fbpx

[Sex radiator] Zakaj je kriminalist iz afere bulmastifi porok, da je smetana iz Levice povsem mirna

Oproščena policista v zadevi bulmastifi Dušan Mikolčevič in Aleš Conradi. (Foto: STA)

Kaj meni predsednik Vlade Republike Slovenije o domnevnih spolnih zlorabah vidnega kulturnika Smodeja in aferi, ki pretresa slovensko javnost?” se sprašuje poslanka Anja Bah Žibert. Vprašanje je na mestu prav sedaj, ko je afera že dodobra pretresla tako politiko kot tudi celotno družbo in razgalila cesarja – da sodobna kultura ni nujno to, za kar se predstavlja, predvsem pa, da je potrebna globokega moralnega očiščenja. Kultura je namreč zrcalo (dela) družbe. Vprašanje, ali bomo zadevi sploh prišli do dna, ostaja odprto. Vrh policije zatrjuje, da intenzivno preiskujejo, v medijih pa obstajajo namigi, da ni ravno tako in da je v zadevo vključen sporni kriminalist Mikolčevič, ki je po mnenju tožilke Dragice Kotnik pomagal prikriti dokaze že v aferi Baričevič … 

Razlogov za nepreiskovanje afere “sex radiator”, ko naj bi se med drugim spolno zlorabljalo mladoletna dekleta na najbolj brutalne načine, pred tem pa v pijačo podtikalo drogo za posilstva GHB, je več kot dovolj. Z njo bi lahko bil povezan sam vrh vladne stranke Levica. Poslanka opozicijske SDS Anja Bah Žibert je na predsednika vlade Roberta Goloba naslovila poslansko vprašanje v zvezi s tem: “Spoštovani, mediji so nedavno razkrili afero Smodej, ki tako že nekaj časa pretresa slovensko javnost in tudi znane obraze, ki so bili z vidnim kulturnikom Dušanom Smodejem neuradno povezani.” Kot pravi v nadaljevanju, so pri tej aferi v zvezi z domnevnimi spolnimi in finančnimi zlorabami vidnega kulturnika Smodeja na dan neuradno prišle tudi povezave z nekaterimi znanimi osebami.

Pri tem se po poročanju medijev omenja tudi enega od ministrov aktualne vlade. Poslanka se čudi, da je Smodej, čeprav je sodeloval pri mnogih projektih, bil soudeležen tudi na protivladnih protestih v zadnjih dveh letih, kar naenkrat postal oseba, ki je nihče ne pozna ali “z njimi ni imela nič”. Glede na to, da se po poročanju medijev pri aferi omenja tudi enega izmed ministrov, je pomenljiva neodzivnost predsednika Vlade Republike Slovenije. “Glede na navedeno sprašujem naslednje: 1. Kaj meni predsednik Vlade Republike Slovenije o omenjenih spolnih zlorabah, ki so del omenjene afere, ki pretresa slovensko javnost? 2. Zanima me, kako bo ukrepal predsednik Vlade Republike Slovenije, če so njegovi ministri del te zgodbe – ali bo predlagal njihovo razrešitev oziroma ali jih bo pozval k odstopu?”

Ministrica za kulturo Asta Vrečko: na levi fotografiji skupaj s Smodejem, na drugi desno z Uranjekom. (Foto: družbena omrežja)

S Fotopubom, kjer naj bi se odvijale divjaške, razvratne zabave in orgije, na katerih naj bi se pojavljale spolne zlorabe, droge in celo mučenje, se na osnovi vsaj dveh videoposnetkov povezuje prvaka Levice Luko Mesca, sicer tudi ministra za družino in podpredsednika vlade. Obenem je fotografski objektiv skupaj s Smodejem že ujel kulturno ministrico Asto Vrečko, za katero se zdi, da se s kulturnikom osebno dobro poznata. Prav tako se je fotografirala s pokojnim Smodejevim prijateljem Romanom Uranjekom, ki naj bi ob izbruhu afere storil samomor in ki se ga ravno tako obtožuje hudih spolnih zlorab. Eno izmed pričevanj, ki ga povzema portal Prava.si: “Zahteval je, da se uležem na tla in je hodil obut s čevlji po mojem telesu neoziraje se na bolečino.”

Uriniral mi je po obrazu in telesu, polival vroči vosek po telesu, porival steklenico šampanjca v vagino …”
Nositi sem morala pasjo ovratnico in hoditi po njegovem stanovanju kot žival-psica ter obvezno piti šampanjec iz pasje sklede. Privezoval me je na stol in bičal, medtem ko sem ga morala oralno zadovoljevati. Uriniral mi je po obrazu in telesu, polival vroči vosek po telesu, porival steklenico šampanjca v vagino …” V nekaterih medijih so se pojavili očitki, da je policija v primeru nedejavna. Na očitke se je odzval v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav, ki je v spremstvu notranje ministrice Tatjane Bobnar za javno RTVS sveto zatrjeval, da ni res, kot se “mediji trudijo” prikazati, da slovenska policija v aktualnem primeru “ne dela v redu”. Obenem je zagotovil, da “od prvega trenutka”, torej od prejšnje sobote, policija intenzivno in z velikanskim naborom uniformirancev preiskuje šokantna kazniva dejanja.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko, Nejc Krevs in Dušan Smodej (Vir: zajem zaslona, Twitter)

