Je bila uslužbenka res razrešena, ker je razgalila Jankovićev okoljski kriminal?

Gradbisce kanalizacijskega kanala C0. Vir: STA

Že od formiranja vlade naprej se šušlja, da je Robert Golob le surogat Zorana Jankovića, ki od zadaj vodi državno politiko. Dinamika med obema politikoma je na vsakem srečanju, kjer se pojavita skupaj, videti kot tista med šefom in podrejenim, pri čemer predsednik vlade igra vlogo podrejenega. To niti ne preseneča, saj je Golob svojo pravo politično pot začel kot član in podpredsednik stranke Pozitivna Slovenija. Zato je še manj nenavadno videti, kot da so poslanci Gibanja Svoboda in njeni uradniki, razpredeni po državnih resorjih, nekakšni braniki Jankovićevih interesov v izvršilni in zakonodajni veji oblasti. Še posebej je to očitno v zvezi s spornim kanalom C0, ki pelje skozi vodotok, s katerim velik del Ljubljane dostopa do pitne vode. Je res zaradi kritike zloglasnega C0 morala odstopiti vodja Sektorja za okoljske presoje na ministrstvu za okolje?

Kot smo že poročali, je vodja Sektorja za okoljske presoje na ministrstvu za okolje mag. Vesna Kolar Planinšič marca na seji matičnih odborov v Državnem zboru RS presenetljivo povedala, da na odseku trase kanalizacijskega kanala C0 med Brodom in Črnučami ne bi smeli graditi brez pravnomočnega okoljevarstvenega soglasja. Pred kratkim pa so se pojavile informacije o njeni razrešitvi. Je to naključje?

Poslanka Slovenske demokratske stranke Anja Bah Žibert je na mag. Bojana Kumra, ministra za okolje, podnebje in energijo, naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z informacijo o razrešitvi vodje Sektorja za okoljske presoje na ministrstvu za okolje.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert (Foto: posnetek zaslona RTVS)

Kot je poudarila poslanka, se v javnosti širi informacija o tem, da naj bi bila razrešena vodja Sektorja za okoljske presoje na zdajšnjem Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo mag. Vesna Kolar Planinšič. Gospa je bila dolga leta tudi vodja Sektorja za strateško presojo vplivov na okolje na takratnem Ministrstvu za okolje in prostor. Bah Žibretova piše, da je ta sektor izredno pomemben, saj izvaja postopke celovite presoje vplivov na okolje in presoje vplivov na okolje ter koordinira organe v postopkih priprave državnih, regionalnih in občinskih prostorskih aktov.

Predsednik vlade Robert Golob in minister za okolje Bojan Kumer (Foto: STA)

“Omenjena se je 15. marca 2023 tudi udeležila skupne seje Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo in Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor v Državnem zboru RS, kjer sta odbora obravnavala točko dnevnega reda Ukrepanje za zaščito pitne vode na območju ljubljanskega vodonosnika in zloraba moči ter uporaba nasilja pri tem. Takrat je bila edina predstavnica ministrstev, ki je realno povedala, da na odseku trase kanalizacijskega kanala C0 med Brodom in Črnučami ne bi smeli graditi brez pravnomočnega okoljevarstvenega soglasja. Njena morebitna razrešitev me zato upravičeno skrbi,” pojasnuje Bah Žibretova.

Ministra Kumra zato sprašuje naslednje:

1. Ali drži informacija, da je bila razrešena vodja Sektorja za okoljske presoje na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo?

2. Kaj je bil razlog za njeno razrešitev in kdaj je bila razrešena, če je bila?

3. Koliko časa je opravljala dela na mestu vodje Sektorja za okoljske presoje?

Minister še brez pojasnil
Minister v treh dneh na pismo poslansko vprašanje še ni odgovoril, vsekakor pa ostaja odprto, ali vladajoča koalicija v škodo državljanov morebiti res ne ščiti Jankovićevih poslovnih interesov. Razrešitev je namreč, potem ko je uradnica povedala nekaj proti političnemu botru trenutnega predsednika vlade, milo rečeno sumljiva in primerna za nadaljnjo obravnavo na policiji in KPK.

Andrej Žitnik