Je policist Djogić kljub svojim “streljaškim vzgibom” še kar zaposlen na PU Nova Gorica?

Foto: zajem zaslona

Kako deluje dejanska “depolitizacija” policije v Sloveniji pod Golobovo vlado, kaže dejstvo, da je na PU Nova Gorica očitno še kar zaposlen Dušan Djogić – človek, ki se je slovenski javnosti zapisal v spomin kot “jugonostalgik”, ki mu praznjenje šaržerja pištole v zrak ne predstavlja nikakršnega problema. S tem je namreč lani proslavil zmago stranke Gibanje Svoboda, in čeprav je to počel v neslužbenem času, se je ob tem sprožila kopica vprašanj o njegovi odgovornosti policista in vrednotam zavezanega državljana. Policija je takrat sporočila, da so zoper njega uvedli notranjevarnostni postopek, vendar je zadeva kasneje potihnila.

“Depolitizacija ⁦@policija_si⁩ v praksi. Dušan Djogić po enem letu od mafijaškega proslavljanja zmage Gibanja Svoboda še kar na PPIU Nova Gorica. Za Svobodnjake neomejena svoboda, za drugorazredne višji davki in nižje plače,” je na Twitterju zapisal podpredsednik SDM Nejc Brence. V zapisu je opomnil na osebo, ki je postala “znana” po svojem neodgovornem in primitivnem dejanju, ko je lani v znak proslave nad zmago “svobode” izpraznil šaržer neslužbene pištole. Govorimo namreč o Dušanu Djogiću, policistu, ki, sodeč po navedenem, odgovorni funkciji ni dorasel. Zanimalo nas je, ali je še vedno zaposlen na PU NG, zato smo se obrnili na odgovore kar direktno na PU.

Lani decembra je po družbenih omrežjih zaokrožil posnetek, ki ga je na svojem Facebookovem profilu na dan državnozborskih volitev objavil pomočnik komandirja Policijske postaje za izravnalne ukrepe Nova Gorica Dušan Djogić. Na njem je bilo mogoče prepoznati policista, ki ob streljanju zunaj strelišča strelja s pištolo po gozdu, ob tem pa proslavlja izide volitev. Policija je takrat sporočila, da so zoper omenjenega policista že uvedli notranjevarnostni postopek, vendar o zaključku preiskave ni poročal nihče. Na posnetku je nad objavo s smeškom označil, da se počuti veselo, strele pa je pospremil z besedami: “Za zmago!” Policist naj bi že večkrat na svojem profilu na Twitterju izražal sporna stališča, usmeril pa jih je tudi proti vladi Janeza Janše in nekdanjemu predsedniku vlade osebno. Čeprav so takrat na PU njegovo dejanje označili za nedopustno, je bilo očitno dovolj “dopustno” glede na dejstvo, da je Djogić očitno na PU še kar zaposlen.

Depolitizacija ⁦@policija_si⁩ v praksi. Dušan Djogić po enem letu od mafijaškega proslavljanja zmage Gibanja Svoboda še kar na PPIU Nova Gorica. Za Svobodnjake neomejena svoboda, za drugorazredne višji davki in nižje plače”, je ob tem zapisal podpredsednik SDM Nejc Brence.

https://twitter.com/BrenceNejc/status/1650532275623190532?s=20

“Uslužbenci policije smo se na podlagi določil zakona o organiziranosti in delu v policiji, pravil in kodeksa policijske etike dolžni vzdržati ravnanj, ki bi lahko glede na naravo našega dela imela za posledice škodo ugleda policije ali celo kršitev pozitivne zakonodaje,” so v zvezi z vprašanjem o spornem ravnanju in ukrepih zoper policista, ki je na družbenem omrežju Twitter delil sporne izjave in posnetek s streljanjem iz kratkocevnega orožja, pojasnili na PU Nova Gorica, je takrat navajal Siol. Ob tem s0 iz PU dodali, da bodo ugotovitve notranjevarnostnega postopka uporabili kot podlago za morebitni delovnopravni ali drugi ukrep.

Spomnimo, da gre za sicer tudi strastnega bodibilderja, ki je bil takrat (očitno še danes) zaposlen v enoti, v kateri policisti preprečujejo in odkrivajo čezmejno kriminaliteto, odkrivajo kršitve nedovoljenega prehajanja državne meje in nezakonitega prebivanja tujcev v Sloveniji, odkrivajo prepovedane droge, orožje, eksplozivne snovi, odkrivajo ponarejene in prenarejene dokumente, ukradena vozila in druge naloge. Z delom so začeli takoj ob vstopu Slovenije v schengensko območje decembra 2007, poroča portal Primorska24. Gre pa za policista, ki je poleg svojega očitnega odpora do desničarjev in bivšega premierja tudi strasten podpornik trenutnega predsednika vlade Roberta Goloba.


Poleg tega, da gre očitno za politično izjemno opredeljeno osebo (ki bi morala biti vsaj navzven že zaradi poklicnih afiliacij strogo apolitična), je grozljivo, da je policist v trdi temi streljal izven namenskega strelišča in tako resno ogrožal okolico, je pa že takrat obstajal še en pomislek glede njegovega dela – in sicer glede na to, da je očitni podpornik nove vlade, ki se očitno zavzema za Sorosov koncept odprtih meja – je tudi sam podpornik sprejemanja vseh in politike odprtih vrat.

Kaj se dogaja v novogoriški policijski upravi?
Spomnimo, da je predsednik vlade Robert Golob pogojeval zaupanje v ministrico Tatjano Bobnar s tem, da se opravijo določene kadrovske menjave na PU Nova Gorica – predvsem ji je med vrsticami ukazal, da je treba zamenjati Evgena Govekarja, direktorja PU Nova Gorica, pod katerega poveljstvo spada tudi prej omenjeni politični aktivist Djogič. Policista, ki bo – kakšno naključje – bdel nad potencialnim postopkom proti Golobu (kot bivšemu predsedniku uprave Gen-I). Očitno je, da bo moral Govekar – preden ga neizbežbno doleti politična kosa – še pošteno čistiti po svoji upravi, saj je očitno, da so na visokih mestih razporejeni sami “svobodni” ljudje.

Decembra lani je po družbenih omrežjih zaokrožil posnetek, ki ga je na svojem Facebookovem profilu na dan državnozborskih volitev objavil pomočnik komandirja Policijske postaje za izravnalne ukrepe Nova Gorica Dušan Djogić. Na njem je mogoče prepoznati policista, ki ob streljanju zunaj strelišča strelja s pištolo po gozdu, ob tem pa proslavlja izide volitev. Takrat je policija sporočila, da so zoper omenjenega policista že uvedli notranjevarnostni postopek.
  • Zanima nas, ali je bil proti Dušanu Djogiću zares uveden notranjevarnostni postopek in kdaj točno?
  • Kaj ste v postopku ugotovili in ali je ta zaključen?
  • Glede na to, da je policija sporočila, da bodo ugotovitve o omenjenega postopka v nadaljevanju podlaga za morebiten delovnopravni ali drugi ukrep, nas zanima, ali je bil na podlagi ugotovitev postopka predložen in izpeljan kakšen drugi ukrep zoper Djogića?