Je Toninu res bolje v družbi Urške Klakočar Zupančič?

Predsednica Državnega zbora RS Urška Klakočar Zupančič in prvak Nove Slovenije Matej Tonin (Foto: Facebook UKZ)

Predsednica Državnega zbora RS Urška Klakočar Zupančič kot kaže po novem uživa v družbi predsednika opozicijske Nove Slovenije Mateja Tonina. Na Facebooku je namreč poleg njune skupne fotografije zapisala: Bolje v moji kot Janezovi družbi” in se s tem več kot očitno obregnila ob nekdanjega predsednika vlade Janeza Janšo. Izgleda, da je njeno nasprotovanje nekdanjim članom koalicije, kamor se Tonin nedvomno uvršča, čudežno izpuhtelo, saj je njena nesimpatija do enega najbolj izkušenih politikov v slovenski politiki veliko večja.

Predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, predsednik Odbora za obrambo Martin Premk in vodja delegacije Državnega zbora v Parlamentarni skupščini Nato Matej Tonin so se mudili na srečanju predsednikov parlamentov držav članic NATO v Vilni. Vidna članica vladajočega Gibanja Svoboda se ni mogla upreti, da ne bi izkoristila priložnosti in se ob fotografiji s prvakom NSi obregnila ob Janeza Janšo, s katerim se v prenekaterih pogledih razhajata. Na to provokacijo Klakočarjeve se je odzval Janša z naslednjim odzivom: “Okusi se očitno hitro menjajo in danes nihče ni več varen pred posvojitvami”, in se s tem na nek način obregnil ob spremembo odnosa do člana nekdanje koalicije in pa njeno turnejo po Afriki, ki je večini bolj kot po diplomatskih dosežkih ostala v spominu po posvojitvi opice z imenom Urška. 

Obreganje Klakočarjeve ob Janšo ni od včeraj. Še v času, ko je zasedala mesto sodnice, ni skrivala, da desnosredinske oblasti nikakor ne prebavlja. Čeprav sama zagovarja stališče, da bi bilo potrebno nasprotovanje izražati na argumentirani način, je tedaj Janšo označila za “velikega diktatorja” in “zafrustriranega osebka s kriminalno preteklostjo”. Ker v času, odkar je prestopila vrata parlamenta, ne skriva svojega nezadovoljstva nad prejšnjo oblastjo, je nedvomno nekoliko nenavadno, da se po novem tako dobro počuti v družbi Tonina, ki je v prejšnji Janševi vladi zasedal mesto obrambnega ministra. Prav tako je slednji tudi sodeloval pri sprejemanju covidnih ukrepov, ki jih sama ni spoštovala, ker so se ji pač zdeli “butasti”.

Marsikdo bi pomislil, da je do omenjene simpatije do Tonina prišlo, ker opozicijska Nova Slovenija ni podprla SDS-ove interpelacije celotne vlade, ki se je državljanom bolj kot po dejanjih vtisnila v spomin po časovnicah, ki se iz dneva v dan premikajo dlje v prihodnost, zaradi odsotnosti podpisov s strani poslancev NSi pa tudi še ni prišlo do ustanovitve preiskovalne komisije, ki bi se posvetila pregledu rabot v podjetju GEN-I, kar pa še kako godi Gibanju Svoboda. Morebitne odkrite nepravilnosti bi bile namreč lahko usodne za stranko novih obrazov, ki se je tako kot  instant stranke pred njo, izkazala porazno. Razen tega, da nasprotujejo političnim nasprotnikom, še posebej Janši, pač ne zmorejo postreči s konkretnimi rešitvami, ampak zgolj s floskulami, od katerih pa navadni ljudje ne morejo lepše živeti.

Sodeč po nedavnem komentarju predsednice Državnega zbora RS in pa komentarjih vidnih predstavnikov Gibanja Svoboda, ki smo jim priča od nastopa mandata, dobivamo vse prej kot strpno politiko, ki so nam jo obljubljali pred volitvami, ampak razdiralno politiko, ki po nepotrebnem le še dodatno poglablja prepad med drugače mislečimi. Da to nikoli ni bilo in ne more biti dobro za narod kot celoto, najverjetneje ni potrebno posebej poudarjati. A kot kaže, je politični boj, s katerim prihaja moč in vpliv, v prvem planu. Bo mar končno napočil čas sodelovanja ali bo še naprej za vse, kar je v naši družbi narobe, vedno kriv Janša?

Ana Horvat