Je vladajoče strah resnice? Predsednica DZ znova zavrnila poslansko vprašanje!

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.

Predsednica državnega zbora ponovno krši Poslovnik DZ in zavrača pisno poslansko vprašanje, tokrat poslanke Karmen Furman, so sporočili s poslanske skupine SDS ter vprašali: “Zakaj? Koga je strah odgovorov na spodnja vprašanja?

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je bila že v preteklosti prepričana, da ji pripadajo pristojnosti, ki ji v resnici ne. Med drugim pristojnost, da zavrača poslanska vprašanja opozicijskih poslancev. Spomnimo, zavrnila je na primer poslansko vprašanje Jelke Godec, ki je spraševala o “kraji identitete” predsednika vlade Roberta Goloba, rekoč, da gre za zasebno sfero. Zavrnila je tudi poslansko vprašanje, ki ga je na ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan naslovila poslanka SDS Anja Bah Žibert ter posredovanje pisne poslanske pobude Žana Mahniča.

Tokrat pa je predsednica DZ zavrnila pisno poslansko vprašanje poslanke Karmen Furman, so sporočili s poslanske skupine SDS. Poslansko vprašanje se je nanašalo na ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, ki je eden izmed štirih članov vlade RS, ki imajo dovoljenje za dodatno delo poleg ministrovanja. “Vsekakor je nenavadno, da minister, ki se zavzema za javno zdravstvo in želi odpraviti anomalije glede, kot navajajo nekateri, ‘dvoživk’ v zdravstvu, ne opravlja dela v javnem zdravstvenem zavodu,” je med drugim zapisala poslanka.

Se vladajoči bojijo resnice?
Poslanka je od ministra za zdravje želela dobiti odgovor na to, kako komentira informacije, da naj bi imel kot kirurg prepoved dela v javnih zdravstvenih zavodih na sekundarni ravni. Poleg tega jo je zanimalo, na kakšen način bo svoje delovne izkušnje iz tujine prenesel v slovenski zdravstveni sistem in ali držijo informacije, da naj bi bil na kliniki v Švici – kjer je minister včasih delal kot ortoped – “persona non grata”. Tretje vprašanje Furmanove pa se je glasilo: “Zakaj ste zapustili delovno prakso v tujini?” S kakšno obrazložitvijo je predsednica DZ tokrat zavrnila vprašanja, zaenkrat še ni znano, je pa jasno, da neprijetna vprašanja, ki letijo na ekipo aktualne vlade Roberta Goloba, Urška Klakočar Zupančič preprosto zatre že v kali.

Image

Poslansko vprašanje, zaradi katerega je predsednica DZ zavrnila možnost odgovora.

Sara Kovač