fbpx

Je rasizem v Evropi res večji problem od sovraštva levičarjev, ki bi v navalu besa ponovno ubijali?

Vir: Spletnicasopis.eu

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v sredo na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Bruslju spregovorila o stanju v Evropski uniji in izpostavila njeno krhkost, ki je prišla na plano potem, ko se je po Evropi razširil koronavirus. “Sovraštvo je sovraštvo in nihče ga ne bi smel trpeti,” je med drugim poudarila in napovedala akcijski načrt, ki bo usmerjen proti rasizmu. Pri tem pa seveda niti z besedo ni izrazila kritik na grožnje s smrtjo, ki se pojavljajo v Sloveniji, državi članici Evropske unije. 

“Okrepili bomo zakone glede rasne enakosti. Sredstva proračuna bomo namenili za boj proti diskriminaciji na področjih, kot so zaposlovanje, bivanje ali zdravstvo. Strogi bomo pri izvrševanju,” je napovedala Von der Leynova. Sodeč po povedanem je mogoče sklepati, da predsednica Evropske komisije, groženj s smrtjo ne obsoja s tolikšno mero kritičnosti kot sovraštvo, ki temelji na podlagi pripadnosti rasi.

Glavni in odgovorni urednik Demokracije Jože Biščak se je odzval na najnovejši angažma Von der Leynove in izpostavil, da se nedvomno strinja s tem, da je sovraštvo sovraštvo. “Ne bi se mogel strinjati bolj. Spoštoval vas bom, ko boste imeli enak kriterij za vsako obliko sovraštva. Nikoli niste obsodili jasno izraženega sovraštva in pozivov k umoru Janeza Janše. Mar vam je samo za druge rase.” 

Pravi obraz pokazali na protestih
Potem, ko je Marjan Šarec vrgel puško v koruzo in napovedal odstop z mesta predsednika vlade, je predsednik republike Borut Pahor predlagal Janeza Janšo za mandatarja. Levica je bila zato tako besna, da je najavila protest proti tako imenovani koaliciji sovraštva. Kljub temu, da levičarji navajajo, kako so tolerantni, so svoj pravi obraz pokazali na protestih. Na protestih, ki so nezakoniti, so se namreč pričele vrstiti grožnje s smrtjo v smislu: “Janšo bi bilo potrebno ubiti, ker že kar 30 let povzroča težave!” in “Ubi Janšo!”, nosijo pa se celo majice z grožnjami s smrtjo. To počnejo osebe, ki so znane.

Petkov protest na kolesih (Foto: STA)

Do groženj s smrtjo prihaja kljub temu, da v Sloveniji velja Kazenski zakonik, ki v 297. členu pravi naslednje: “Kdor javno spodbuja ali razpihuje sovraštvo, nasilje ali nestrpnost, ki temelji na narodnostni, rasni, verski ali etnični pripadnosti, spolu, barvi kože, poreklu, premoženjskem stanju, izobrazbi, družbenem položaju, političnem ali drugem prepričanju, invalidnosti, spolni usmerjenosti ali katerikoli drugi osebni okoliščini, in je dejanje storjeno na način, ki lahko ogrozi ali moti javni red in mir, ali z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev, se kaznuje z zaporom do dveh let.” Kljub temu kar piše v Kazenskem zakoniku, je mogoče na protestih ugledati kakšnega izmed predstavnikov opozicije. Pristojne institucije pa ne naredijo nič.

Vsem državam članicam naj bi bile skupne vrednote EU, kamor uvrščamo toleranco, družbeno vključenost, pravico, solidarnost in nediskriminacijo. Listina Evropske unije o temeljnih pravicah je tista, ki varuje človekove pravice, med katere uvrščamo pravico do nediskriminacije na podlagi spola, rase in narodnosti, vere in prepričanja, invalidnosti, starosti in spolne usmerjenosti, pravico do varstva osebnih podatkov in pravico do sodnega varstva.

V evropskih institucijah so se zavili v molk
Če bi človek pričakoval, da se bodo ob očitnih grožnjah s smrtjo kritično oglasili vsaj iz Evropske komisije, se je uštel, namreč do sedaj ni bilo ne duha ne sluha o obsodbi sovražnega obnašanja, ki mu ne bi smelo biti mesta v 21. stoletju. Še posebej v luči dejstva, da eno izmed temeljnih vrednot EU, ki povezuje vse države članice, predstavlja demokracija. Mar grožnje s smrtjo na podlagi političnega prepričanja niso nekaj, kar bi bilo vredno obsodbe? Je mar razlog v tem, da ni na oblasti leva vlada? Kakorkoli, s takšno držo si Evropska unija nedvomno ne dela usluge, namreč to je tudi eden izmed razlogov, da se državljani Evropske unije ne identificirajo z Unijo. Na koncu se morajo tako kot v primeru koronavirusa zanesti sami nase. Bo Von der Leynova le spoznala, da je čas, da se oglasi in s tem poda jasno sporočilo, da se v evropski skupnosti ne bo toleriralo nikakršnih groženj s smrtjo? Papir namreč prenese vse, drugo pa je, ko je potrebno to spraviti v prakso.

Nina Žoher