Je Svetina zares varuh človekovih krivic? Zavrača društvo, ki deluje v interesu otrok!

Varuh človekovih pravic Peter Svetina (Foto: STA)

“Iz medijev smo izvedeli, da ste včeraj (14. 6. 2023 op. a.) izvedli srečanje z nevladnimi organizacijami na temo skrbi za pravice otrok. Predstavnika Društva staršev DOOR, ki kot edino tako društvo deluje s statusom delovanja v javnem interesu, na srečanje niste povabili,” očitajo varuhu človekovih pravic Petru Svetini. 

Kot piše predsednik Društva DOOR za otroke, očetovstvo in resnico Iztok Ivančič, je predsednica DZ RS Urška Klakočar Zupančič v nedavnem vabilu nevladnim organizacijam v javnem interesu na posvet v DZ o boljši prihodnosti starejših zapisala, da je bistveni dejavnik za izboljšanje položaja starejših in upokojencev sodelovanje z registriranimi nevladnimi organizacijami v javnem interesu, ki so seznanjene z aktualnimi razmerami na terenu in z odprtimi vprašanji, ki jih je treba urediti na zakonodajni oziroma na sistemski ravni …

Ivančič varuha človekovih pravic sprašuje, ali so se na srečanju pogovarjali o tistih pravicah otrok, na katere ga v društvu neuspešno opozarjajo že osem let, vse od njegovega nastanka, in ali so se na srečanju pogovarjali o tistih pravicah otrok, o katerih so v društvu želeli spregovoriti na strokovnem posvetu, ki naj bi bil 11. 11. 2019 ob praznovanju 30-letnice KOP, in ki ga je Svetina sramotno odpovedal, domnevno na podlagi interesov nekaterih poklicnih udeležencev ločitvenih postopkov, ki v njih bogato služijo. Prav tako Ivančiča še zanima, ali so se na srečanju pogovarjali o tematiki, o kateri je DOOR izvedel že dve zelo odzivni mednarodni konferenci (tudi z udeležbo direktorja Direktorata za družino ob istočasni verifikaciji konference kot strokovnega izobraževanja za strokovne delavce v CSD).

Varuh človekovih pravic Peter Svetina v prijetni družbi Nataše Pirc Musar. (Foto: STA)

“Ste se na srečanju pogovarjali o tematiki, zaradi katere je DOOR iniciral regionalno povezavo sorodnih društev na področju Zahodnega Balkana? Ste se na srečanju pogovarjali o tematiki, zaradi katere je bil DOOR že večkrat vabljen, da jo predstavi v okviru različnih komisij v Državnem zboru in Državnem svetu?” predsednik društva sprašuje Svetino. Prav tako ga zanima, ali so se na srečanju pogovarjali o tematiki, zaradi katere se ustanavlja inštitut Varuha otrokovih pravic, domnevno zaradi varuhovega neuspešnega dela na tem področju. Za konec Svetino še sprašuje, ali je kaj bolj svetega kot pravica otrok, da živijo v objemu obeh staršev – kljub ločitvi, za katero si primarno prizadevajo starši v DOOR?

Domen Mezeg