fbpx

Je Šarčeva “projektna vlada” ogrožena? Cerar trdi, da dvoletna projektna vlada ne bo garant politične stabilnosti

Foto: STA

Predsednika SMC Mira Cerarja skrbi izjava predsednika SD Dejana Židana, da bi lahko oblikovali projektno vlado zgolj za dve leti. To se mu namreč zdi premalo, saj taka vlada ne bo garant politične stabilnosti, je pojasnil ob prihodu na sestanek predsednikov strank, ki sodelujejo v pogovorih o koalicijskem sodelovanju pod okriljem LMŠ. Na zaplete v pogajanjih in o novem osnutku koalicijske pogodbe se je na socialnem omrežju Twitter oglasil tudi zmagovalec volitev Janez Janša in zapisal, da je “to šele predosnutek od osnutka. Jed še niti ni zmešana, kaj šele skuhana”, in dodal, da na portalu Siol, kjer so osnutek razkrili, prehitevajo v pomoči LMŠ, za katero je znano, da je pod velikim vplivom levičarskega vplivneža Gregorja Golobiča.

Cerar je poudaril, da so v zadnjih štirih letih zagotovili politično stabilnost in “na ta način uspeli narediti en velik razvoj, ki omogoča tudi prihodnji vladi, da gradi na teh dosežkih”. Da bi snovali vlado le za dve leti, se mu zdi premalo. “To ne bo garant politične stabilnosti, zato bom danes na sestanku s predsedniki ostalih strank to jasno izpostavil,” je napovedal. Razume, da morajo imeti opredeljene glavne projekte, si pa želi vlade, ki bo imela stabilnost in bo to zagotavljala štiri leta. Ne nazadnje bo Slovenija kmalu predsedovala EU, je spomnil.

Sicer pa, kot je povedal, na današnje nadaljevanje pogajanj prihaja optimističen, tudi glede na to, kar so se dogovorili v torek. Kot je napovedal, bo danes v imenu SMC predstavil njihove ključne prioritete. Če bodo danes pretresali program kake druge stranke, pa pričakuje, da bo imel čas, da predstavi njihove prioritete v četrtek, v petek namreč odhaja v tujino, poroča STA“Dejstvo je, da morajo vse stranke, kot je že NSi, predstaviti svoje glavne prioritete, da vidimo, ali smo vsaj v pretežni meri kompatibilni,” je še poudaril.

Vsak dan se pojavi nov osnutek
Kot kaže, bodo usklajevanja v potencialni Šarčevi koaliciji šestih strank trajala še nekaj časa. Ne samo, da niso usklajeni glede kadrovskih dogovorov, vse bolj se zapletajo tudi okoli vsebine koalicijske pogodbe, saj je v javnost prišlo že več verzij koalicijske pogodbe. Šarčev protikandidat za sestavo vlade Janez Janša je o novem osnutku koalicijske pogodbe na Twitterju zapisal: “Ne, ne … to je šele predosnutek od osnutka. Jed še niti ni zmešana, kaj šele skuhana. A podaljški Golobiča na portalu Siol so nestrpni in prehitevajo v pomoči.” Spomnimo tudi, da je poslanska skupina LMŠ pri predsedniku republike Borutu Pahorju zaprosila za več časa o predlogu mandatarstva za sestavo vlade.

C. Š.