Je imel Šarec razlog, da je čakal z odstopom Lebna?

Jure Leben (Foto: STA)

Peter Vilfan je ta teden za februar prvič in zadnjič dobil celotno plačo premierjevega državnega sekretarja: 4.750 evrov. Vmes je moral odstopiti. To se je zgodilo potem, ko je nekoliko neupravičeno pol leta dobival nadomestilo za poslance, ki nikakor ne morejo do služb. Pred tem mu je DZ v dveh mandatih dovolil dodatno delo, da bi se lažje vrnil v svoj posel, ko se mu konča mandat. A se v svojem društvu ni zaposlil. Raje je vlekel nadomestilo. Enaka bridka usoda “odstopi” je doletela še ministra za zdravje Sama Fakina (5.356) in Jureta Lebna (5.009), ki pa še nista ob funkciji.

Premier Marjan Šarec odstopnih izjav ministrov Jureta Lebna in Sama Fakina še ni poslal v DZ. Pri Lebnu čaka že nenavadno dolgo.

Po pol leta lahko dobi nadomestilo
Poslovnik parlamenta določa, da mora šef vlade o odstopu ministra DZ obvestiti v sedmih dneh po prejemu odstopne izjave. Minilo pa je že več kot deset dni, kar je Šarec javno dejal: “Ponudil mi je svoj odstop in to že včeraj.” Odstopno izjavo Lebna je v resnici dobil šele ta petek. Več kot teden po tem, ko je premier povedal, da mu ga je Leben ponudil in da bo ponudbo sprejel. Morda je premier za to “čakanje” imel razlog. Pojutrišnjem bo minilo pol leta, kar je bila imenovana njegova vlada. Zgodilo se je 13. septembra.

Foto: STA

Imenovana pa je bila 13. vlada. Tudi za ministre velja določba zakona o poslancih: “Poslanec, ki mu je funkcija poslanca prenehala pred potekom šestih mesecev od potrditve mandata, nima pravice do nadomestila plače.” Pisno je premier Lebnov odstop dobil ta petek, ko je domnevno zaradi zdravstvenih težav odstopil še minister za zdravje Samo Fakin. Pred tem je bil Leben na bolniški zaradi težav z nogo. Obveljala bosta odstopa, ko se z njima seznani državni zbor na seji. Dokler DZ ne dobi obvestil premierja, kar se še ni zgodilo, se ne more. Ali je Šarec čakal, da bi Lebnu (in morda tudi Fakinu) zagotovil nadomestilo, bo pokazal čas. To se bo pokazalo preprosto: če bo Leben zahteval in dobil nadomestilo, ga bo zaradi premierjeve potrpežljivosti. Na posnetku je minister za okolje Jure Leben, ki odstopa zaradi afere z maketo:

Je Fakina res odneslo zdravje?
Ta mesec sta takšno nadomestilo dobili dve ministrici prejšnje vlade, ki sta edini od bivših za to zaprosili: nekdanja notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, ki je medtem že izstopila iz SMC, je dobila 4.032 evrov nadomestila, nekdanja kohezijska ministrica brez listnice Alenka Smerkolj pa 4.223 evrov. Med ministri je bil Fakin posebnost, ker je od nastanka vlade pred pol leta delal z eno samo sekretarko Pio Vračko, ki je za zadnji mesec dobila 5.518 evrov plače. Lahko bi imel dva državna sekretarja kot vsi drugi ministri. Finančni pa ima lahko celo štiri. In jih tudi ima. Koalicijski poslanci so Fakina s spremembo ureditve nameravali okrepiti, da bi tudi on lahko imel štiri državne sekretarje, a jim je to padlo v vodo, zdaj pa je še Fakin bivši.

Foto: STA

Kot razlog za odstop, o katerem se je že prej šepetalo, je Fakin navedel zdravje, kar je pogosto predstava za javnost. Nazadnje smo bili takšni predstavi priča pri nekdanjem finančnem ministru Dušanu Mramorju, ki je bil vpleten v afero z velikanskim dodatki, ki so si jih tudi z njegovo pomočjo izplačevali profesorji na univerzah. Mramorju je koalicija SMC, DeSUS in SD dodelila privilegij kar štirih namestnikov (državnih sekretarjev). Po odstopu se je Mramorju zdravje popravilo. Fakin v kakšno afero zadnje čase ni bil vpleten. Možno je, da so se ga znebili, ker zaradi poznavanja zdravstvenega sistema politično ni bil dovolj kooperativen pri spremembah, o katerih se koalicija za letošnje leto dogovarja s partnersko Levico Luke Mesca, denimo pri načrtih onemogočanja zasebne konkurence javnemu sektorju. Je pa imel Fakin precej nasprotnikov tudi že v prejšnji vladi SMC, SD in DeSUS, ko ga nikakor niso bili pripravljeni ponovno imenovati za šefa zdravstvene zavarovalnice, verjetno zaradi tega, da bi si zagotovili večji nadzor nad to milijardno zdravstveno blagajno.