A dvom, da bo policijski vrh naredil vse, da iz zadeve ne bo nič, je pred dnevi izrazila tudi nekdanja državna tožilka Dragica Kotnik. Spomnimo: Policija je že na začetku afere trdila, da izvaja vse potrebne ukrepe in zbira obvestila o morebitnih sumih kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost in drugih kaznivih dejanjih, vendar se zdi, kot da to ni res. Trdili so, da morajo za kaj več dobiti tudi uradno prijavo, vendar se nekdanja višja državna tožilka Kotnikova s tem ni strinjala in je rekla, da se preiskava ne izvaja, ker to nekaterim ni v interesu. Pisali smo še, da naj bi po naših informacijah neuradno preiskavo vodil prav kriminalist Dušan Mikolčevič, ki se je v preteklosti že izkazal pri prikrivanju dokazov v aferi Baričevič.

Bo zadeva pometena pod preprogo podobno kot afera Baričevič?
Dejstvo, da bi preiskavo afere Smodej vodil Mikolčevič, je skoraj že garant, da do preiskovanja sploh ne bo prišlo,” meni nekdanja višja državna tožilka Kotnikova, ki pa pravi, da verjetno ne bo Mikolčevič tisti, ki bi zadevo blokiral, ampak, da blokade, kot v preteklosti, prihajajo z višje ravni, tudi s pravosodja. Prepričana je, da bi se preiskava lahko temeljito opravljala že zdaj z vsemi dokazi, ki so javno znani, vendar če to ni v interesu “pravih”, do tega ne bo prišlo. Afera Smodej naj bi po zanesljivih informacijah povzročila konkretno dinamiko v policiji. Sestali so se Boštjan Lindav, Boštjan Mlačnik, David Antolovič in Darko Muženič, ki trenutno na MNZ odločajo o vsem, ter sestavili omenjeno neformalno ekipo, ki jo vodi član notranje zaščite Mikolčevič. 

Po naših informacijah je kriminalist oziroma policist Mikolčevič, ki je po naročilu Kresalove prikril sledove v zadevi Baričevič (tožen pa je tudi za nevestno delo in nato oproščen), je ponovno v akciji. Notranja ministrica Tatjana Bobnar naj bi ga namreč kot “specialca za prikrivanje kaznivih rabot levice” nedavno imenovala v notranjo kontrolo policije, kjer se ukvarja s pripravo kazenskih ovadb zoper odstavljeno direktorico NPU Petro Lesar, kriminalista Mitjo Jagra (delal na nezakonitih nasilnih shodih med pandemijo) ter pomočnika vodje službe direktorja policije Franca Boruta. Po izbruhu afere Smodej pa naj bi po novem vodil tudi neformalno skupino v kriminalistični službi, ki zbira dokaze in podatke o žrtvah, ki so potrebni za pregon. Glede na dejstva, ki jih o Mikolčeviču poznamo iz preteklosti v zadevi Baričevič, pa lahko sklepamo, da bo tudi tokrat njegova naloga enaka – prikrivanje dokazov oziroma, kot pravi Kotnikova, “nepreiskovanje”.

Sta Mikolčevič in Conradi načrtno brisala sledi?
Spomnimo, da je Kotnikova, ki je predlagala pogojni kazni za Mikolčeviča, ki je v aferi Baričevič prikrival dokaze, zadeve po njenih besedah sploh ni preiskoval. Nekdanja tožilka je bila namreč prepričana, da je kriminalist Mikolčevič 2. februarja 2010 med ogledom kraja dogodka na Oražnovi ulici v Ljubljani, kjer so podivjani bulmastifi raztrgali svojega lastnika Saša Baričeviča, zavestno prikril nekatere sledove. S kolegom Conradijem, ki je bil tistega dne dežuren na operativno-komunikacijskem centru, pa naj bi se strinjala, da o sumih mučenja živali in zoofilije ne bosta poročala naprej, zato ne dežurna tožilka ne preiskovalni sodnik nista prišla na ogled. Med drugim je Mikolčevič prikrival in zamolčal operativni podatek o krvavih madežih v stanovanju, glede drugih še kako pomembnih podatkov (spremembe na pasjih rektumih ter sum mučenja živali in prisotnosti še enega človeka na kraju dogodka).

Foto: STA

Zadeve nikoli dokončno niso bile raziskane, med drugim tudi, zakaj so bila vrata garaže zaprta, zakaj so bili na umetnem spolnem pripomočku kondomi in zakaj je bil Baričevič sredi zime zunaj slečen. Tožilka je vztrajala, da je pse vzdražila in na Baričeviča naščuvala neka tretja oseba ter da je bil Baričevič umorjen. Da se zadeve raziščejo, po njenem mnenju ni bilo v interesu nekaterih na visokih položajih, zato so se enostavno pometle pod preprogo. Oba sta bila nato pravnomočno oproščena.  “Dejstvo, da bi preiskavo afere Smodej vodil Dušan Mikolčevič, je skoraj že garant, da do preiskovanja sploh ne bo prišlo. Kot tožilka sem tudi Mikolčeviča obtoževala, da nista hotela preiskovati, ker dejansko nista hotela preiskovati. Ali je res le Mikolčevič garant, da se tudi tokrat ne bo preiskovalo, je težko reči.” Pred dnevi je prva žrtev sicer ovadila Smodeja, rekoč, da jo je davil in udaril. Šlo naj bi za njegovo znanko.

Domen Mezeg