Je neusklajenost Golobove vlade sploh lahko še bolj očitna?

Foto: STA

Nov dan in nova priložnost za Golobovo vlado, da znova dokaže svojo neusklajenost in nekompetentost. Sredina interpelacija je minila v luči navajanja dejstev s strani predlagatelja oziroma največje opozicijske stranke SDS, medtem ko so iz vlade postregli z zavajajočimi podatki, nepreverjenimi dejstvi, lažmi in neprimernim vedenjem. Med interpelacijo je bilo izrečenih kar nekaj očitno nepreverjenih dejstev in laži, med drugim o brisanju kazni protestnikom iz leta 2020 in ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Sredina interpelacija je aktualni vladi nastavila ogledalo. Kljub temu da so imeli časa več kot dovolj, saj je največ časa v razpravi izkoristila prav koalicija, je bilo tudi toliko časa premalo, da bi prikrili svojo nekompetentnost. V času razprave se je namreč potrdilo, da vlada deluje kot razglašen orkester, predsednik vlade Robert Golob govori eno, ministri pa nekaj drugega. Ne le to, aktualna vlada v celoti zavaja, laže in manipulira z javnostjo.

Med interpelacijo je bila tema pogovora med drugim tudi simpatiziranje Golobove vlade z levičarskimi protestniki, ki so v času Janševe vlade nasilno in agresivno protestirali. Ti so bili zasluženo sankcionirani, nakar se je aktualna vlada odločila, da jih “desankcionira” in jih razreši celotne odgovornosti za izgrede. Levičarskim aktivistom se odpušča in briše kazni, medtem ko se upokojence in njihove kulturne proteste popolnoma ignorira.

Pravosodna ministrica eno, Golob drugo
Vlada RS je na Twitterju zapisala, da je premier Robert Golob izrekel: “Delamo na odpravi krivic, ki jih je prejšnja vlada povzročala civilni družbi in ljudem. 62 tisoč glob je bilo izdanih za prekrške v času epidemije. Glob je bilo več kot za 5 milijonov €. Pripravili smo zakon, s katerim bomo vse globe vrnili.” Golob je torej uradno napovedal vrnitev vseh glob, medtem ko je pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan izjavila, da “država že spisanih kazni ne bo oproščala in vračala vsepovprek”.

Ko je na interpelaciji prvak SDS Janez Janša opozoril na Golobovo obljubo o vračanju kazni in dejal: “Predstavljajte si, da pride neka druga vlada in začne brisati globe vsepovprek. In drugo, to je direkten poziv k nasilju, saj opravičuje nasilna dejanja protestov,” ga je na Twitterju napadla pravosodna ministrica, češ da gre za “zavajanje“. Neusklajenost trditev Švarc Pipanove in Goloba je bila tako očitna, da se je po tem sprožil val komentarjev na Twitterju, podobni temu: “Gospa ministrica, dr. Golob, zmenita se. Boste globe za krivice™ vračali vsem (tako pravi PV) ali nikakor ne kar vsevprek (tako je povedala ministrica)? Upam, da s tem nimamo *prevelikih pričakovanj do vlade*?”

https://twitter.com/brutus91101394/status/1648785527821279235?s=20

Odzvala se je tudi vodja poslanske skupine Jelka Godec, ki je poleg neusklajenosti o globah opozorila še na eno očitno laž Golobove vlade in neusklajenosti trditev koalicije in sicer ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Tega so obljubljali in napovedovali, zdaj pa trdijo, da tega niso obljubili in da ni bilo niti zapisano v koalicijski pogodbi.

Minister za zdravje: Nikoli nismo obljubili ukinitve, Luka Mesec: dopolnilno zavarovanje ukinjamo
Vlada RS je na Twitterju objavila izjavo ministra za zdravje Danijela Bešića Loredana, ki je dejal: “Vlada je z uredbo omejila ceno dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na 35,67 evra. Nikoli ni bilo rečeno, da bomo dopolnilno zdravstveno zavarovanje ukinili in ne bo treba ljudem plačevati nič.” Minister je dejal, da nikoli niso obljubili ukinitve, še 12. aprila pa je Luka Mesec na svojem Facebook profilu zapisal: “Podražitve ne bo, dopolnilno zavarovanje ukinjamo!”

Foto: zajem zaslona

Če ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ni bila obljubljena in napovedana, zakaj je potem zapisana v koalicijski pogodbi? To je namreč na Twitterju objavila vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec, ki je zraven zapisala: “Po Vonti:”V svetu Ostržkov bi osebi, ki je izgovorila tako laž, nos zrasel do Murgelj, če ne dlje, a to je zavestna laž, ki ima svoj namen.” Že koalicijska pogodba postavlja #DBL na laž. Objava posnetkov preteklih izjav vas bo prekucnila na lažnivi [email protected]@vladaRS”.

Ali Robert Golob sploh živi v Sloveniji, ko pa ne pozna osnovnih dejstev?
To pa ni bilo edino zavajanje s strani Golobove vlade, precej neprimerno je tudi dejstvo, da si Golob niti prebral ni interpelacije, saj je navajal dejstva, ki ne držijo. Med drugim je Golob trdil, da je “inflacija v Sloveniji najnižja med sosednjimi državami. Na Madžarskem je 25 odstotkov, v Sloveniji je pod 10 odstotkov”, kar ne drži – Slovenija ima 10,5-odstotno inflacijo, Avstrija 9,2-odstotno, Italija 7,6-odstotno, Hrvaška 10,7-odstotno in Madžarska 25-odstotno, po podatkih Trading Economics. 

Ni še konec – Robert Golob je namreč dejal, da je aktualna vlada uvedla košarico, s katero so želeli spremljati cene osnovnih živil, in zatrdil, da se je “od septembra cena spremljanih živil znižala za skoraj 25 odstotkov,” vendar to ne drži – nasprotno – Statistični urad RS je v svojem zadnjem poročilu ugotovil, da so se pri nas v povprečju cene dvignile za skoraj 20 odstotkov. “Kako je možno, če je večina vsote nekaterih izdelkov poceni, pa se samo manjšina podraži, kako je možno, da je skupna vsota za 20 odstotkov večja,” je na interpelaciji Janša vprašal za pojasnilo Ireno Šinko, ministrico za kmetijstvo.

https://twitter.com/PS_SDS/status/1648679392887832576?s=20

Njen odgovor je bil podoben vsem odgovorom ministrov v vladi, za katere se zdi, da so se naučili en stavek na pamet, ki ga vedno znova ponavljajo, ob tem pa niti sami ne vejo, kaj govorijo. In glede na to, kar vidimo, ne gre za dozdevanje, da je temu tako – aktualna vlada dejansko ne ve, zakaj je tam in kaj počne.

Tanja Brkić