fbpx

Je policija v petek z “rumenimi jopiči” ravnala prav ali ne?

Foto: Twitter

Te dni sem doživel kopico vprašanj posameznikov na temo petkovega ravnanja policije na Prešernovem trgu v Ljubljani na tako imenovani alternativni proslavi državnega praznika. Nikomur, sploh pa ne novinarjem, nisem dajal nobenih dokončnih sodb o ravnanju policije v tem primeru. Tudi v tem prispevku ne boste dobili dokončnega odgovora o tem, ali je policija ravnala zakonito in strokovno ali ne. Čeprav sem pogledal vse mogoče posnetke tega dogodka, si tudi po skoraj treh desetletjih dela v policiji ne bom dovolil, da bi preuranjeno ocenjeval ta dogodek. Verjamem pa, da bo vodstvo policije poskrbelo za nepristransko in strokovno oceno dogajanja, sploh pa da bo o tem objektivno informiralo javnost.

Za tiste, ki ne veste, o čem pišem, naj na kratko povzamem dogajanje. 25. junija ob 21.00 se je na Trgu republike začela osrednja proslava ob državnem prazniku 30. obletnici samostojne države Slovenije. Prisotni so bili številni gostje iz tujine. Dve uri pred tem, torej ob 19.00, pa se je na Prešernovem trgu začela tako imenovana alternativna proslava vseh tistih, ki z vlado niso zadovoljni. Seveda ta proslava, če jo tako lahko imenujemo, ni bila prijavljena, čeprav bi po zakonu morala biti. Toda tam se je pojavilo tudi nekaj posameznikov v “rumenih jopičih” z nekim transparentom, ki so se postavili okoli Prešernovega spomenika in so nasprotovali ostalim in podpirali vlado. Jaša Jenull, ki je takrat nastopal v imenu udeležencev alternativne in neprijavljene prireditve, je preko ozvočenja pozval policijo, naj “rumene jopiče” odstrani. Na posnetkih je videti, da je policija to tudi storila.

Je to čista resnica ali ne, ne bom ocenjeval, počakajmo rezultate policijske preiskave. Na tej točki bom zavzel izključno strokovno policijsko držo in zapisal takole. Tako Jenullovi protestniki, kot “rumeni jopiči” so bili na neprijavljenem zborovanju in policija v takem primeru mora zavzeti popolnoma nevtralno držo. Eni in drugi so imeli enake pravice in eni in drugi so kršili zakon. Ker pa so izražali nasprotna stališča, je v takem primeru naloga policije, da skupini loči in da prepreči medsebojno fizično obračunavanje. V nobenem primeru se policija ne more in ne sme postaviti ne na eno ne na drugo stran. Če se je policija res postavila na stran Jenullovih protestnikov in odstranila “rumene jopiče”, potem gre za hudo strokovno napako, za katero mora odgovarjati najmanj neposredno poveljujoči policijski šef. Po enakih kriterijih bi se policija lahko postavila na stran “rumenih jopičev” in odstranila Jenulla in njegove protestnike.

Podobna situacija leta 2014 in 2015
Policija je bila v podobni situaciji dobro leto in pol leta 2014 in 2015, ko smo se na prijavljenih shodih pred sodiščem v Ljubljani zbirali podporniki Janeza Janše, na nasprotni strani ceste pa so se na neprijavljenih shodih zbirali zagovorniki zapora Janeza Janše. Takrat je policija dosledno preprečevala stik med enimi in drugimi, kar je s strokovnega vidika popolnoma normalno. Takrat sem bil velikokrat tudi govornik. Si predstavljate, da bi preko ozvočenja pozval policijo, da zagovornike zapora Janeza Janše odstrani? Ravnal pa sem obratno, policistom sem se zahvalil za njihovo delo.

Kakorkoli že, ne prehitevajmo ampak počakajmo uradne rezultate policijske preiskave.

dr. Vinko Gorenak