fbpx

Je Marta Kos prejemala denar UEFE za boj proti vladi Janeza Janše?

Marta Kos − odposlanka šefa Foruma 21 Milana Kučana za posebne naloge igra na levičarske vrednote, živela pa je kot prava kapitalistka.

Raziskovalni novinar Bojan Požar poroča, da je dobil informacije, kako naj bi Marta Kos, kandidatka Gibanja Svoboda za predsednico republike, prejela denar od nogometne zveze UEFA, na podlagi pogodbe o svetovanju, vsaj del tega denarja pa naj bi šel za financiranje t. i. civilne družbe, ki se je agitpropovsko borila proti vladi Janeza Janše.

Gibanje Svoboda med drugim že več kot sedem dni ni odgovorilo na vprašane novinarja Luke Perša o tem, ali je predsednik UEFA Aleksander Čeferin financiral podjetje Marte Kos, ta pa je nato denar namenila zloglasni Pravni mreži.

Spomnimo, Pravna mreža je mreža nevladnikov z Metelkove, ki je bila skozi mandat prejšnje vlade namenjena predvsem podpori protestnikom. Slednji so si lahko na njihovi spletni strani podrobno prebrali pravice, kako ravnati, če jih na javnem prostoru legitimira policist, o pravicah do protesta, izražanja svobodne volje in spoštovanja odlokov, kar je razumljeno kot varovanje človekovih pravic in demokracije v državi.

“Mreža za pomoč virusu in ogrožanju zdravja in življenj. Znak pa je pravi. Totalitarni simbol smrti. Nobene veze z demokracijo, le z njenim zatiranjem,” se je na delovanje mreže takrat odzval predsednik vlade Janez Janša.

Če bi se zgodba izkazala za resnično, gre za velik škandal, kjer se mednarodna športna zveza prek svojega predsednika vmešava v državne volitve, kar predstavlja hudo kršitev pravil UEFE. Predsednik te organizacije se je v preteklosti zelo jasno politično pozicioniral na levo, celo tako daleč, da je za slovenske medije dajal povsem agitpropovske intervjuje o bojda represivni vladi Janeza Janše – nizozemske, belgijske in francoske vlade, kjer so policisti brutalno pretepali protestnike, ni nikoli omenil.

Zgodba ne bi bila nobeno presenečenje, saj je Kosova znana po svojem dolgoletnem aktivizmu. Dolgo preden se je politično izpostavila v Golobovem Gibanju Svoboda, je Kosova veljala za politično aktivistko leve sfere. Leta je bila generalna sekretarka Kučanovega lobistično-interesnega kaviar socialističnega društva post-tranzicijskih milijonarjev Foruma 21 in za njega opravljala ključne operativne vloge. Tako je septembra leta 2008, pred volitvami za 8.440 evrov pri tajkunu Bojanu Petanu  naročila politični pamflet, v katerem je napadla takratno vlado, ki jo je vodila stranka SDS in njenega predsednika Janeza Janšo, posamezne ministre ter celo strokovne sodelavce ministrstev in stranke.

S celostranskim oglasom se je (takrat še Marta Kos Marko) v Petanovem Dnevniku izrazila, “svoj sram in žalost nad aktualnimi političnimi razmerami v državi” in se pod oglas podpisala kot državljanka Republike Slovenije. Šlo je za očitni, dobro plačani predvolilni agitprop, ki je pripomogel k tesni zmagi Pahorjevega trojčka. Ta je nato državo, ki jo je prejel v dobri kondiciji, popeljal v skorajšnji bankrot.

Andrej Žitnik