fbpx

Je skakanje v prazen bazen eden izmed “novih vzorcev razmišljanja,” ki jih je obljubljal Šarec?

Foto: STA

V soboto je Šarec na prijateljskem srečanju LMŠ v Volčjem potoku razburil z butastimi idejami, kot je skakanje v bazen brez vode, o reformah, varnosti in državni porabi, ki je ušla izpod nadzora seveda tudi tokrat ni bilo govora. Nekatere je ob tem zaskrbelo, ali so to novi vzorci delovanja in razmišljanja, kakršne je Šarec obljubljal v začetku aprila na kongresu LMŠ v Trbovljah. Ob lahko le spomnimo na etičnost in moralnost, kot ju je obljubljal Cerar pred volitvami leta 2014 in nato ni bilo nič od tega. Kako bi sploh bilo, ko pa je bil Cerar neetičen in nemoralen že pred svojim vstopom v politiko, njegova SMC pa je končala na smetišču zgodovine, podobno kot bo prej ali slej tudi LMŠ.

V soboto 6. aprila je predsednik vlade Marjan Šarec v nagovoru na srečanju LMŠ v Trbovljah izpostavil rast in suverenost stranke, ki po njegovih navedbah deluje z novimi vzorci razmišljanja. Kdor jih bo poskušal razumeti s starimi vzorci razmišljanja, jih ne bo nikoli razumel, je takrat dejal. Na srečanju je bilo sicer prisotnih le okoli 250 članic in članov, med gosti pa so bili tudi predstavniki nekaterih koalicijskih partneric in ministri. Med drugim je povedal tudi: “Mi smo svojevrstni ljudje, smo včasih tudi čudaki za marsikoga.”

Čudaštva Šarcu ne moremo oporekati, ni pa jasno kaj je mislil z “novimi vzorci”
To, da so Šarec in člani njegove stranke čudaki, ni za zanikati. Vprašanje pa je, kaj je mislil z “novimi vzorci”, s katerimi naj bi delovala stranka. Državljani že več let nestrpno pričakujemo davčno reformo, reformo zdravstvenega sistema in reformo pokojninskega sistema, a nobene izmed reform ni na vidiku. Prav tako vlada več kot očitno ne namerava zavarovati meje in tako zaščititi davkoplačevalcev. Namesto tega se ukvarja s klasičnimi populističnimi ukrepi, ki so državljanom povzročili več škode, kot koristi. Takšen primer je dvig minimalne plače, zaradi katerega so mnogim državljanom dejansko upadli prihodki zaradi znižanja socialnih transferjev, prav tako pa so se podražile številne storitve in npr. vrtci ter domovi za ostarele. Takšen način dela smo videli že pri prejšnjih vladah in pri tem ne gre za nič novega.

So Šarčevi “novi vzorci” skakanje v bazen brez vode?!
Po letu dni lenarjenja so seje vlade, kot smo na Nova24TV že poročali, postale rekordno kratke, malo je točk dnevnega reda, malo je novih zakonov in podzakonskih aktov. Šarčeva vlada po mnenju političnih analitikov tako trenutno ne počne praktično ničesar, a se to na njeni priljubljenosti ne bo poznalo, dokler ne nastopi zahtevnejše obdobje krize in padca gospodarske rasti. Namesto tega so rajši priredili prijateljsko srečanje, ki je potekalo v soboto 24. avgusta v Arboretumu v Volčjem potoku. Tam Šarec seveda ni omenjal varnostne problematike, zdravstva, šolstva ali državne porabe, ki je že davno ušla izpod nadzora. Ker ni imel ničesar za povedati, je postregel z nekaj butastimi idejami, kot je ta: “Treba nehati se spraševati, ali je voda v bazenu in kako topla je, ampak je treba preprosto skočiti!” Le skrbi nas lahko, če so to “novi vzorci,” kot si jih je zamislil.

Karikatura, ki se je dan po Šarčevih izpadih pojavila na Twitterju, je požela salve smeha. Foto: Twitter.

Tako kot s Šarčevimi “novimi vzorci,” tudi s Cerarjevo etiko in moralo ni bilo nič
Tako kot nič ni s Šarčevimi “novimi vzorci” v smislu opisanih reform, smo se morali volivci že dolgo časa nazaj sprijazniti, da tudi z etike in morale, ki sta bili glavni obljubi Mira Cerarja pred volitvami leta 2014 ni bilo. Le spomnimo se lahko, kako so mediji pred petimi leti poveličevali Mira Cerarja, domala kot odrešenika, kajti imel je vse: znane in ugledne starše, dobro izobrazbo, prepoznavnost v družbi in mnoge matere bi si ga želele za svojega zeta. Svojo etičnost in moralnost je najbolje ponazoril kar s tem, ko si je izplačal dnevnice, ko je šel z luksuznim falconom kot predsednik vlade navijat za slovensko košarkarsko reprezentanco na finale v Istanbul.

Foto: Demokracija

Že prej je njegovo neetičnost in nemoralnost razkrinkal Miro Petek, ko je izpostavil, kako si je Cerar izplačal kar dvojne potne stroške: “V istem dnevu je gimnazijcem na Ravnah in v Slovenj Gradcu govoril o morali in etiki, hkrati pa za eno pot izstavil dva računa.” Po štirih letih je svoj mandat končal zelo klavrno, njegova Stranka modernega centra pa je odšla na smetišče zgodovine, takšen neizogiben konec pa prej ali slej čaka tudi LMŠ. Za državljane vsekakor bolje, da prej!

Rok Krajnc