fbpx

Je šlo pri objavi prisluhov med Počivalškom in Zakrajškom v oddaji Tarča za kaznivo dejanje zlorabe položaja policije ali obveščevalne službe?

Oddaja tarča je povozila vse novinarske standarde.

Če sta snemala policija ali Sova seveda posnetkov ne bi smeli dati v javnost, to bi bilo kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja” je odvetnik Blaž Kovačič Mlinar za Nova24TV komentiral zvočni posnetek pogovora med ministrom Zdravkom Počivalškom in nekdanjim direktorjem Zavoda za blagovne rezerve Antonom Zakrajškom, objavljenem v oddaji Tarča na RTV. Odvetnik Radovan Cerjak je razmere na trgu zaščitne opreme opisal kot stanje, ko moramo razumeti čas in situacijo v kateri se je znašel novi minister, saj mu je prejšnja vlada pustila prazna skladišča. Zato po njegovem mnenju lahko upravičeno rečemo, da je šlo za dejanje “klica iz obupa” pri nakupu prepotrebne zaščitne opreme in respiratorjev.

V četrtek smo bili v oddaji Tarča priča situaciji, kjer so avtorji oddaje objavili posnetek pogovora o predplačilu respiratorjev med ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom in nekdanjim direktorjem zavoda za blagovne rezerve Antonom Zakrajškom. Primer že preiskuje Nacionalni preiskovalni urad.

Kot minister Počivalšek, tudi nekdanji generalni direktor zavoda za blagovne rezerve Zakrajšek trdita, da posnetka nista posnela. To pomeni ali je bil posnetek pridobljen nezakonito s strani obveščevalne službe ali policije, ali pa je bil pridobljen s strani policije na podlagi zakonite odredbe sodišča. Zakrajšek je že podal ovadbo o kaznivem dejanja neupravičenega prisluškovanja, zato je pozval in predlagal, da raziščejo in ugotovijo, kdo je zgoraj navedeni telefonski pogovor snemal in ga predložil RTV v predvajanje v oddaji Tarča.

Posnetki policije ali Sove ne bi smeli priti v javnost
Za mnenje smo vprašali tudi strokovnjaka za policijsko pravo in odvetnika dr. Blaža Kovačiča Mlinarja, ki pravi, da pogovori med uradnimi osebami glede uradnih dejanj ne morejo biti zasebni, zato tudi razkritje ne more biti sporno, razen v primeru, če bi šlo za storitev kaznivega dejanja. “Če sta snemala policija ali Sova seveda posnetkov ne bi smeli dati v javnost, to bi bilo kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja” ocenjuje Kovačič Mlinar.

Odvetnik Blaž Kovačič Mlinar (Foto: Facebook)

Za 24ur je spregovoril tudi docent za kazensko pravo pravne fakultete v Mariboru dr. Miha Šepec, ki pravi podobno kot Kovačič Mlinar, da snemanje pogovora ne bi bilo kaznivo dejanje samo v primeru, če bi se v pogovoru izvajala prisila ali zloraba položaja.

Docent kazenskega prava dr. Miha Šepec (Foto: STA)

Če želimo soditi dejanja ministra, moramo razumeti tudi situacijo, v kateri se je znašel
Prav tako smo za mnenje povprašali odvetnika Radovana Cerjaka. Ta je razložil širši kontekst celotne zadeve nabave okoli mask, ki jo nekateri povzdigujejo v afero. Po njegovem moramo razumeti čas in situacijo v kateri se je znašel novi minister, saj gre za čas, kjer mu dejanja očitajo ravno tisti, ki so mu pustili prazna skladišča. Zato po njegovem mnenju lahko upravičeno rečemo, da je šlo za dejanje “klica iz obupa” pri nakupu prepotrebne zaščitne opreme in respiratorjev. “Naj samo omenimo, da smo v Sloveniji imeli le nekaj deset respiratorjev, medtem, ko je zdravniška stroka napovedovala preko tisoč hospitaliziranih oseb v času korona krize. Zatorej so se na trgu ponudnikom odprle možnosti prodaje preko svojih povezav na Kitajskem, ki so ponujale svoje izdelke na trgu. Seveda so te izdelke ponudili pod svojimi pogoji, kot kjerkoli drugje po svetu. Seveda je tukaj tudi bila možnost zagona lastne proizvodnje v Sloveniji, kar pa bi lahko trajalo tudi do konca leta, kar pa je za Slovenijo v tem trenutku nesprejemljivo. Na koncu koncev, je ministru ostalo le možnost ponujene izbire na trgu skozi katero je lahko zagotovil opremo v najkrajšem možnem času. Če pa so bila dejanja protizakonita in bo dokazano, da se je kateri od politikov na ta račun okoristil, pa je to stvar za pristojne organe.”

Radovan Cerjak (Foto: Facebook)

Sara Kovač