fbpx

Je vedno več ilegalnih migrantov, ki gredo skozi Slovenijo, oboroženih?

Foto: Pixabay

Slovenska policija je sodeč po dostopnih podatkih v prvih sedmih mesecih obravnavala nekaj več kot 8200 tujcev, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo. Ker pa prebivalci na obmejnih območjih poročajo tudi o  tem, da ima vedno več migrantov tudi orožje, se je poslanka SDS Anja Bah Žibert odločila, da na vlado Roberta Goloba naslovi pisno poslansko vprašanje v zvezi z ilegalnimi prehodi in varnostjo državljanov.

Sodeč po podatkih sektorja mejne policije smo priča kar 80-odstotni rasti števila nezakonitih prehodov v primerjavi z enakim obdobjem v lani.

Med ilegalnimi migranti prevladujejo državljani Afganistana, Bangladeša in Pakistana, letos pa so policisti zaznali trend izrazitega povečanja števila migrantov iz Kube, Indije in Burundija. To so državljani tistih držav, katerih državljani ne potrebujejo vizuma za vstop v Srbijo.

Kriminalne združbe in posamezniki, ki migrantom pomagajo pri prestopanju meja, so zelo aktivni pri izvajanju nezakonitih prehodov. Slovenska policija je uspela v prvih sedmih mesecih prijeti 130 ljudi, ki jih sumijo storitve kaznivih dejanj nedovoljenega prehajanja državne meje in ozemlja. To so osebe, ki prihajajo iz 30 različnih držav. Med njimi pa prevladujejo srbski državljani.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert (Foto: SDS)

Povečana je problematika splošne kriminalitete
Mediji sicer poročajo, da policija zaradi povečanja števila migrantov ne zaznava povečane problematike splošne kriminalitete, a poročila prebivalcev s področij, kjer se giblje največ migrantov (obmejne občine), kažejo, da ima vedno več migrantov tudi orožje. Ne gre zanemariti tudi podatkov, ki prihajajo s področij požarov in kažejo, da so krivci zanje prav migranti,” poudarja poslanka Anja Bah Žibert, ki vlado sprašuje naslednje:

1. Ali drži podatek, da je vedno več ilegalnih migrantov oboroženih? Prosim za morebitne primerjalne podatke glede oboroženosti (za leta 2020, 2021 in 2022).

2. So pristojni, ki imajo opravka z migranti, o tem obveščeni in primerno opremljeni? Je o tem ustrezno obveščena javnost oz. prebivalci območij, ki so najbolj obremenjeni z ilegalnimi prehodi?

3. Ali drži podatek, da so za povzročitev požara (konkretno požara pod Socerbom) krivi migranti? Je policija že ukrepala skladno s svojimi pooblastili in preiskala omenjeno območje?

Sara Kovač