fbpx

Je Erjavčev direktor obveščevalno-varnostne službe Matijevič proti Mahniču podal krivo naznanitev policiji?

Foto: STA

Direktor OVS Dejan Matijevič je predstavil poročilo OVS v primeru poveljstva sil, pri tem pa prej ni povedal, kakšne stopnje tajnosti je. Ker je KNOVS sprejela sklepe, da je OVS delovala nezakonito in me pooblastila, da to predstavim javnosti, tajnih podatkov nisem izdal,” je poslanec in član KNOVS Žan Mahnič odgovoril na naznanilo OVS policiji, ker naj bi izdal tajne podatke. Ovadba je odgovor ministra Karla Erjavca, ki ga sicer čaka interpelacija, v kateri so hudi očitki o zlorabi položaja, Mahnič pa je napovedal tudi odškodninsko tožbo zaradi krive vložitve ovadbe.

Spomnimo, da je KNOVS konec aprila z zaskrbljenostjo ugotovila, da je minister za obrambo Karl Erjavec zlorabil položaj in vojaško-obveščevalno službo s tem, ko je naročil vohunjenje za razrešitev poveljnika v poveljstvu sil Slovenske vojske (SV) Mihe Škerbinca. Pri tem spornem dejanju mu je pomagal tudi direktor Obveščevalno-varnostne službe MORS Dejan Matijevič. Danes je obveščevalno-varnostna služba (OVS) ministrstva za obrambo vrnila udarec in je policiji naznanila poslanca SDS in podpredsednika komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) Žana Mahniča.

Podrobnosti na ministrstvu niso navedli, na vprašanje o tem, ali lahko potrdijo, da gre za navedbe, ki jih je Mahnič izrekel po seji KNOVS v povezavi z zaslišanji vojakov, ki jih je OVS izvedla pri preiskavi ravnanj Mihe Škerbinca, so navedli le, da je “v navedeni zadevi OVS ravnala po določilu 145. člena zakona o kazenskem postopku, saj je vsak državni organ dolžan naznaniti kazniva dejanja, za katera se storilec preganja po uradni dolžnosti. V konkretnem primeru OVS ni pristojna za preiskavo kaznivega dejanja, zato je skladno s tretjim odstavkom 33. člena zakona o obrambi obvestila policijo in ji zadevo predala v nadaljnji postopek“.

Mahnič bo tožil odškodninsko
Kar pa se tiče ovadbe OVS, pa tajnih podatkov nisem izdal. Vse, kar sem povedal, sem povedal na podlagi pooblastila KNOVS. Me pa čudi, da OVS in njen direktor Dejan Matijevič niso kar podali kazenske ovadbe zaradi izdaje tajnih podatkov, ampak so me raje naznanili policiji. To pomeni, da niso prepričani, ali gre za izdajo tajnih podatkov. Sam pa se že veselim odškodninske tožbe zaradi vložitve ovadbe, ki se je izkazala za krivo,” je Mahnič danes povedal ob predstavitvi interpelacije.

C. Š.