Je Nikin navdih za cenzuro prišel od Dodika?

Strateški svet za sovražni govor pod vodstvom Nike Kovač je v identičnem času izdal podobna navodila za pregon svobode govora kot Milorad Dodik v Republiki Srbski, kjer pa je zakonodaja že izglasovana. (Foto: STA)

Zdi se, da se Slovenija zgleduje po Republiki Srbski in Dodiku. Tudi v tej entiteti BiH-a se namreč uvaja cenzura! Parlament bosanske entitete je včeraj sprejel spremembo kazenskega zakonika, posledično pa so obrekovanje ponovno opredelili kot kaznivo dejanje. Poslanci so se odločili za sprejem zakona navkljub mesece trajajočim protestom novinarjev in družbenih aktivistov, prenovljena zakonodaja pa bo ogrozila svobodo govora in neodvisne medije. Spomnimo, da je tesen Dodikov zaveznik prav Janković. Ljubljanski župan je Dodika podprl pred lanskoletnimi volitvami (tukaj)! Sodelovala sta tudi ob drugih priložnostih (tukaj) … Iz izkušenj vemo, da je Janković kot “nadpremier” Golobove vlade (več tukaj). Mimogrede: bi lahko rekli, da je Dodik pravzaprav ena takšna “srbska/bosanska inkarnacija Nike Kovač”, ki navdihuje Golobovo vlado?  

V Republiki Srbski se dogajajo zelo podobni politični procesi kot v Sloveniji, le da so nas (zaenkrat) prehiteli. Govora je o uvedbi cenzure. Od 63 navzočih poslancev jih je za sporni zakon glasovalo 47 poslancev, le 16 pa proti. Opozicijski poslanci so med razpravo pozivali k umiku spornega zakona, a ga je vladajoča večina kljub temu sprejela. Ta je sicer pod nadzorom predsednika entitete BiH-a Milorada Dodika. Predstavnik opozicije v lokalnem parlamentu Igor Crnadak pa je izrazil prepričanje, da skuša oblast ustvariti “poslušno družbo”. Kot “obrekovanje” so po novem navedene zlonamerne ali neresnične trditve o neki osebi, poroča STA.

Spremembe kazenskega zakonika na tem področju so bile napovedane že lansko jesen, pobudnik pa je bil sam Dodik, ki v Republiki Srbski vodi vladajočo stranko – Zvezo neodvisnih socialdemokratov. Svojo pobudo je opravičeval s tem, da želi preprečiti širjenje neresničnih informacij tako v javnosti kot v javnih občilih. Osnutek zakona je bil sprejet že marca, zatem pa dva meseca podvržen javni razpravi. Po številnih kritikah in pozivih doma in na tujem (zlasti EU in ZDA), da se spornega zakona ne sprejme, so bile v njegovem končnem predlogu zgolj znižane globe.

Uvodoma je bilo predvideno, da bo za žalitev dobrega imena in časti najnižja kazen znašala 2500 evrov, najvišja pa več kot 50 tisočakov. Končni predlog pa je višino kazni zakoličil med tisoč in tri tisoč evri. Zakon pa vsebuje tudi določilo, da je za nepooblaščeno osebo, ki objavlja ali kaže tuje dokumente, portrete in posnetke, določena globa oziroma dveletna zaporna kazen. Novinarske organizacije že ves čas opozarjajo, da bo zakon poglavitno orožje oblastnikov za dušenje kritik. EU ocenjuje, da sprejeti zakon za BiH pomeni korak nazaj na njeni evropski poti in opozarja, da so bili pogoji za delo medijev že doslej neugodni.

Janković je pred volitvami podprl Dodika!
Spomnimo: strateški svet za preprečevanje sovražnega govora je pred dnevi predstavil priporočila za obvladovanje “sovražnega govora”. V sklopu priporočil, ki se nanašajo na medije in njim pripadajoče socialne medije, je celo mogoče zaslediti namero po cenzuri. Na konferenci je nastopilo več vidnih akterjev kvazicivilne družbe (v resnici provladnih aktivistov: Marko Milosavljević, Katarina Bervar Sternad, Nika Kovač in celo Robert Golob, ki ni skrival navdušenja). Treba je povedati, da domnevno zgledovanje tranzicijske levice po vladajočih v Republiki Srbski ni presenetljivo. Eden največjih tranzicijskih asov – Zoran Janković, je namreč tesen Dodikov prijatelj. Njegovi totalitarni vzgibi pa se že dolgo kažejo v ljubljanskem mestnem svetu. Sporni člen poslovnika mu celo omogoča utišanje opozicije, na kar je opozoril borec za čisto pitno vodo Aleš Primc. (več tukaj). 

Domen Mezeg