fbpx

Je Mesec z direktoratom za ekonomsko demokracijo zavajal?

Luka Mesec. (Foto: sta)

“6. septembra na Twitterju Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti objavi, da ustanavljajo Direktorat za ekonomsko demokracijo. Naslednji dan postavim PPV, ker me zanima, kakšne bodo naloge tega direktorata. Danes dobim odgovor, da ta direktorat ne obstaja. V redu. Vprašam spet čez mesec dni. Boste imeli čas za ustanavljanje,” je sporočila poslanka SDS Jelka Godec. 

Danes, 5. oktobra 2022, je zadnji dan za oddajo podpisa za tri zakonodajne referendume. Eden izmed njih se nanaša na zakon o Vladi RS, njegov namen pa je zajeziti bohotenje birokracije pod taktirko Roberta Goloba. V skladu z (prvotnimi) vladnimi načrti bi imeli kar 20 ministrstev. Oddaja podpisa in ustrezno glasovanje na referendumu to lahko prepreči. V nasprotnem primeru bi Slovenija postala rekorderka po številu ministrstev v Evropi (v načrtu je kar 20 ministrstev). Spomnimo, da se zbiranje podpisov nanaša tudi na zakon o RTV in zakon o dolgotrajni oskrbi.

Vlada si želi podrediti javni servis prek uslužnih NVO-jev (prvorazrednega dela civilne družbe) pod krinko depolitizacije. Poleg novih ministrstev pa bi Golobovi ustanavljali tudi nove direktorate. V začetku septembra je poslanka SDS Jelka Godec opozorila na ustanavljanje Direktorata za ekonomsko demokracijo in Direktorata za razvoj kulturnih politik. “Mojstri čakamo direktorat za sončno upravo,” je še zapisala. Po zastavljenem poslanskem vprašanju pa je prejela odgovor, da Direktorat za ekonomsko demokracijo (še) ne obstaja, čeravno so ga v začetku septembra ustanavljali.

Luka Mesec je najprej napovedal ustanavljanje Direktorata za ekonomsko demokracijo, sedaj pa ta ne obstaja. (Foto: Twitter)

Kot kaže, da so na ministrstvu upali, da zadeve ne bo nihče problematiziral, da nikogar ne bo zmotilo brezskrbno zapravljanje našega denarja … Dotični direktorat bi se po Mesčevih besedah nanašal na “sužnjelastniški” Uber in možnost, da ljudje platforme organizirajo sami. Sicer pa na ministrstvu ustanavljajo nekaj drugih direktoratov: Direktorat za delovna razmerja in pravice iz dela, Direktorat za trg dela in zaposlovanje, Direktorat za socialne zadeve, Direktorat za starejše in deinstitucionalizacijo, Direktorat za družino in Direktorat za invalide. Skratka, novi fikusi in tajnice bodo …

Foto: Twitter

Domen Mezeg