Nadomestila le še trem poslancem
V parlamentu so nadomestila, ker ne morejo dobiti službe, zadnji teden nakazali trem nekdanjim poslancem, ki so bili v DZ več mandatov. Pol leta po volitvah je bilo daleč največ prejemnikov iz SMC. A več kot pol leta lahko nadomestilo dobijo le poslanci, ki so bili v DZ več mandatov. SMC toliko časa ne obstaja. Prejemniki so zato zdaj le še Ljubo Žnidar (SDS) – 3.368 evrov, Janko Veber(Sloga) – 3.209 evrov in Andrej Čuš (ZS) – 2.987 evrov. Veber in Čuš sta izstopila iz strank, za kateri sta bila izvoljena v DZ. Nobeden pa ni imel, ko je bil še poslanec, dovoljenja, da lahko za lažjo vrnitev v staro službo dela še drugje, kot Peter Vilfan, ki je med strankami prestopil večkrat kot omenjena. Bil je v PS, SAB in nazadnje v DeSUS.

Peter Jančič, Spletni časopis

 • Ivan Friderik Novak

  Možno je, da je Šarec moral “odstopiti” Lebna zaradi pritiskov elektroenergetskega lobija.
  Slednji se še vedno zelo bori zato, da bi se gradile elektrarne na Muri.
  Leben je, kar mu moramo šteti v dobro, nasprotoval tej ekološko neprimerni investiciji.
  Afera maketa je prišla ob pravem času in Serpentinšku olajšala delo.

 • Beli Sneg

  Kako od človeka, ki je mal v cerkvi, mal na hostarskih proslavah pričakovati pošteno vedenje? Bo počakal da bodo pogoji za zavod. Ker so tako zelo sposobni kadri bodo brez problema zaposljivi (sarkazem).

 • šmentanamuha

  Ne glede na vse, ljudstvo Serpentinšku še naprej ploska in mu daje vedno večjo podporo, Kučan pa si mane roke, saj vidi, da tista njegova “volivci so butasti”, drži kot pribito. Ubogo neumno ljudstvo.

 • janezxy

  Berite Požarja.Zadnje velike lopovščine rdečuhov Cerarja in Lebena.

  • Ivan Friderik Novak

   Požar ni (vedno) prepričljiv.

 • karpelec

  Oh kaj bi to. Taki Cerarji in Lebni rastejo kot gobe po slovenskih gozdovih, tudi Šarec ni daleč od njih.

 • Antonius

  Po vseh odstavljenih ministrih se vidi s kakšnimi kadri razpolagajo Kučanovi ksihti, priglodanimi v Serpentinškovo koalicijo.
  Ne razumem volivcev, kakšno ugodje jim je jadranje na vetru nepotrebnih kreditov, ker jih neodgovorno najemajo proporcionalno izvoljene levičarske vlade.

  • Mojca pokraculja

   Zaman se trudiš razumeti. Tu ni kaj razumeti. Točno tako ravnajo kot oblast hoče. Prepričanje da so vsi glih, a vseeno mogoce bo pa zdaj drugače.

 • Andrej

  Toliko velja beseda predsednika vlade:
  “Minilo pa je že več kot deset dni, kar je Šarec javno dejal: “Ponudil mi je svoj odstop in to že včeraj.” Odstopno izjavo Lebna je v resnici dobil šele ta petek.”
  En sam blef, kamorkoli pogledaš. Očitno je pa tudi narod popolnoma zblefiran, če pogledaš rezultate anket.
  Tak narod mora, mora propasti. Nima možnosti za preživetje.

 • janezxy

  Slovenija je unikum v vseh pogledih.Kar 7 ministrov ni bilo izvoljenih v svojih strankah.

 • Olga101

  To je “vlada” (paravan) lumpenproletarcev, katerih edina vloga je ta, da sprovajajo odločitve podzemlja s Kučanom!
  Kaj pa Fakinovo goljufanje zavarovalnice z Epreksom, v času direktorovanja v Celjski bolnišnici?

 • totex39

  Kmalu bo ta vlada prišla do take točke, da bodo kredit, ki so ga najeli imeli samo za izplačila ministrov, državnih sekretarjev in ostalih nesposobnežev. Namesto, da takoj spremenijo, da bedasti plačilni sistem, ki res nikamor več ne pelje.

 • Dragan Krstič

  Pozareport razkriva danes še eno veliko svinjarijo ministra Cerarja ter Lebna.

 • Jože Nardin

  Oprostite Slovenci, če dopuščamo pokvarjenost, pritlehnost, skorumpiranost in še več ost-ov smo tudi sami njim podobni. Res nismo vredni, da bi nas pes poscal. Katastrofa od morale, etike.

 • RATATA

  Popolnoma nepotrebno in brez veze še dodatno obveščat DZ RS o odstopih nesposobnih pokvarjencev, saj vsi berejo N24TV, Požarja, Jančiča, Demokracijo…….

 • milanček

  leben, a si mogoče sedaj kaj pomislil, da boš za vse svinjarije od cmeravega avtista mirkota ti odgovarjal! začni nosit skupaj papirje, da boš dokazoval kar boš moral! cmeravi avtist mirko ima dobre veze v sodstvu, njegova mati je bila prva “radodajka”, čez njo je ščo vse, samo traktor al pa fotrov konj z ročaji ne!

 • Novakec1

  Narobe je pokimal in takoj odletel.

 • toxico

  seveda , da je imel kakšna maketa neki preveč je tišal not v tist plin ali vrtine ali kaj je že tam v prekmurju

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!