fbpx

Je “biser” slovenskega pravosodja Masleša brez diplome? Na seznamu univerze je ni mogoče najti!

Partijski sodnik Branko Masleša, eden od biserov slovenskega krivosodja, ki se je najbolj proslavil s političnim procesom Patria proti aktualnemu premierju Janezu Janši. (Foto: sta)

Včeraj smo poročali o vrhovnem sodniku Masleši, zlasti o tem, da je njegova kariera zaznamovana z zapiranjem nedolžnih, denimo v aferi Patria in osvobajanjem kriminalcev, kot je Dragan Tošić – govora je o primeru Balkanski bojevnik. Spomnimo, da so njegovi “sodelavci” v Italiji, Srbiji in Urugvaju še vedno za zapahi, medtem ko sta bila Tosiću povrnjena svoboda in nezakonito premoženje. Tokrat pa se sprašujemo, ali je Masleša sploh diplomiral na univerzi v Sarajevu leta 1975? Na seznamu ga ni mogoče najti. 

V javno dostopnih dokumentih ni mogoče najti zaznambe o tem, da bi leta 1975 diplomiral v prestolnici BiH, zato pričakujemo, da zadevo pojasnijo na vrhovnem sodišču, kjer je sodnik Branko Masleša zaposlen oziroma da zadrego pojasni kar sam. Prav tako naj Masleše ne bi bilo na seznamu diplomantov te univerze pod drugimi letnicami.

O zloglasni Masleševi preteklosti smo sicer že poročali. Nekaj zanimivih ugotovitev o njegovem skrivnostnem življenju je podal tudi portal Politikis. Bil je partijski sekretar na koprskem sodišču, brezsrčno naj bi sodeloval pri mučenju mlade osebe, bil je zadnji sodnik v socialistični republiki Sloveniji, ki je obsodil na smrtno kazen in bil naj bi izjemno navdušen nad ustreljenim prebežnikom.

Bil je tudi soudeležen pri prikrivanju umora, zagovarjal “tepihovanje” naše domovine ter slovenske osamosvojitve. Vsak, ki to prebere, najprej pomisli, da gre za nekoga z okvarjeno osebnostjo. Ob tem pa je še kako jasno, da bi bila lustracija slovenskega sodstva krvavo potrebna za normalno delovanje naše države. Tako menimo zlasti tisti, ki nam Slovenija iskreno nekaj pomeni, medtem ko pomembne javne funkcije še vedno zasedajo tisti, katerih intimna opcija nikdar ni bila slovenska samostojnost.

Je partijski sodnik Branko Masleša sploh diplomiral na Univerzi v Sarajevu leta 1975? Na seznamu ga ni. (Foto: Univerza v Sarajevu)

Branko Masleša. (Foto: posnetek zaslona)

Branko Masleša. (Foto: Univerza v Sarajevu)

Je Branko Masleša sploh diplomiral? (Foto: Univerza v Sarajevu)

Masleša. (Foto: Univerza v Sarajevu)

Sara Kovač