fbpx

Je uspešnosti podjetja na razpisu ministrice Stojmenove Duh botrovalo tudi sodelovanje s Pirc Musarjevo?

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh in predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar. (Foto: STA)

V Službi vlade za digitalno preobrazbo so na podlagi zakona o spodbujanju digitalne vključenosti pred dnevi objavili seznam izvajalcev izobraževanj za digitalno pismenost, v katera se lahko vključijo starejši od 55 let. Ob tem sta se pojavili dve večji težavi: povpraševanja je mnogo več, kot je na voljo prostih mest, nekateri izvajalci izobraževanj pa se na seznamu niso znašli, čeprav so imeli za to vse potrebne reference. “Ne nazadnje pa me zanima, ali drži informacija, da je bilo na razpisu v kar 10 od 29 regijah uspešno podjetje Smart NARIS, d. o. o., ki izvaja tečaje na spletni strani z imenom master.si, v katerem pa tečaj ponuja tudi Nataša Pirc Musar,” je ministrico vprašala poslanka SDS Alenka Jeraj.

Državni zbor RS je konec letošnjega februarja sprejel zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, ki ga je prejšnja vlada pripravila z namenom povečanja digitalne razvitosti gospodarstva in celotne družbe, s čimer bi z osnovnimi digitalnimi kompetencami opremili vsaj 80 odstotkov odraslih. Tako je bila sprejeta podlaga za zagon največjega programa e-opismenjevanja v zgodovini Slovenije. Poslanka SDS Alenka Jeraj je na ministrico za digitalno preobrazbo dr. Emilijo Stojmenovo Duh naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z izobraževanjem za digitalno pismenost za starejše.

“Zaradi velikega zanimanja starejših za izobraževanja za digitalno pismenost je nujno, da obstoječi pilotni projekt čim prej razširite, kot je bilo to načrtovano že pod prejšnjo vlado,” je poudarila Jerajeva in pojasnila, da zakon o spodbujanju digitalne vključenosti to omogoča, prav tako so finančna sredstva za to že zagotovljena. “Zanima me, kako komentirate veliko večje povpraševanje od ponudbe ter kdaj boste starejšim ponudili nova izobraževanja in s tem dovolj mest za vse, ki si želijo pridobiti digitalna znanja,” je ministrico vprašala v pisnem poslanskem vprašanju.

Simbioza naj ne bi imela dovolj kompetenc, kdo je o tem odločal?
Glede izbire izvajalcev je javnost neprijetno presenetila informacija, da na razpisu niso bile izbrane organizacije, ki so v preteklosti ogromno naredile za e-opismenjevanje starejših, med njimi tudi Simbioza. “Zanima me, kako je mogoče, da se je to zgodilo in kdo so bili člani komisije, ki je o tem odločala,” je še vprašala Jerajeva. Enako je minuli teden spraševal tudi naš medij, obljubili so, da nam seznam pošljejo v tem tednu. Iz zavoda Simbioza pa so nam pojasnili, da v okviru odločbe, ki so jo prejeli, izhaja, da vlagatelj (tj. Simbioza) ne izkazuje strokovnega kadra z referencami s področja pedagoško-andragoškega izobraževanja in hkrati področja digitalnih spretnosti za odrasle. Pri omenjenem kriteriju so od 6 točk pridobili 0 točk, dodatni dve točki pa so izgubili pri kriteriju kakovosti zasnove projekta, saj naj bi bile vloge in odgovornosti posameznih nosilcev le delno razvidne.

Medtem ko je bila organizacija, ki je naredila največ za e-opismenjevanje starejših pri nas, izločena iz seznama ponudnikov e-veščin za starejše zaradi ‘pomanjkanja kompetenc’, pa je videti, da je imelo na razpisu precej več sreče podjetje Smart Naris, d. o. o. “Nenazadnje pa me zanima, ali drži informacija, da je bilo na razpisu v kar 10 od 29 regijah uspešno podjetje Smart NARIS, d. o. o., ki izvaja tečaje na spletni strani z imenom master.si, v katerem pa tečaj ponuja tudi Nataša Pirc Musar,” je vprašala poslanka stranke SDS.

Sara Bertoncelj