko novinarjev je takšnih, da samo skopirajo objavo STA in jo objavijo kot svoj članek.”

Voditelj oddaje Boris Tomašič o člankih na STA. (Foto: posnetek zaslona)

“Jaz sem to našim novinarjem prepovedal, ker ne potrebujem novinarjev zato, da prepisujejo, sicer bi imel v naši medijski hiši prepisovalce, ki bi jih plačal pol manj ali pa bi imel kar bote, ki bi to samostojno počeli. Ključen podatek pa je “kdor obvladuje STA”.” Sedaj pa se dogaja to, da želi nekdo drug “obvladovati STA”, kar povzroča grozo in paniko. V celotni Tarči pa nismo dobili odgovora, kdo STA obvladuje v tem trenutku. “Kdo sedaj obvladuje STA, da je nastala takšna panika, ker jo želi nekdo drug? Ja, normalno je, da jo bo obvladoval tisti, ki je na oblasti. Ne se slepiti! Tako bi to moralo biti, samo pri nas je to drugače.” Zatem pa so v uvodniku Tarče predvajali “enako zgodbo z Madžarske”, kjer naj bi bila tiskovna agencija že od leta 2010 “neavtonomna”.

Avtonomija in neodvisnost tiskovne agencije je zavajanje, saj jo vedno nekdo obvladuje!
“Madžarska tiskovna agencija ni več avtonomna. Zakaj? Ker je pod vplivom Viktorja Orbana. Kdo pa jih je obvladoval predtem? A prej so bili pa avtonomni? Od česa? Nekdo drug je bil na oblasti! Samo tisto jim je bilo všeč. Tako je to. Nehajte mi prodajati neumnosti.” V nadaljevanju pa se je Tomašič dotaknil še navedbe iz uvoda Tarče, da “si je Orban velik del medijskega vpliva zagotovil tako, da je državna tiskovna agencija, svoje storitve, drugim medijem ponudila zastonj.” “Ker je ponujal medijske storitve zastonj, je dobil vpliv? Ja in si predstavljate – 2,5 milijona plača država letno za STA. Dodatno pa mediji plačujemo za storitve. Vam povem zakaj plačuje država 2,5 milijona evrov? Zato ker z Dnevnikom kompenzirajo za neko brezvezno reklamo. 

Voditelj oddaje Boris Tomašič o “neodvisnosti” tiskovnih agencij. (Foto: posnetek zaslona)

Zato ker “ta pravi” mediji ne plačujejo, ampak kompenzirajo. Si predstavljate, da bi imeli mediji nekaj, kar je “hrbtenica medijske svobode”, zastonj. Vi nimate konsistence. Naj bo STA zastonj! Ali pa naj bo na trgu in naj bo plačljiva! Jaz zagovarjam ta model, ker je brezplačna tiskovna agencija podvržena manipulacijam, kot ste videli v tem prispevku.” Pri nas pa jo financiramo tako davkoplačevalci, kot tudi mediji, kar je razumljivo, če ima direktor STA Bojan Veselinovič letno preko 100 tisočakov plače. Če je tiskovna agencija kakovostna, potem lahko preživi s prodajanjem svojih storitev medijem, obenem pa bo postala najbolj neodvisna. Odvisna bo namreč zgolj in samo od kvalitete svojih novic. V nadaljevanju pa so v Tarči navedli, da slovenska vlada že od prevzema oblasti izvaja pritiske na tiskovno agencijo.

STA preko svojih nadzornikov še vedno nadzira nekdanji premier Marjan Šarec
Tomašič: “Od prevzema oblasti, vlada izvaja pritiske na STA. Prevzem oblasti se je zgodil 13. marca 2020. Predhodno, če ste mogoče preslišali, so se pa pritiski pričeli oktobra, po objavi intervjuja s Čordićem. Dajte 2200 zaposlenih pregledati prispevek, da bo konsistenten od začetka do konca.” V nadaljevanju pa so v prispevku Tarče izpostavili ključen podatek, da je večina nadzornikov v STA še vedno iz obdobja vlade Marjana Šarca. “Ja, STA obvladuje Šarec! Njegovi nadzorniki! Je bila kakšna Tarča, ko je Šarec nastavil nadzornike? Ne, to je bila neodvisna in samostojna agencija!”, je Tomašič razkrinkal dvoličnost oddaje Javne RTVS in Žnidaršičeve. Tomašič prav tako ni razumel problematiziranja uvodnika Tarče, da je Urbanija od STA zahteval celotno poslovno dokumentacijo.

Voditelj oddaje Kdo vam laže Boris Tomašič o nadzornikih STA. (Foto: posnetek zaslona)

“Direktor UKOM-a Uroš Urbanija je predstavnik ustanovitelja po pogodbi! Edinega! 100-odstotni lastnik! Pa ste vi na Kolodvorski padli na glavo? S tem je nekaj narobe?” V resnici je izvirni greh vsega, da direktor Veselinovič ni želel posredovati dokumentacije. “Pravilno je, da je zahteval, narobe je, da je niste dali.” Recimo, da je Petrol 100-odstotni lastnik nekega d.o.o.-ja. Petrol lahko pooblasti kogarkoli, da ga zastopa kot ustanovitelja. Potem pa reče direktor d.o.o.-ja pooblaščencu Petrola, da njemu ne bo dal dokumentacije, ker je njegov lastnik Petrol. “Vlado RS nekdo navzven zastopa! Generalno predsednik vlade, v konkretnih primerih pa tisti, ki se ga pooblasti!” Veselinovič je tisti, ki se spreneveda, laže, zavaja, skriva podatke, uničuje podjetje, pred leti je na smrt bolnega Boruta Meška odpustil itd.

Na Javni RTVS so iz spornega Veselinoviča naredili žrtev osebnih diskreditacij!
V Tarči so iz Veselinoviča naredili žrtev “osebnih diskreditacij”, ker naj bi prejel nagrado za svoje delo. “Dejstvo je, da je dobil nagrado za leto 2019, saj je sam priznal. Dobil bi jo tudi za 2020, če ne bi o njej pisali pa se ji je potem odrekel. To ni oseben napad, to je dejstvo. Človek je imel leta 2019 100 tisočakov prihodkov! In k njemu so poslali policijo in inšpekcijo?! Vlada je tudi k nam poslala policijo in inšpekcijo. Imeli smo delovno inšpekcijo in še kakšno drugo!” Navedenih je bilo dovolj primerov manipuliranja, izmišljevanja in laganja v Tarči. “Tisti, ki obvladuje medije ima oblast.”

Voditelj oddaje Boris Tomašič o direktorju STA Bojanu Veselinoviču. (Foto: posnetek zaslona)

Domen Mezeg