Je glas za SD res glas za Slovenijo v varnih rokah?

Predsednica stranke SD Tanja Fajon (foto: sta)

Včerajšnja volilna konvencija SD, če bi jo spremljala cela Evropa, sprožila salve smeha. Pa ne toliko zaradi 86 kandidatov (med njimi tudi predsednica stranke Tanja Fajon in 12 aktualnih poslancev SD), ampak zaradi izjav predsednice.

“Socialni demokrati imamo najboljšo listo. 86 različnih oseb z enim jasnim ciljem: Slovenijo usmeriti nazaj na pravo pot. Imamo največ ženskih kandidatk in mladih v zgodovini te stranke. Nahrbtnik naše stranke je morda včasih težak, ampak obenem smo se veliko naučili. In SD smo danes stranka, ki je v slabih dveh letih prenovila svoje delovanje, pomladila svoje vrste, okrepila svojo trdno mrežo na terenu in postavila nove temelje socialne države in demokracije,” je v sklepnem govoru poudarila predsednica stranke Tanja Fajon. No, med vrsticami je vendarle priznala, da ima stranka “težak nahrbtnik”, ni pa pojasnila, kaj je imela v mislih – morda tudi to, da se je pred časom celo sama priklanjala komunističnemu morilcu Borisu Kidriču, sedaj pa soli pamet o demokraciji.

“Tako kot si še pred nekaj tedni si nismo mogli zamisliti, da bo Evropa nenadoma postala nevaren del sveta, si tudi pred dvema letoma nismo mogli predstavljati, da bomo v Sloveniji priča rušenju temeljev pravne države in temeljev demokracije,” je samozavestno dejala Tanja Fajon. “Znašli smo se v nepredvidljivih časih. V neprijazni državi z avtoritarno vlado z napačnimi prijatelji in napačnimi metodami, zaradi česar Socialni demokrati skupaj z vsemi naprednimi strankami, organizacijami in ljudmi že dve leti zahtevamo spremembe,” je žvrgolela in dodala: Glas za Socialne demokrate je glas za Slovenijo v varnih rokah.”

No, Fajonova si tokrat ni upala direktno napasti premierja Janeza Janšo zaradi njegovega obiska ukrajinske prestolnice v družbi dveh kolegov s Poljske in Češke. Navsezadnje se je že s svojimi odzivi na dan obiska dovolj osramotila, ko je hotela Janši podtakniti kar zavezništvo z agresorjem, ki sedaj napada Ukrajino, medtem ko so celo njeni politični prijatelji iz vrst evropskih socialistov – med njimi nemški socialdemokratski kancler Olaf Scholz – to Janševo potezo pozdravili. Toliko o tem, kakšno “varnost” lahko SD jamči Sloveniji.

Namesto Fajonove je nato svoj žolč proti Janši izlil glavni tajnik SD Dejan Levanič, ki je Janši naprtil neposredno odgovornost za vsako smrt, ki je nastala zaradi covid19, hkrati pa je napadel tudi ukrepe proti širjenju epidemije. “Kar je vsem katastrofam zadnjih dveh let skupno to, da so jih povzročili isti ljudje iste miselnosti. Ljudje, ki mislijo, da imajo monopol nad resnico, nad zgodovino in nad prihodnostjo. Nimajo je. In je nikoli ne bodo imeli. Družbo sestavljamo vsi. Ne mislimo in ne čutimo enako. Ampak slišati, spoštovati in upoštevati se moramo vsi,” je dejal. No, v svojih besedah je lepo opisal predvsem slavne prednike SD in njihove ponosne naslednike, ki še danes hočejo imeti monopol nad resnico, zgodovino in prihodnostjo. Očitno pa se ni zavedal, kako močno je dejansko opisoval sebe in svoje.

Janja Strah