fbpx

Je spolno nadlegovanje na DVK razlog za predvolilno zmedo v tej inštituciji? Vučko naj bi nadlegoval in trpinčil sodelavke

Direktor Državne volilne komisije Dušan Vučko. (Foto: STA)

V uredništvo smo prejeli informacije, da naj bi se na DVK dogajala prava drama. Ena izmed zaposlenih, ki je pred mesecem odšla, obtožuje direktorja Državne volilne komisije Dušana Vučka spolnega nadlegovanja. Jutri naj bi to DVK tudi obravnavala. Sekretarka Nina Mujagić naj bi prav tako odšla na bolniško zaradi mobinga. Vse to je verjetno dodatno botrovalo tudi zamudam z glasovnicami in vsesplošni zmedi v tej državni inštitucijami tik pred državnozborskimi volitvami.

Spomnimo: Državna volilna komisija si je pod vodstvom sumljivega Dušana Vučka nazadnje privoščila vsaj dve “veliki napaki”. Zlasti za eno je očitno, da koristi Gibanju Svoboda elektro oligarha Roberta Goloba. Portal Siol pa je pred dnevi izpostavil dve šlampariji DVK pri pripravi letošnjih parlamentarnih volitev. Najprej so poročali o vzorcu glasovnice za volitev poslancev v državni zbor, ki so načrtovane za 24. aprila letos. Moteča je zlasti njena grafična podoba, za katero se zdi, da gre na roke stranki Gibanje Svoboda in tudi stranki Resni.ca. Izstopa velikost črk, zaradi katere zavzemata celoten okvirček, v katerem so stranke grafično upodobljene. Enako velike so tudi črke strank SAB in NSi, vendar zaradi kratkosti imen nista izstopajoči.

Ravno tako leva poravnava namesto sredinske zmanjšuje vidnost političnih opcij, ki imajo krajše ime. Druga “velika napaka” pri pripravi parlamentarnih volitev – prav vsa imena kandidatov v volilni enoti Postojna so napačna. Napake naj bi bile sicer le v informativnih objavah, ki so poslane gospodinjstvom. Zadeva pa ni brez pomena, ker je v oddaljenih državah 21 tisoč volivcev prejelo prazne glasovnice, da bi glasovali po pošti. Vanje morajo tisti, ki glasujejo, sami vnesti tako imena strank kot tudi kandidatov. Tako bi lahko v skladu z bilteni vpisali napačne kandidate, kar bi lahko rezultiralo v neveljavnih glasovnicah. Še vedno pa se Slovenci iz držav po Evropi pritožujejo, da manj kot teden dni pred volitvami še vedno niso prejeli glasovnic.

Predsednik DVK Dušan Vučko in nekdanja predsednica ljubljanskega okrajnega sodišča Vesna Pavlič Pivk. (Foto: Twitter)

Tako pravi Vid Mlakar iz Švice. Običajna praksa je bila, da so glasovnice prejeli vsaj 14 dni pred volitvami. Bojazen, da na tokratnih volitvah 24. aprila sploh ne bodo uspeli voliti, je tako vse bolj prisoten. Kot je znano, Vučko dobro prijateljuje z bivšo predsednico ljubljanskega okrajnega sodišča Vesno Pavlič Pivk in šefico nekdanje sodnice Urške Klakočar Zupančič, ki se menda preživlja z nezakonitim pravnim svetovanjem, obenem pa kandidira na oligarhovi listi. Slednja je tudi podpredsednica stranke. Spomnimo, kako se je leta 2018 tik pred parlamentarnimi volitvami Pavlič Pivkova pojavila na skupni fotografiji z Vučkom. Situacija je še toliko bolj bizarna, ker je v preteklosti že pozirala v uniformi fanatične Titove pionirke z jugoslovansko zastavico v roki.

Vučko je nekdanji policist in poslanec stranke LDS
In kar je še bolj bizarno: pionirsko čepico z rdečo zvezdo je nosila še kot predsednica sodišča. In to naj bi bila predstavnica neodvisne inštitucije Republike Slovenije?! Pavlič Pivkova, ki jo je za predsednico sodišča leta 2004 postavila pravosodna ministrica stranke LDS Zdenka Cerar, mati odstopljenega predsednika vlade Mira Cerarja (SMC), naj bi bila pozneje na udobnem položaju pri pravosodnem ministru Goranu Klemenčiču; viri z ministrstva vedo povedati, da gre za delovno mesto, ki ljubiteljici pionirskih oblek omogoča veliko odsotnosti in kofetkanja po okoliških lokalih. Nekdanji policist Vučko, ki je leta 2000 postal poslanec stranke LDS v času razvpite predsednice LDS in notranje ministrice Katarine Kresal (Klemenčič je bil njen državni sekretar), pa generalni direktor direktorata za upravne in notranje zadeve.

Sara Kovač