Je župan Zevnik iz vrst SD pomagal tihotapki Mavretičevi? Vaška straža napoveduje odločno akcijo!

Lidija Mavretič, Dejan Židan in Darko Zevnik (Foto: Facebook)

Afera, ki je izbruhnila v četrtek in v kateri je na dan prišlo, da je nekdanja kandidatka za evropsko poslanko SD Mavretičeva z možem tihotapila ilegalce, zdaj dobiva nove razsežnosti. Vse glasnejše so namreč domneve in govorice, da naj bi pri poslu sodeloval tudi župan iz vrst SD Zevnik. Policija naj bi namreč po nekaterih pripovedovanjih dobila navodilo, da morajo biti vrata in rampe panelnih ograj odprte. Zdaj se je odločila ukrepati kar vaška straža, vrata bodo na lastno pest zaklenili!

Slovensko javnost je v četrtek šokirala novica, da je znana Slovenka, prva vinska kraljica iz leta 1996 ter kandidatka stranke Socialni demokrati, takrat še poimenovane Združena lista socialnih demokratov, na evropskih volitvah leta 2004, Lidija Mavretič, tihotapila migrante. Več kot očitno pri tem pa je, da sta se globoka država in stranka SD na različne načine trudili, da bi omenjeni dogodek pometli pod preprogo. Podrobnejše informacije o škandalu brez primere so namreč v javnost prišle šele z dvotedenskim zamikom. Policisti so namreč Mavretičevo in njenega moža Marka Hraniloviča pri tihotapljenju ilegalnih migrantov zalotili že konec julija. Par so pridržali, v nadaljevanju pa po poročanju spletnega portala Moja Dolenjska začeli s predkazenskim postopkom zaradi suma storitve kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države, za kar je zagrožena zaporna kazen do 5 let. Policisti so na pristojno državno tožilstvo že podali kazensko ovadbo, v konkretnem primeru pa naj bi Mavretičeva in Hranilovič skupaj s pakistanskim sodelavcem pomagala pri tihotapljenju sedmih Pakistancev.

Je pri tihotapljenju sodeloval tudi metliški župan iz vrst SD Zevnik?
Zdaj pa afera dobiva nove in nove razsežnosti. Pogovarjali smo se z lokalnimi prebivalci Metlike, ki pravijo, da naj bi policisti imeli navodilo, da se rampe in vrata ob panelnih ograjah ne smejo zaklepati. Po vsej verjetnosti naj bi takšno navodilo, tako naš vir (njegovo ime in priimek hranimo v uredništvu, op. a.), prišlo prav od župana Darka Zevnika, ki prihaja iz stranke SD. Poleg tega naj bi si Mavretičeva ob meji uredila kar svoj prehod, preko katerega je lahko z avtomobili povsem neovirano in neopazno prehajala slovensko-hrvaško mejo, kar naj bi bilo ključnega pomena pri njeni tihotapski dejavnosti, nam je zgrožen zaupal naš vir. Da je Mavretičeva še kako povezana s stranko SD, pa čeprav ti zdaj zanikajo njeno članstvo v stranki, potrjuje dejstvo, da je leta 2017 z Dejanom Židanom odpotovala v Hongkong, še lansko leto pa je, kot izhaja iz zapisa poslanca Sama Bevka na družbenem omrežju Facebook, sodelovala pri potrjevanju programa SD za lanskoletne državnozborske volitve.

O tem, ali držijo navedbe našega vira, da naj bi policisti imeli navodilo, da se rampe in vrata ob panelnih ograjah ne smejo zaklepati, smo povprašali tudi na PU Novo mesto, kamor spada Policijska postaja Metlika. Kot je razvidno, so naše sporočilo prejeli in prebrali, odgovorili pa nanj do zaključka redakcije niso. Njihov odgovor bomo tako objavili, ko ga prejmemo.

Foto: Twitter

Vaška straža napoveduje odločne ukrepe
A glede na vse opisane dogodke se je zdaj odločila ukrepati tudi vaška straža, o vzpostavitvi katere smo že poročali. Ena izmed pripadnic omenjene vaške straže je na Facebooku sporočila: “Predolgo smo opozarjali, da se zaklenejo vrata panelnih ograj. Sedaj je jasno, zakaj se je temu nasprotovalo. Danes nam je dovolj, v lastni režiji gremo danes zaklenit 4 glavne vpadnice, skozi katere prehajajo migranti. Te vpadnice so le streljaj od hiše, kjer živi tihotapka Mavretič. Lahko se nam kdo pridruži!” Glede delovanja vaške straže se je župan Zevnik cinično odzval, da so pripadniki doživeli svojih pet minut slave, a bomo videli, kako bo odreagiral zdaj, ko bo očitno vaška straža dregnila neposredno v levičarsko “gnezdo”.

Vir: Facebook

Vaška straža je pripravljena, da v lastni režiji zaklene 4 glavne vpadnice, skozi katere prehajajo migranti. (Foto: Facebook)

Migrante mora vaška straža od nelegalnega prehoda meje včasih odvrniti tudi drugače, ne le z ustnimi opozorili
Kot smo na Nova24TV že poročali, je v Beli krajini skupina lokalnih prebivalcev iz Radovice in okoliških vasi ustanovila prvo pravo vaško stražo v Sloveniji, ki tedensko patruljira ob slovensko-hrvaški meji. “Na začetku nas je bilo okrog deset, a ljudje nimajo vedno časa biti zraven, zdaj lahko rečem, da nas res redno mejo nadzira okrog pet,” nam je pred časom povedal domoljub Blaž Zidar. Kot je poudaril, mejo neustrašno nadzirajo z golimi rokami, praviloma nimajo orožja, čeprav se vsake toliko časa zgodi, da je treba migrante prestrašiti tudi na drugačen način, ne samo z ustnimi opozorili, da v naših koncih nimajo česa iskati in da bodo poklicali policijo.

Rok Krajnc