Je strah pred resnico premočan? Nacionalni portal cenzurira zgodovinsko pričevanje partizana o povojnih pobojih

Datum:

“Primer cenzure na RTV! Tekst o Pričevalcu desetletja, partizanu- priči pomorov želim objaviti na vidnem mestu RTV spleta a se urednica Kaja Jakopič že šest dni izmika, med tem pa pričevanje povzema konkurenca. Cenzura v škodo bralcev! Komu koristi prikrivanje zločinov? Dovolj tega!” je bil tokrat oster Jože Možina ob dejstvu, da se nekateri uslužbenci RTV-ja, na vso moč trudijo, da resnica šokantnega intervjuja s skesanim partizanom, priče grozovitih povojnih pobojev, ne bi prišla do širših množic. Zakaj urednica Jakopičeva pogovora ni uvrstila na vidno mesto portala, še preverjamo.

“Bodimo odkriti; če bi imeli normalno TVS bi to ekskluzivo oglaševali povsod, še v informativnih oddajah. Tako pa je šlo brez napovednikov, z zamudo. In vsi vemo, da ima VELIKO zgodovinsko vrednost (za razliko od fotk z jahte) Ponovitev pričevanja bo v soboto ob 9h na TVS2! Prosim za RTW. Gre za iskreno izpoved ene zadnjih neposrednih prič povojnih pomorov in je res vredna ogleda. Kdor ob vsem kar tu pove bivši partizan/predsednik lokalne Zveze borcev, ni sposoben obsoditi vseh treh totalitarizmov nima osnovne morale, ni demokrat ampak prej grožnja slovenski družbi,” je bil tokrat kritičen novinar RTVS in zgodovinar Jože Možina, ki ima v oddajah navado gostiti tiste, ki so gorje povojnih pobojev doživeli na lastni koži.

Pred dnevi posneta oddaja je imela še posebej velik odmev, ker je bil v njej gost eden izmed tedanjih soudeležencev – Anton Cizl. Oddajo si lahko v celoti pogledate tukaj. Spomnimo: Gost v oddaji Pričevalci avtorja Možine je bil tokrat skoraj stoletni partizan, ki je nekaj časa celo predsedoval lokalni Zvezi borcev. V mnogočem je najpomembnejši pričevalec v zadnjem obdobju. Tisto, kar daje njegovemu pričevanju nesporen zgodovinski pomen, pa je obuditev spomina na pobijanje ujetnikov iz Teharij poleti 1945, čemur je bil kot priča. Jok in kriki nedolžnih žrtev so ga zaznamovali in ga spremljajo že vse življenje.

Posmrtni ostanki pri Mostecu pri Brežicah/Klanjanje vrha SD Borisu Kidriču lani (Foto: STA/Twitter)

“Strašno breme je to”, je dejal. Gre za izredno resnicoljubno pričevanje stoletnega partizana, ki odstira skrivnosti največjih zločinov – povojnih pomorov civilnih oseb in ujetnikov, ki jih je izvajala komunistična oblast v času, ko so režim v Sloveniji diktirali Edvard Kardelj, Boris Kidrič, Ivan Maček, Mitja Ribičič in drugi. Takšnega pričevanja še ni bilo, pri skoraj 100 letih pa je odložil breme vesti. Kot partizanski stražar je bil prisoten pri vožnji ujetnikov na morišča v Mostec in Hudo jamo. Vse so vodili komunisti … Na vsaki strani kolone so jo stražili, ko so hodili do Save, tam pa so jih ustrelili in zmetali v jarek.  “Ženske so pred tem jokale, mlade so bile, otroke so imele …”

Nosečim ženskam pa rezali prsi in jih polivali z žganjem
Z grozo je izpovedal, kako je ujetnike, ki so bili nedolžni, vozil na morišče. Skozi Brežice na Mostecu pri Dobovi so arheologi namreč našli ostanke mnogih pobitih po drugi svetovni vojni. Vsaj 139 oseb, gre pa za ločene skupine, so dejali. “To ostane,” je dejal Cizel in potrdil, da se v spominih pogosto vrača k pobojem. “Boleči spomini, strašno breme. Še zdaj slišim jok. Jaz sem slišal le streljanje. Vpitja je bilo čedalje manj.” Ko so ujetnike naložili v avto, v Teharjih ni nihče vedel, da gre v grob. Šele ko so prišli tja in so videli ljudi z lopatami, pa so vedeli. In takrat je bil jok. Pod njivo je bil strelski jarek, naprej pa Sava. In tam so jih pomorili. Med vožnjo se je pogovarjal z njimi, vprašal žensko, zakaj so jo zaprli, pa ni vedela. “Bila je kelnarca, delala v trgovini. Spomnim se tudi starejšega možakarja, ki je bil čevljar, pa sem mu dal cigaret, to je bila takrat vrednost.”

Zveza borcev. (Foto: STA)

“Ali pa sem kakšni ženski dal skorjo kruha,” se spominja in pripomni, da je velikokrat naredil, česar ne bi smel, da je pomagal ujetnikom. Ljudi, ki jih je Cizel peljal na morišče, ni nihče zasliševal. “Nihče jih nič vprašal, samo pobili, šus. In to je strašno boleče.” Pri tem je bila glavna partija. “Glavna je bila partija. Bila je bog i batina, kar so rekli, tako je moralo biti.” Eden je tam pretepal župnika, ga je vlekel po stopnicah in kasneje se je videlo, kako ga peče vest, samo gledal je prazno predse. A v Zvezi borcev se nikoli niso potrudili, da bi iz svojih vrst izločili tiste, ki so morili. “Ti, ki so morili, so bili v večini v partiji, in so se med seboj ščitili,” je dejal. Kmetom so vzeli zemljo, trgovcem trgovine. Ženskam, ki so bile noseče ali imele otroke, so rezali prsi, potem pa polivali z žganjem, se je z grozo in s solzami v očeh spominjal Cizel. “To se ne izgubi iz glave, nikdar ne. Vse pride pred mene.” Pravi, da ga spomini preganjajo in da so nekateri vojaki zaradi tega po vojni storili tudi samomore.

Odgovor RTVS: “Posredujemo vam pojasnilo uredništva MMC rtvslo.si, da je bila zadnja oddaja Pričevalci, tako kot vse druge doslej, uvrščena na posebno podstran TV portala, kjer so zbrane vse dosedanje oddaje in do katerih lahko gledalci preprosto dostopajo.”

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

RTV podprla Milosavljevića, namesto da bi podprla svoje novinarje

RTV Slovenija se je v sporu Marka Milosavljevića in...

Sprejet migrantski dogovor med Italijo in Albanijo

Albanski parlament je odobril migracijski dogovor z Italijo, po...

Košarkarska zveza Slovenije pred tekmo prepovedala izraelske zastave

V nedeljo, 25. februarja, bo v okviru kvalifikacij za...

Novo mesto: Najboljši športniki prejeli županova priznanja

Tradicionalna že 38. prireditev Športnik leta je potekala v...