Je Igor Zorčič novi izbranec levice? Namignil je namreč o ustanovitvi nove stranke!

Igor Zorčič in MIlan Kučan. (Foto: STA)

Vse kaže, da tranzicijsko omrežje v Sloveniji že nekaj časa pripravlja predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča za morebitnega bodočega voditelja stranke “novih obrazov”. O t. i. novi stranki je Zorčič namignil že v oddaji Politično, sedaj pa so njegove besede podkrepili še v Delu. Seveda tudi ni naključje, da so Zorčiča kot prvo izbiro ponudili tako v obeh osrednjih agencijah javnega mnenja, v Ninamedi in Mediani. Nove morebitne konkurence pa niso veseli v KUL-u piše še Delo.

Igorja Zorčiča skoraj že leto dni po tiho ponujajo kot “novi obraz”. Prvi so Zorčiča kot politični obraz, ki bi lahko zamenjal predsednika vlade Janeza Janše že lanskega oktobra, ponujali v Odlazkovem mediju. Sedaj sta svojo nalogo opravili agenciji za merjenje javnega mnenja Ninamedia in Mediana, ki sta predstavili podobne rezultate, da je Zorčič najbolj primeren izzivalec na naslednjih parlamentarnih volitvah.

V anketi Ninamedie z dne 11. 7. 2021  so med drugim preigravali scenarije, da se morajo združiti stranke LMŠ, SAB, Lebnova stranka Z.Dej in Zorčičevi nepovezani poslanci. Spet so s klasično prevaro spraševali slovenske volivce o “novi sredinski stranki”, pri čemer gre za ustanavljanje le še ene antijanšistične stranke. V Ninamediji so z anketo izmerili, da bi novo “sredinsko stranko” podprlo le 43,6 odstotka, 45,1 odstotka pa jih ne podpira. To pa je tudi jasen znak, da tranzicijsko omrežje slovenskih volivcev ne more v nedogled vleči za nos. Med kandidati potencialne stranke pa so anketiranci namenili največ odstotkov Igorju Zorčiču (20,4 odstotka) pred Šarcem, Bratuškovo in Slugo. Zanimivo, v anketi, ko so spraševali, koga bi obkrožili za predsednika vlade, so Zorčiču namenili osem odstotkov.

Rezultati ankete Ninamedia, koga si želijo anketiranci za predsednika vlade. (Foto: Posnetek zaslona-Dnevnik)

Zorčiču “umetno” dvigujeta rejtinge tako Ninamedia kot Mediana
Vse kaže, da je Zorčič po rezultatih ankete Ninamedie spremenil diskurz javnega nastopanja. Seveda niso pozabili dodati tudi v Mediani, da gre za drugega najbolj popularnega politika v njihovi anketi. S temi rezultati pa je Zorčič postal tudi bolj pogumen v slovenski javnosti, da bi oblikoval svojo novo stranko. Vse več je tudi dokazov, da osrednji mediji pritiskajo na stranke leve sredine, da se povežejo v eno stranko in prekinejo z razdrobljenostjo strank na levem političnem polu.

Po nastopu v oddaji Politično je Zorčič obrnil ploščo. Kot izgovor za novo stranko je navedel, da je opravil pogovore z več dejavniki iz opozicije, a da neke posebne volje v opoziciji za zbliževanje oz. združevanje ni. Med drugim je dejal, da ni nikoli rekel, da je ne bo ustanovil, ampak se mu ideja ne zdi več tako brezvezna.

Kdaj bo odločitev o ustanovitvi stranke sprejel, bo jasno enkrat v prihodnje. Skupina nepovezanih poslancev spominja na predhodnike Zaresa. Tudi takrat se je iz članov Liberalnih demokratov ustanovila nova poslanska skupina Zares. Kljub temu, da Zares ni nastopal na volitvah leta 2004, so zaradi ustanovitve parlamentarne stranke imeli privilegij, da so lahko nastopali na predvolilnih soočenjih kot parlamentarna stranka. Enak scenarij režiserji tranzicijskega omrežja pripravljajo tudi sedaj.

Tudi Mediana ponuja prostor, na katerega bi lahko ciljal Zorčič. Mediana je v zadnji anketi ugotovila, da obstaja kar 29 odstotkov volivcev, ki ne ve, katero ob obstoječih strank bi volili oziroma ne bi volilo nobene. Zanimivo, da imamo v Sloveniji že sedaj ustanovljenih več kot 70 političnih strank, a slovenske volivce niti ta ponudba ne prepriča, da bi se množično udeleževali volitev. Za časnik Delo se je odzvala tudi predsednica stranke SAB Alenka Bratušek in govoričenje Zorčiča označila za neresno. Vse kaže, da bomo spet priča klasični klavnici na levem političnem polu, kot smo jo spremljali v zadnji levi Šarčevi vladi. Igor Zorčič je le še eno izmed imen, potem ko so po vodi splavali Aleksander Čeferin, Tomaž Vesel in Jože Pavlić Damijan.

Luka Perš