Je sramotno vprašati, ali ima Hribar status veterana in pripadajoče koristi!?

RTV-jevec Sašo Hribar (Foto: STA)

“Takšne poizvedbe so milo rečeno nevljudne in žaljive do vseh vojnih veteranov. Še dobro, da ne sprašujete, kakšne bolezni imamo, sramota,” so zapisali v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo, ko smo jih povprašali, kako je s statusom Saše Hribarja, ki trdi, da vojne za Slovenijo ni bilo. Zadeva je aktualna in novinarji poizvedujejo, takšen odgovor pa ni na mestu. 

Le kdo ne pozna legendarnega voditelja Radia Ga Ga Saša Hribarja? Zadnje čase še toliko bolj zaradi zanikanja osamosvojitvene vojne in zaničevanja Muzeja slovenske osamosvojitve: “Govorim kot Sašo Hribar, ne kot radio Ga Ga. Na živce mi gre muzej slovenske osamosvojitve in njegovi prdci. Tisti, ki so razdvajali slovenski narod, tisti, ki so srali v Cankarjevem domu, govorijo o nekem muzeju, s katerim bi se oni morali slikati in imeti svoje spomenike. Trditev; osamosvojitvene vojne nikoli ni bilo …” (celotna izjava). Na nizkotno izjavo se je odzval predsednik osamosvojitvene vlade in predsednik združenja VSO Lojze Peterle. Besede so ga presenetile, saj meni, da je Hribar razumen človek. Dodal je, da se je Hribar odločil za neko dejanje, ki pomeni zlorabo njegovega statusa na radiu in ki ga je privatiziral za politični agitprop. Po Peterletovem prepričanju je Hribarjev “podvig” izraz nekega širšega pogleda v nekem okolju, ki diskvalificira osamosvojitev. Opozoril je, da imamo očitno na delu neko linijo, ki po eni strani ignorira osamosvojitev, po drugi strani jo diskvalificira, po tretji pa jo skuša celo kriminalizirati.

Sašo Hribar na seji programskega sveta (Foto: Twitter)

Nekdanji premier pa je v odzivu na sporno izjavo še spomnil, da je Hribar v času osamosvojitvene vojne dezertiral iz enote Teritorialne obrambe – čez nekaj časa pa so ga našli doma in ga pripeljali nazaj. Te besede so Hribarja zadele v živo: “Lojze Peterle trdi, da je veteran vojne za Slovenijo Sašo Hribar med agresijo JLA na Slovenijo dezertiral iz teritorialne obrambe. Napovedal je maščevanje: “Za to laž, Lojze, bodo posledice zelo hude.”

Ob tem smo poslali vprašanje Zvezi veteranov vojne za Slovenijo. Povsem legitimno je, da novinarji poizvedujejo ali držijo navedbe, da naj bi imel Hribar status vojnega veterana in krito zdravstveno zavarovanje. Več tukaj. V uredništvo smo prejeli odgovor v malce “hribarjevem” slogu: “Podatek, ali ima kdo urejen status vojnega veterana, je osebni podatek in vam ga lahko sporoči samo omenjena oseba. Zveza veteranov pa zagotovo ne podeljuje statusa vojnega veterana, pač pa to počnejo upravne enote. S statusom vojnega veterana vam pripada tudi pravica do plačila dodatnega zdravstvenega zavarovanja, če to želite uveljaviti. Tudi to je del upravnega postopka. Ali je kakšna težava z zagotavljanjem te zakonske pravice? Se vam zdi, da nekateri kljub izpolnjevanju pogojev tega ne bi smeli prejeti? Takšne poizvedbe so milo rečeno nevljudne in žaljive do vseh vojnih veteranov. Še dobro, da ne sprašujete, kakšne bolezni imamo, sramota.” Toliko slabe volje zaradi novinarskega poizvedovanja. 

Andrej Žitnik